Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Hoţii care au speriat Austria. O bandă de români a aruncat în aer 14 bancomate şi a furat peste 350.000 de euro

20
6 May 2019 21:05:35
Autor: Laura Gal
FOTO: krone.at
FOTO: krone.at

Judecătorii Curţii de Apel Oradea au dispus recent extrădarea în Austria a unui cetăţean român căutat în toată Europa pentru constituire de grup criminal organizat şi furturi din bănci.

Bărbatul originar din Galaţi este acuzat că, în perioada 2017-2018, împreună cu alţi români, a furat 14 bancomate în Austria prin metode inspirate din filmele de acţiune. Gălăţeanul trimis să facă închisoare în Austria, Ştefan Nistor-Buzatu, a fost prins de poliţişti în Satu Mare la sfârşitul lunii aprilie.

Este al doilea român pentru care autorităţile din statul european au solicitat extrădarea în acelaşi dosar. Pe 18 aprilie 2018, Curtea de Apel Galaţi a confirmat mandatul european de arestare emis pe numele unui alt cetăţean din oraşul dunărean, Gheorghe Furcilă, anchetat în acelaşi dosar. Alţi doi gălăţeni sunt deja închişi în Austria şi aşteaptă condamnările, dar autorităţile austriece spun că gruparea este compusă din mai mulţi membri. Unul dintre aceştia n-a fost încă identificat.
 
 
Potrivit hotărârii judecătoreşti emise la Oradea, Nistor-Buzatu şi Furcilă făceau parte din „echipa de şoc“ a grupării, compusă din cinci spărgători cu vârste cuprinse între 24 şi 41 ani. Aceştia fie aruncau în aer bancomate din supermarket-uri şi sedii de bănci, fie le smulgeau din pereţi tractate cu cabluri de oţel ataşate unor maşini puternice.

Cea mai „bănoasă“ spargere documentată de investigatorii austrieci este descrisă în sentinţa judecătorească de la Oradea: „Membrii grupului criminal organizat au sustras în localitatea Sinalbekirchen, din sucursala Sparkasse Sinalbekirchen, un bancomat care conţinea suma de 199.620 euro. Au izbit, mergând în marşalier cu camionul Ford Transit, pe care l-au sustras în prealabil, panoul de sticlă al spaţiului de acces în sucursala băncii, de unde au smuls bancomatul din sistemul de ancorare, cu ajutorul unei curele de fixare de camion, au încărcat seiful şi au fugit“. Dacă nu le smulgeau din perete, hoţii aruncau în aer bancomatele cu un gaz exploziv detonat printr-un dispozitiv electric. Paguba totală reclamată de păgubiţi se ridică la aproximativ 350.000 de euro.
 
 
Maşinile folosite pentru spargeri erau furate în prealabil din depozitele unor firme de leasing. În total, banda de hoţi români a furat 14 bancomate în diverse localităţi din Austria, cel puţin 5 autovehicule de transport şi 2 autoturisme.

Bancomatele erau sparte şi golite în locuri ferite, iar resturile metalice aruncate în zone puţin circulate. Hoţii abandonau şi maşinile, unele dintre acestea fiind găsite incendiate.
 


Ancheta a fost desfăşurată de o echipă comună româno-austriacă şi coordonată de procurorii Parchetului Graz. În aprilie 2018, un echipaj complex de poliţişti a descins în Galaţi, de unde au ridicat 4 persoane. „Au avut un intermediar care a organizat totul dintr-un apartament din Linz“, au declarat şefii Poliţiei din Graz, citaţi de heute.at, într-o conferinţă de presă organizată în decembrie 2018.

Potrivit presei austriece, poliţiştii au ajuns pe urmele românilor după două lovituri eşuate, comise în noaptea de 12/13 decembrie 2018, în localităţile austriece Asten şi Buchkirchen.  

„A fost ca un scenariu de film. Ne-am aşteptat să lovească, dar ne-a surprins că au vrut să fure două ATM-uri într-o singură noapte“, au spus poliţiştii austrieci. Hoţii au smuls ATM-urile, dar au fost prinşi ulterior de echipajele de Poliţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

otto willy
6.05.2019, 21:47:18

De ce sa muncesti? Se pare ca nu numai tiganii ne fac de pomina...

+8 (8 voturi)
pescarul symy
6.05.2019, 22:07:52

Era psd-ist:))))))))nu la platit dragnea pentru participarea la miting:)))))

+4 (6 voturi)
Gigi Fular
6.05.2019, 22:33:29

Astia sunt niste gainari,14 bancomate 350.000euro 10 insi le ramane praful de pe toba la impartirea prazii...un singur economist/avocat inarmat cu o servieta poate pagubi banca cu zeci de milioane

+6 (6 voturi)
Fahrenheit 451
6.05.2019, 22:18:55

Bă băieți, dați-i tare la extern, să ne crească PIB-ul! Vă mai indic și alte ,,destinații turistice", da' nu mai fiți atât de găinari să furați doar câteva sute de mii de euro și nici atât de proști încât să fiți prinși... Banca națională a Turciei (aveți grijă să le goliți toată vistieria, că la cât tribut le-am plătit...), cea a Federației ruse, acolo unde se află Tezaurul României, pe unguri să-i lăsați la c.g., de să orbească Orban de atâta plâns, de la bulgari, ucraineni și de la sârbi contravaloarea stăpânirii și exploatării românilor din Timocul sărbesc și cel bulgăresc, iar de la ucraineni, Bucovina de nord, Transcarpatia și Bugeacul, de la cehi, Moravia valahă, de la italieni, tot aurul cărat de romani de la daci, de au ținut-o, secole la rând, numai în ,,panem et circenses" ș.a.m.d.

+2 (6 voturi)
Bibi Loi
6.05.2019, 22:21:11

Bine sa s-a dat drumu la granite, altfel Romania era cuibul criminalilor. Asa, i-am imprumutat altora.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările