Ipoteză năucitoare lansată de administratorul CET: preţul gigacaloriei s-ar putea tripla în curând la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsura priveşte producerea apei calde pe perioada verii. FOTO Adevărul
Măsura priveşte producerea apei calde pe perioada verii. FOTO Adevărul

Primăria şi Electrocentrale negociază însă ca diferenţa de preţ să fie acoperită din subvenţie de la Consiliul Local. Ipoteza că gălăţenii racordaţi la reţeaua publică (circa o treime din populaţie) vor primi apa caldă cu subvenţie de 66% din preţ nemulţumeşte profund restul locuitorilor oraşului, care îşi fac apa caldă cu boilere sau centrale, dar nu primesc niciun sprijin de la Primărie, deşi plătesc impozite la fel ca şi cei subvenţionaţi.

Venirea sezonului cald şi, implicit, oprirea distribuirii de căldură pentru cele 40.000 de apartamente din Galaţi care sunt conectate la sistemul public va genera o serie de dificultăţi majore la nivelul Electrocentrale (firma producătoare a agentului termic primar).

Potrivit lui Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale Galaţi (după cum se ştie societatea este în procedura insolvenţei), compania nu poate să se menţină pe linia de plutire, financiar vorbind, producând doar agentul termic necesar preparării apei calde, dar şi pe fondul faptului că şi producţia de electricitate este oprită, din cauza scăderii dramatice a preţului în piaţa energiei.

Ca urmare, pentru ca activitatea să poată continua, respectiv costurile să fie acoperite, se impune o majorare dramatică a preţului gigacaloriei. Mai exact este vorba aproape de o triplare a preţului, de la 208 lei la 557 de lei.

Sinan Mustafa a precizat însă că negocierile purtate cu municipalitatea merg pe ideea că scumpirea ar putea fi suportată integral din bugetul local. DE altfel şi primarul Marius Stan a confirmat că o aventuală majorare a tarifului practicat de Electrocentrale nu va avea impact direct asupra gălăţenilor racordaţi la sistemul centralizat, pentru că acoperirea diferenţei de preţ se va face de la Consiliul Local.

„Suma de 1,5 milioane de lei, aferentă costurilor de producţie a agentului termic, pe care municipalitatea ar urma să o suporte, reprezintă mai puţin de jumătate din totalul cheltuielilor lunare ale societăţii noastre în regimul de vară, diferenţa de cheltuieli fiind în sarcina noastră”, a afirmat Sinan Mustafa, pe contul său de Facebook.

!Ţin să subliniez că Electrocentrale nu a solicitat partenerilor săi să suporte întreaga noastră cheltuială, aşa cum încearcă unii să inducă în eroare opinia publică. Am venit cu aceste soluţii şi solicitări către Consiliul Local strict din considerentul de a menţine o funcţionare continuă a sistemului centralizat de termoficare. Iniţiativa, la fel ca anul trecut, a fost a societăţii noastre, nu a Calorgal şi nici a Consiliului Local”, a continuat Sinan Mustafa.

Măsura anunţată, deşi pare să fie una cu implicaţii sociale, a provocat însă nemulţumirea mai multor consilieri locali, care au anunţat că nu vor vota „pomana electorală” pregătită de Marius Stan.

De altfel, un calcul foarte simplu arată că, în esenţă, propunerea negociată de Primărie şi Electrocentrale este profund inechitabilă, căci presupune ca o treime din populaţia oraşului (cei conectaţi la sistemul public) să primească apa caldă cu 66% subvenţie, suma urmând să fie acoperită din impozitele şi taxele plătite de restul gălăţenilor, care îşi produc apa caldă cu boilere sau centrale , deci nu au nici cinci bani subvenţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite