Galaţi

articolul anterior articolul urmator

IPJ Galaţi cere daune de la şoferul beat care a intrat cu un bolid în autospeciala Poliţiei, omorând un poliţist şi rănind grav un al doilea om al legii

0
18 Jan 2018 13:12:21
Autor: Valentin Trufasu
Lepădat Claudiu Stelian este dus la sediul IPJ Galaţi pentru audieri Foto: arhivă Adevărul
Lepădat Claudiu Stelian este dus la sediul IPJ Galaţi pentru audieri Foto: arhivă Adevărul

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi a deschis un proces la Judecătoria Galaţi împotriva lui Lepădat Claudiu Stelian, un tânăr de 27 de ani, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Reprezentanţii IPJ Galaţi cer contravaloarea autospecialei de Poliţie distrusă în totalitate de tânăr după ce a intrat cu maşina pe care o conducea în autovehiculul aparţinând Ministerului Afacerilor Interne. Poliţia a deschis un proces civil la Judecătoria Galaţi, acţiunea fiind introdusă pe 12 decembrie 2017, instanţa urmând să stabilească primul termen de judecată. 

Pe 25 noiembrie 2015, Lepădat Claudiu Stelian a produs un grav accident de circulaţie în localitatea gălăţeană Tuluceşti, căruia i-au căzut victime doi poliţişti. Tânărul a pierdut controlul maşinii pe care o conducea şi a intrat pe contrasens, lovind în plin o maşină de Poliţie care se afla într-o misiune de patrulare pe DN26. 

Agentul şef principal de Poliţie Ionel Baben a murit pe loc, iar colegul său, agentul şef-adjunct Dorin Chiper, a fost accidentat grav, având nevoie de îngrijiri medicale serioase pentru a scăpa cu viaţă. În urma verificărilor, s-a descoperit că tânărul consumase băuturi alcoolice, iar în acest context a pierdut controlul autovehiculului şi a intrat în maşina de Poliţie.

Şocul emoţional în comunitatea locală a fost atât de puternic la acel moment, încât a determinat preluarea dosarului de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. „Parchetul de pe lîngă Tribunalul Galaţi a apreciat că se impune preluarea acestei cauze de către noi, având în vedere complexitatea cauzei şi impactul social deosebit de puternic al faptelor săvârşite, calitatea persoanelor implicate, dar şi urmările produse”, a declarat procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. 

Şoferul a fost reţinut iniţial pe baza de ordonanţă, iar Judecătoria Galaţi a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. La câteva luni după cele întâmplate, pe 7 iulie 2016, instanţa a înlocuit arestarea preventivă cu arestul la domiciliu în cazul acestuia.

Închisoare cu suspendare

Nici această măsură preventivă nu a fost menţinută, Curtea de Apel Galaţi dispunând pe 9 martie 2017 plasarea sub control judiciar a şoferului care a condus sub influenţa băuturilor alcoolice. Pe 19 ianuarie 2017, Judecătoria Galaţi a pronunţat primul verdict în acest caz, condamnându-l pe tânăr la trei ani de închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. 

Pe 19 ianuarie 2017, Judecătoria Galaţi a pronunţat primul verdict în acest caz, condamnându-l pe tânăr la trei ani de închisoare, dar cu suspendare sub supraveghere, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. 


Maşina de Poliţie a fost distrusă aproape în totalitate în urma accidentului FOTO: arhivă Adevărul

Asiguratorul SC Carpatica Asig SA a fost obligat iniţial să plătească daune morale şi materiale record către rudele poliţistului decedat şi omul legii care a supravieţuit, ce depăşeau 1,2 milioane de lei. Pe 10 mai 2017, Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Lepădat Claudiu Stelian la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Judecătorii au redus substanţial daunele acordate de prima instanţă la doar 220.000 de lei. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările