Insecte, păsări şi animale care zidesc, ţes şi torc, într-o expoziţie inedită deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii au ocazia să descopere că vieţuitoare, neînsemnate la prima vedere, pot realiza construcţii cu o geometrie pe care o pot invidia chiar şi arhitecţii. Expoziţia poate fi o excelentă alegere pentru petrecerea câtorva ore din weekend într-un mod instructiv.

Expoziţia „Artizanii Naturii" a fost vernisată vineri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, în prezenţa a aproximativ 100 persoane, specialişti din domeniul ştiinţelor naturale, persoane pasionate de acest domeniu şi elevi.

Vedeta manifestării a fost un exemplar viu de tarantulă, cu dimensiunea de 12 centimetri, extrem de periculos, expus într-un terarium, la secţiunea „torcători".

Cei prezenţi au aflat că în natură există insecte, păsări şi animale care sunt adevăraţi zidari, mineri, ţesători, modelatori de ceară, făuritori ai paradiselor subacvatice sau torcători.

„Speciile de insecte sau de păsări dispun de anumite caracteristici care le transformă în adevăraţi artizani ai naturii. De cele mai multe ori descoperim că aceste vieţuitoare, neînsemnate la prima vedere, pot realiza construcţii cu o geometrie de invidiat chiar şi de către arhitecţi," a delcarat muzeografa Viorica Arcan, coordonatoarea expoziţiei.

Cei mai fascinaţi de „Artizanii naturii" au fost câţiva copii prezenţi la vernisaj, care au admirat termitiera în mărime naturală expusă la muzeu. „Este ca un labirint, cu multe galerii. Nu ştiam că termitele pot să facă aşa ceva," a spus Marian C., un băieţel de 10 ani.

După o vizită la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi veţi şti că rândunelel şi lăstunii de casă sunt foarte buni zidari, sticletele şi pasărea ţesător sunt iscusiţi ţesători, iar cârtiţa, prigoria şi hârciogul sunt excelenţi mineri. Nu în ultimul rând, termitele sunt constructori de tumului iar albinele sunt făuritori în ceară.

Expoziţia „Artizanii naturii" va rămâne deschisă la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi până pe 28 octombrie 2012.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite