Investiţie de 1,2 miliarde de euro în combinatul siderurgic de la Galaţi. Ce tehnologii revoluţionare vor fi introduse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Valentin Trufaşu
Foto: Valentin Trufaşu

Investiţia alianţei GFG, din care face parte şi colosul siderurgic de la Galaţi, se va derula prin Eximbank în următorii cinci ani şi va fi garantată de stat. Aceasta include o instalaţie pentru obţinerea Fierului Redus Direct şi două cuptoare cu Arc Electric, tehnologii de ultimă generaţie, ce vor scădea emisiile de dioxid de carbon până aproape de zero.

Primul ministru Ludovic Orban a participat miercuri, 10 iunie, la ceremonia de semnare la Galaţi a cinci acorduri între Guvern, reprezentanţii combinatului siderurgic de la Galaţi, compania naţională de gaz Romgaz, Eximbank şi Universitatea ”Dunărea de Jos”.

”Din punctul meu de vedere, cele cinci memorandum-uri semnate astăzi reprezintă un pas extrem de îndrăzneţ şi de important pentru viitorul combinatului de la Galaţi, dar şi pentru viitorul economiei româneşti. După OUG 114, preţul la gazele naturale şi electricitate a fost crescut artificial pentru consumatorii industriali, fiindu-le afectate competitivitatea şi profitabilitatea. Într-o perioadă în care criza epidemică a provocat o criză economică, determinând o contractare a economiilor europene şi o reducere a cererii pe piaţă, într-o perioadă în care Comisia Europeană lansează un proiect foarte important pentru Europa, şi anume Pactul Verde,  care reprezintă mai degrabă o ameninţare pentru industriile poluante decât o sursă de competitivitate, iată că echipa de la Galaţi care deţine şi conduce combinatul face nişte paşi extrem de îndrăzneţi, asumându-şi obiectivul de a transforma combinatul în ceea ce se numeşte combinat verde, cu zero emisii de dioxid de carbon. Este un drum sinuos, care va necesita foarte multe investiţii, iar Guvernul va fi mereu gata să se lanseze în parteneriate care să susţină aceste investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea economiei româneşti. Vor exista garanţii guvernamentale după ce se stabileşte valoarea investiţiei şi împărţirea acesteia între investitori. Vom dezvolta scheme de ajutor de stat pentru investiţii green, fie investiţii făcute de companii româneşti, fie investiţii făcute de companii care vor să investească în România ”, a declarat primul ministru Ludovic Orban.

orban combinat Galati 1

Ludovic Orban la Galaţi FOTO Valentin Trufaşu

Va fi  construită o nouă centrală pe gaz care va produce energie electrică

Sanjeev Gupta, proprietarul combinatului Liberty Steel Galaţi, şi ministrul Economiei, Virgil Daniel Popescu au semnat un memorandum de înţelegere, care include planul companiei de a implementa tehnologii moderne de fabricare a oţelului, în scopul reducerii semnificative a emisiilor directe de CO2, sporirii resurselor energetice cu emisii reduse de carbon şi creării unei mai mari flexibilităţi şi competitivităţi a operaţiunilor.

”Am venit astăzi aici pentru a pune bazele celei mai mari investiţii din siderurgia din România şi cred că şi din Europa de 1,2 miliarde de euro în următorii cinci ani. Este o investiţie mare, care ar trebui să transforme combinatul siderurgic de la Galaţi, care ar trebui să ajungă neutru până în 2030 din punct de vedere al emisiilor de CO2.  Vom fi pionerii siderurgiei verzi din Europa şi sunt convins că în urma acestei investiţii, competitivitatea siderurgiei de la Galaţi îi va determina şi pe alţii să o urmeze. Doresc ca această investiţie să fie un model nu numai pentru Galaţi, ci şi pentru România ca utilizând fondurile private, fondurile băncilor, să construim ceva care să rămână copiilor şi nepoţilor noştri. De asemenea, împreună cu Romgaz, vom face o centrală cu producerea energiei electrice pe gaz la Galaţi, astfel încât totul să fie integrat, iar costurile cu energia electrică să fie competitive la nivelul combinatului”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Oţel şi fontă obţinute prin folosirea hidrogenului

”Producerea oţelului în Europa se confruntă cu o puternică criză. În primul rând, materiile prime care se folosesc la producerea oţelului nu mai pot fi exploatate natural în Europa. În acest moment, resursele naturale sunt aproape epuizate. Pe de altă parte, Europa vrea să elimine carbonul din procesele industriale. Pentru a proteja viitorul noilor generaţii trebuie să ne concentrăm pe componenta de mediu. Producerea oţelului este una dintre cele mai poluante industrii la nivel global, iar răspunsul nostru la acest lucru este ceea ce numim Greensteel. Asta înseamnă reciclare şi obţinerea de energie prin metode verzi, dar mai înseamnă şi obţinerea de fontă şi oţel lichid prin folosirea gazului natural în primă fază şi apoi a hidrogenului. Am ales Galaţiul ca primă unitate unde vom implementa această tehnologie datorită sprijinului pe care l-am primit în România, de la români şi de la Guvern. Cu sprijinul Guvernului României şi pe baza acordurilor pe care le-am semnat astăzi cu Romgaz, vom putea livra energie competitivă pe termen lung, necesară susţinerii acestui proiect. Universitatea din Galaţi va colabora cu noi pentru a crea o Academie Greensteel menită să dezvolte o nouă generaţie de lucrători cu înaltă calificare, pregătiţi pentru a gestiona tehnologii de ultimă oră. Institutul Naţional de Cercetare va ajuta la dezvoltarea cunoştinţelor de care avem nevoie pentru realizarea unor proiecte complexe pe bază de hidrogen. Eximbank România va coopera cu noi pentru a asigura finanţarea competitivă pe termen lung a proiectului nostru”, a declarat, la rândul său, Sanjeev Gupta.

Combinatul siderurgic, prima unitate de producţie din Europa cu emisii de carbon zero până în 2030

Planurile de investiţii ale Alianţei GFG, din care face parte şi combinatul siderurgic de la Galaţi, includ o instalaţie pentru obţinerea Fierului redus Direct, cu o capacitate de 2,5 milioane de tone. Acest echipament, care va folosi iniţial gaz metan, va trece ulterior la utilizarea hidrogenului, pe măsură ce tehnologia de producţie cu hidrogen devine mai rentabilă.

De asemenea, vor fi achiziţionate două cuptoare cu Arc Electric, din care unul va fi dedicat turnării bramelor pentru cunoscutul laminor de tablă groasă de la Galaţi, iar celălalt pentru a turna direct producţia de rulouri laminate la cald, o tehnologie de ultimă generaţie şi foarte competitivă.

Cuptoarele cu Arc Electric vor reduce emisiile de CO2 pe tona de oţel produs cu până la 80%, aceste emisii scăzând până la niveluri aproape de zero odată ce instalaţia pentru obţinerea Fierului redus Direct va fi alimentată cu hidrogen. Reprezentanţii Liberty Steel susţin că aceasta va face din combinatul siderurgic de la Galaţi prima unitate de producţie cu flux primar al grupului GFG din Europa care va deveni neutră de carbon până în 2030. Planurile grupului GFG includ şi creşterea capacităţii de producţie către patru milioane de tone de oţel lichid pe an.

Alianţa GFG este un grup internaţional de întreprinderi şi investiţii deţinut de Sanjeev Gupta şi familia sa, care numără 35.000 de angajaţi în 10 ţări şi venituri de 20 de miliarde de dolari. Liberty Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu o forţă de muncă de 7.600 de oameni şi o capacitate de producţie curentă de aproximativ 2 milioane de tone de oţel pe an pentru clienţi din domeniul construcţiilor, naval petrolier şi gaze, precum şi cel al producţiei de energie eoliană.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite