Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Jucăriile importate din China, un pericol pentru copii. Sute de produse neconforme au fost oprite de la comercializare

0
3 Dec 2020 15:22:46
Autor: Valentin Trufasu
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Jucăriile nu respectau cerinţele generale de siguranţă şi nu erau însoţite de declaraţii de conformitate, prin întocmirea cărrora producătorul să îşi asume responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei.

În perioada 16.11.2020-27.11.2020, comisarii CJPC Galaţi au efectuat o serie de controale pentru a verifica modul de asigurare a securităţii utilizatorilor de jucării. Au fost controlaţi 9  operatori economici, la toţi constatându-se abateri. Astfel, în patru magazine erau expuse la comercializare jucării, importate din China, care nu aveau declarate denumirea comercială/marca şi adresa importatorului din România sau UE.

De asemenea, cinci operatori economici aveau expuse la vânzare jucării, importate din China, la care nu sunt respectate în totalitate cerinţele generale de siguranţă, mai ales cele de etichetare, prevăzute de HG 74/2011 cu modificările aduse de HG 1075/2012. Astfel se comercializau diverse jucării import China ( scutter, maşinuţe Cartoon Car, truse de cosmetică , jucărie ceas), acestea prezentând pe etichete traduceri incomplete în limba română ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale.

”În şase magazine se comercializau diferite produse:  maşinuţe, jucării pluş, jucărie telefon , jucărie buburuză , etc  fără marcaj CE si fără a fi însoţite de declaraţii de conformitate prin întocmirea cărora producătorul să îşi asume responsabilitatea pentru conformitatea jucăriei”, a declarat Carmen Mihaela Tudor, comisarul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.

Au fost constatate si alte abateri de la legislaţia privind protecţia consumatorilor, cum ar fi lipsa afişării preţurilor si a inscripţionării datei de fabricaţie la o jucărie ce conţinea un produs cosmetic.

În urma controalelor, au fost oprite temporar de la comercializare 836 de produse în valoare de 16.532 de lei, care prezentau abateri de la legislaţia în domeniu. De asemenea,

au fost oprite definitiv de la comercializare 87 de  jucării fără marcaj CE , în valoare de 2.257 de lei. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Galaţi au aplicat 5 avertismente şi 4  amenzi contravenţionale în suma totală de 19.000 de lei.

Recomandări pentru consumatori

Recomandările comisarilor de la Protecţia Consumatorilor pentru consumatori:

- să verifice existenta marcajului CE care certifica produsul ca fiind sigur, conform cu legislaţia în vigoare;

- să verifice existenţa denumirii şi a datelor de identificare a producătorului, importatorului sau reprezentantului autorizat şi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, traduse în limba romană;

- să aleagă o jucărie specifică vârstei copilului, conform categoriei de vârsta înscrisă pe etichetă;

- să nu permită copiilor de vârstă mică să utilizeze jucăriile fraţilor mai mari;

- să evite achiziţionarea jucăriilor care au muchii tăioase, piese uşor detaşabile de dimensiuni reduse care pot fi înghiţite sau din materiale textile/fibre ce pot produce sufocare;

- să nu achiziţioneze jucării care conţin elemente detaşabile din magneţi permanenţi ce ar putea fi înghiţiţi;

- la jucăriile alimentate electric: dacă sunt branşate direct la reţea, să verifice starea cablului şi prizelor; dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, să verifice ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V. Este indicat că părinţii să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea cu curent electric a jucăriei;

- să nu lase la îndemâna copiilor o jucărie spartă care nu mai respecta cerinţele de securitate.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Cele mai periculoase jucării care pot pune în pericol siguranţa copiilor: ce produse ar trebui să evitaţi

Primejdii deghizate: cele mai periculoase jucării pentru copii

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările