Impresiile unei tinere din Ghana care studiază în România. Adoră mămăliga, coliva şi vinul de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yvonne Dwomoh-Okudzeto Foto: arhiva personală
Yvonne Dwomoh-Okudzeto Foto: arhiva personală

Yvonne Dwomoh-Okudzeto, originară din Ghana, a ajuns la Galaţi pentru un internship la Universitatea Danubius. Tânăra a ales România pentru a se perfecţiona în economie şi contabilitate.

Yvonne Dwomoh-Okudzeto (27 de ani) este masterand în ultimul an la Universitatea din Macerata-Ancona (Italia), iar după absolvire va deveni auditor internaţional specializat în antifraudă. 

De două luni se află în România, prin intermediul programului Erasmus, şi participă la un internship la Universitatea Danubius din Galaţi. A hotărât să vină în România la sugestia lectorului universitar doctor Mihaela Nicolau, care predă şi la universitatea din Italia şi care a convins-o că experienţa din ţara noastră i-ar prinde bine pe viitor.

Yvonne mărturiseşte că a fost plăcut surprinsă de interacţiunea pe care a avut-o până acum cu dascălii români, care i-au sărit imediat în ajutor şi au făcut-o să se simtă binevenită.

„Când ajungi într-un loc nou, oamenii sunt cei care te fac să te simţi iubit, binevenit. Nu are de-a face cu arhitectura locului, ci doar cu oamenii. Profesorii de la Universitatea Danubius m-au făcut să mă simt foarte bine şi nu mă refer doar la partea academică. Am venit puţin mai devreme decât era programat, iar unul dintre profesorii de aici, Nicoleta Constandache, m-a ajutat foarte mult, fără să ştie cine sunt şi de ce mă aflu în România. Şi Gabrielei Grăjdeanu, profesoară la Colegiul Tehnologic «Paul Dimo» din Galaţi, îi sunt foarte recunoscătoare pentru că m-a făcut să mă simt ca acasă“, a spus tânăra.

Pe urmele şarlatanilor

Visul tinerei este să devină auditor internaţional antifraudă şi să îi depisteze pe şarlatani: „Vreau să le demonstrez celor care se cred deştepţi că, de fapt, nu sunt deloc aşa. Vreau să-i prind pe aceşti escroci“.

În prezent, Yvonne urmează cursuri la un corp internaţional de contabili din România, pentru a se specializa în finanţe, economie şi contabilitate. „Îmi place auditul pentru că te face să fii atent la detalii. Un contabil care vrea să comită ilegalităţi va face tot ce este posibil pentru a avea o acoperire legală în acte, iar treaba mea va fi să scot la iveală neregulile“, explică Yvonne, care îşi doreşte să lucreze pentru organizaţii economice care au un impact puternic la nivel global, cum ar fi Banca Mondială.

image

În acelaşi timp, şi-ar dori să predea cursuri în regim part-time, scopul său fiind să-i familiarizeze pe studenţi cu procedurile de lucru în organizaţii mari, astfel încât să se acomodeze mai uşor dacă vor decide să lucreze în acest domeniu. La sfârşitul acestei luni, Yvonne se va întoarce la Universitatea din Macerata, iar apoi va pleca într-un alt internship la o universitate din Malta.

Deşi nu a fost niciodată în Australia, îşi doreşte să muncească şi acolo, iar la un moment dat, speră să obţină un job şi în Marea Britanie, pentru a fi mai aproape de bunicul său, care s-a stabilit acolo. După ce va căpăta suficientă experienţă, vrea să revină în Ghana pentru a profesa şi îşi invită de pe acum prietenii români, care au făcut-o să se simtă ca acasă, să o viziteze. 

Cucerită de gastronomia locală

Deşi este de puţin timp pe meleagurile mioritice, tânăra africancă a fost cucerită de gastronomia locului, iar printre mâncărurile tradiţionale româneşti preferate se numără mămăliga.

„Are un nume amuzant şi se aseamănă cu multe dintre felurile noastre tradiţionale de mâncare din Ghana, care au porumb printre ingrediente. În Italia, unde studiez, sunt magazine africane şi poţi cumpăra diverse produse tradiţionale, iar apoi găteşti «ca acasă». Din păcate, în Galaţi nu pot face asta, aşa că mănânc orez, cartofi dulci, pe care îi prăjesc, paste şi salată. Am fost şi la dansuri greceşti şi mi-a plăcut mult“, a spus râzând Yvonne. Îi place foarte mult şi vinul făcut în casă, dar i se pare bizar un obicei al românilor. Este vorba de pregătirea colivei, care se consumă, de regulă, doar la înmormântări şi la pomenirile morţilor.

image

„Coliva este un preparat foarte bun şi din acest motiv nu înţeleg de ce trebuie să fie consumată doar când moare cineva“, spune tânăra.

Românii nu zâmbesc, dar sunt amuzanţi

Fiind un observator atent al comportamentului uman şi al detaliilor în general, prin prisma profesiei pe care o va avea, Yvonne a remarcat că românii sunt mult prea serioşi şi preferă să se refugieze în muncă, acordând o atenţie mică vieţii personale şi interacţiunilor umane. Tânăra mărturiseşte că a fost şocată să vadă că aproape nimeni nu zâmbeşte pe stradă.

„Toată lumea pare că se grăbeşte. Nimeni nu se opreşte pe stradă să socializeze. Pare că nu le ajung cele 24 de ore din zi. E posibil să mă înşel, dar asta am observat până acum“, remarcă studenta.

Yvonne Dwomoh-Okudzeto Ghana Galati 3

În schimb, românii compensează prin simţul umorului, un lucru pe care masteranda îl apreciază foarte mult, mai ales că este specific şi poporului ei. Povesteşte că în Ghana, chiar dacă ai o zi proastă, cu siguranţă ceva sau cineva te va face să râzi.

Yvonne a mai remarcat că în România predomină persoanele în vârstă şi copiii, adulţii de vârstă medie fiind în bună parte plecaţi să muncească în străinătate, aspect ce o întristează.

În ceea ce priveşte obiceiurile românilor, tânăra din Ghana recunoaşte că nu le înţelege pe multe dintre ele: „Sunt lucrurile mărunte care-ţi prezintă imaginea de ansamblu a oamenilor. Nu înţeleg multe dintre obiceiurile pe care le aveţi. De pildă, bărbaţii oferă ghiocei femeilor primăvara. Am înţeles că este un obicei ce ţine de apreciere şi iubire. Totuşi, nu înţeleg de ce femeile nu pot face acelaşi lucru, adică să ofere flori bărbaţilor. Şi de ce trebuie să aştepţi primăvara sau Crăciunul pentru a face un astfel de gest, când îl poţi face în orice zi. Nu trebuie să fie un cadou scump, ci doar o mică atenţie, dar care să arate că îţi pasă“.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite