Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Hoţii care au aruncat în aer mai multe bancomate, la judecată. Sunt acuzaţi de comiterea a 11 infracţiuni

2
15 Jan 2021 17:52:24
Autor: Valentin Trufasu
Unul dintre bancomatele aruncate în aer de hoţi FOTO DIICOT
Unul dintre bancomatele aruncate în aer de hoţi FOTO DIICOT

Procurorii DIICOT au trimis în judecată cinci persoane, pe lista acuzaţiilor numărându-se constituirea unui grup infracţional organizat, furtul calificat, nerespectarea regimului materiilor explosive, distrugere, furt calificat şi conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 5 inculpaţi, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat în formă continuată, nerespectare a regimului materiilor explozive în formă continuată, distrugere în formă continuată, furt calificat, conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare în formă continuată, instigare la conducere a unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare în formă continuată.

La acestea se adaugă şi acuzaţiile de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată, instigare la conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată, punere în circulaţie a unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare în formă continuată, încredinţare spre conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată, toate în concurs real.

”Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, pe raza judeţului Galaţi, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de furt calificat, nerespectare a regimului materiilor explozive şi distrugere, structură infracţională care a activat până la momentul depistării în flagrant, respectiv până la data de 22.10.2020. Astfel, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei, prin distrugere, folosind un dispozitiv de tip “pizza slide”, prin scoaterea din funcţiune a sistemelor de supraveghere precum şi prin violarea sediului profesional, inculpaţii au sustras sau au încercat să sustragă din ATM-urile unor agenţii bancare de pe raza localităţilor Lieşti, Tuluceşti – judeţul Galaţi şi Vulturu - judeţul Vrancea sume de bani, prejudiciul cauzat fiind de peste 117.590 lei”, au precizat procurii DIICOT Galaţi. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Galaţi.

Prima tentativă de spargere a unui bancomat, nereuşită

Totul a pornit pe 11 septembrie 2020, când poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 10/11.09.2020,  patru persoane neidentificate, având măşti pe faţă pentru disimularea fizionomiei, au pătruns prin efracţie în curtea unei agenţii bancare de pe raza localităţii Lieşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video, au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în  care au introdus materii explozive.

Din motive independente de voinţa autorilor, materiile explozive nu au detonat, astfel că ATM-ul nu a eliberat sertarele de păstrare a bancnotelor, cei patru hoţi părăsind locul faptei.

120.000 de lei furaţi după prima lovitură   

”La data de 15.09.2020, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 14/15.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei s-au deplasat la o altă agenţie bancară de pe raza localităţii Tuluceşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului în  care au introdus materii explozive pe care le-au detonat”, au stabilit anchetatorii.

Ca urmare a exploziei produse, ATM-ul unităţii bancare a fost degradat substanţial, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional. În vederea însuşirii bancnotelor, o parte dintre autorii faptelor au pătruns în interiorul sediului profesional al agenţiei, de unde au preluat bancnotele eliberate în urma deflagraţiei, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 120.000 de lei.

Prinşi cu focuri de armă în timp ce se pregăteau să detoneze un alt bancomat

În noaptea de 02/03.10.2020, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la un alt ATM de pe raza comunei Păuneşti, judeţul Vrancea, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar din motive independente de voinţa lor, deflagraţia produsă nu a avut efectul scontat, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani, însă a fost adus în stare de nefuncţionare.

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03,10, procurorii DIICOT Galaţi, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale, au efectuat o acţiune de prindere în flagrant a patru persoane care au introdus materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, judeţul Vrancea, pe care intenţionau să le detoneze, în scopul sustragerii sumelor de banilor aflate în interiorul acestuia.

Pe parcursul intervenţiei, poliţiştii au folosit armamentul din dotare, cu muniţie neletală (bile de cauciuc) pentru somaţie, întrucât persoanele bănuite au încercat să fugă de la faţa locului, cu un autoturism, fiind blocaţi chiar la locul faptei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Băncile, aproape de a cere ajutorul Armatei pentru a alimenta bancomatele

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
15.01.2021, 18:20:53

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
15.01.2021, 20:03:56

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările