Haos românesc: liceu ameninţat cu demolarea unei clădiri de un milion de euro pentru că a fost construită ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea aflată pe terenul în litigiu din curtea Liceului de Arte din Galaţi FOTO C Crângan
Clădirea aflată pe terenul în litigiu din curtea Liceului de Arte din Galaţi FOTO C Crângan

Litigiul dintre autorităţile locale de la Galaţi şi proprietarul unui teren pe care se află o clădire a unui liceu din oraş este pe cale să ducă la demolarea imobilului. Negocierile privind cumpărarea terenului de către primărie au eşuat după patru ani de dialog al surzilor.

În urma unui lung şir de decizii administrative bizare, Liceul de Arte din Galaţi este aproape de a fi obligat de instanţă să-şi demoleze o clădire esenţială pentru întregul proces de educaţie.

Toată povestea a început în urmă cu mai bine de două decenii, atunci când un teren de 1.640 de metri pătraţi, aflat în curtea Liceului de Arte, a fost revendicat de persoana care l-a deţinut înainte de naţionalizare.

Proprietatea a fost dovedită cu acte pe care judecătorii le-au considerat autentice, însă lucrurile au fost departe de a fi simple. Municipalitatea a contestat cât de mult i-a permis legea retrocedarea, iar în acest timp a finanţat (şi cu sprijin de la Banca Mondială) construirea pe teren a unei noi aripi a liceului.

Construcţia a fost terminată în urmă cu mai bine de unde deceniu (deşi legea interzicea şi pe atunci investiţii pe terenuri în litigiu) şi a devenit esenţială pentru funcţionarea liceului, căci acolo se află o sală de spectacol şi mai multe săli de repetiţii şi ateliere de lucru. În total, investiţia se apropie de un milion de euro.

Deşi a câştigat definitiv şi irevocabil drepturi depline asupra terenului încă de acum patru ani, proprietarul Iosif Mîrţ (care a dobândit proprietatea între timp, de la moştenitor) nu a reuşit să ajungă la un acord cu Primăria. Comisia special constituită la nivelul instituţiei a refuzat, pe bandă rulantă, propunerile proprietarului, fie că a fost vorba de un schimb de terenuri (primăria are în apropiere un teren liber, dar pe care vrea să-l transforme într-un părculeţ), fie că a cerut despăgubiri în bani.

„Cei de la Primărie cred că ei au dreptul să-şi impună părerea, în condiţiile în care au construit pe un teren care nu le aparţine. Norocul lor că a trecut atâta vreme şi fapta s-a prescris, dar cineva ar fi trebuit să înfunde puşcăria pentru ceea ce s-a făcut acolo”, a declarat Iosif Mîrţ.

Acesta s-a arătat revoltat şi de valoarea pe metru pătrat (144 de euro), sub cel al pieţei, stabilit de evaluatorii din Primărie. „Evaluările lor nu mă interesează. Sunt făcute de o societate din cadrul Primăriei. Eu vând terenul la preţul pe care-l vreau şi nu vând sub preţul cu care se vinde teren în zonă (N.R: între 170 şi 190 euro/mp). De altfel, oferta de vânzare cu 170 de euro metrul pătrat a expirat la 30 decembrie”, spune Iosif Mîrţ.

„Acum nici nu mai vreau să vând. Au un alt termen, până pe 20 februarie, pentru a se decide să-mi ofere preţul cerut pe chirie, de 15 lei pe metrul pătrat. Şi, bineînţeles, trebuie să plătească retroactiv chiria şi să dărâme clădirea. Voi deschide acţiune în justiţie în acest sens”, adaugă proprietarul terenului.

Un calcul simplu arată că dacă municipalitatea ar fi acceptat preţul de 170 euro/mp ar fi trebui să achite pe teren 278.630 de euro, adică mai mult cu 42.077 euro mai mult decât stabilise expertiza făcută de aparatul propriu al instituţiei. Totuşi, deşi aparent vorbim despre o posibilă economie de 42.000 de euro, în realitatea vorbim despre un previzibil prejudiciu imens pentru buget.

Iosif Mîrţ ne-a spus că la pachet cu preţul de 10 de euro/mp a oferit şi o scutire de la plata chiriei (15 lei/mp) pentru cei patru ani de lipsire de folosinţă a terenului. Suma totală restantă se ridică la 1,18 milioane de lei, adică la 251.000 de euro, pe care municipalitatea are şanse de 99,99% să o achite după ce procesul deschis de proprietar se va finaliza. Există deja un precedent similar, privind un teren de 8.000 mp pe care se află o hală a societăţii publice de transport urban. Acolo s-au plătit deja despgubiri colosale, ce depăşesc 1,5 milioane de euro, către proprietarii Mircea şi Nestor Jitaru.

Practic, din motive ce sfidează logica, oraşul Galaţi este pe cale să plătească 251.000 de euro drept despăgubiri pentru că a utilizat abuziv un teren pe care putea să îl schimbe gratuit cu proprietarul sau să îl cumpere cu doar 278.000 de euro. Mai mult decât atât, plata despăgubirilor este „la pachet” cu demolarea unei clădiri publice care a costat un milion de euro.

Consilierul local Onuţ Atanasiu, membru în comisia CL care a negociat cu proprietarul, spune că majoritatea membrilor comisiei (care reprezintă PSD) s-au opus vehement de fiecare dată oricăror negocieri. „Aproape că bănuiesc că la mijloc ar putea fi o înţelegere pentru ca bugetul public să fie prejudiciat”, ne-a spus Atanasiu.

Primarul Ionuţ Pucheanu a declarat, într-o recentă şedinţă de CL, în care a fost interpelat cu privire la soarta Liceului de Artă, că „municipalitatea caută soluţii”, respingând însă ideea unui schimb cu terenul din apropiere (fosta arenă de box), unde ar urma să fie amenajat un părculeţ şi câteva locuiri de parcare.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite