Judecătorii au anulat parţial dezmăţul public de 4,7 de milioane de euro de la Galaţi. Transferaţii de la Apaterm la Calorgal nu mai primesc compensaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Apaterm (devenit Calorgal) Galaţi. Foto: Adevărul
Sediul Apaterm (devenit Calorgal) Galaţi. Foto: Adevărul

Potrivit cererii de chemare în judecată, salariaţii transferaţi între cele două firme de utilităţi ale Primăriei Galaţi  - Apaterm şi Calorgal - cereau salarii compensatorii în sumă totală de peste 4,7 milioane de euro. Sentinţa Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel, iar reclamanţii susţin că plata salariilor compensatorii este obligatorie, chiar dacă salariaţii au fost angajaţi imediat tot de o firmă a Primăriei.

Logica şi bunul-simţ au avut câştig de cauză, la Tribunalul Galaţi, în procesul în care foştii salariaţi ai societăţii falimentare Apaterm SA (firmă cu capital public, care se ocupa până anul trecut de distribuirea apei calde şi căldurii în oraş) cerea compensaţii uriaşe din partea angajatorului.

Judecătorii au decis că toţi cei 540 de salariaţi care au fost preluaţi de noul distribuitor de utilităţi (Calorgal SA., la care acţionar unic este tot Primăria Galaţi, ca şi în cazul Apaterm) nu au dreptul să primească salarii compensatorii deoarece este vorba despre un transfer în interesul serviciului (situaţie care rezultă clar din protocolul încheiat între Apaterm, Calorgal, Primărie şi sindicat), nu de o concediere propriu-zisă.

În aceste condiţii, la masa credală va fi înscrisă doar suma rezultată din calcularea de salarii compensatorii pentru cei 180 de angajaţi care n-au fost preluaţi de Calorgal şi ale căror pretenţii se ridică la circa 1,2 milioane de euro. Suma va trebui suportată fie din bugetul Primăriei Galaţi (adică din impozitele şi taxele plătite de cetăţeni), fie din sumele colectate de la populaţie în contul facturlor la întreţinere. Oricare ar fi sursa de plată, este evident însă că avem de-a face cu o gravă inechitate socială, căci, în esenţă, plata compensaţiilor este pasată în sarcina locuitorilor oraşului, care nu au nicio vină că Apaterm a dat faliment.

Decizia judecătorilor de a-i exclude de la masa credală pe cei 540 de angajaţi care au trecut de la Apaterm la Calorgal şi care ar fi vrut compensaţii băneşti pentru transfer a stârnit deja reacţia revoltată a acestora. Liderul de sindicat  Cristinel Dumitru (cel care i-a reprezentat în instanţă pe angajaţi) a declarat că judecătorii au luat o decizie nedreaptă şi că va ataca sentinţa la Curtea de Apel.

În paranteză fie spus, liderul de sindicat revendică şi el compensaţii finaciare de circa 20.000 de euro, pentru simplu fapt că, la fel ca întreaga conducere a falimentarei Apaterm a trecut la Calorgal, care funcţionează exact în aceleaşi imobile şi în aceleaşi condiţii tehnice şi contractuale  ca societatea Apaterm.

Este de menţionat că unii dintre directorii trecuţi de la o firmă la celalaltă pretind, pe motiv de vechime, până la 25 de salarii compensatorii, ceea ce ridică pretenţiile la aproape de 30.000 de euro de fiecare, cum sunt cazurile directoarei economice Geta Langa şi directorului tehnic Mircea Ispas.

Plăţile compensatorii încep în câteva zile

Decizia Tribunalui Galaţi este definitivă şi executorie, asta însemnând că lichidatorul Apaterm, CC Insol SPRL, va trebui să înceapă să facă plăţile pentru fiecare dintre cei circa 180 de foşti salariaţi. Aceştia au de primit, în medie, 15 salarii compensatorii, respectiv circa 6.500 de euro de fiecare.

Însă nu toată lumea va lua aceeaşi sumă, compensaţiile oscilând între 100 de euro şi 18.000 de euro de angajat. Cum spuneam, bani din bugetul societăţii publice Apaterm, mai exact din sumele plătite de gălăţeni pentru facturile la întreţinere.

Corina Curutz, reprezentantul CC Insol, a declarat că aceste plăţi compensatorii erau oricum prevăzute în tabelul suplimentar de creanţe, însă a fost nevoie de decizia definitivă a instanţei pentru a se putea face plata. „Se plătesc cu prioritate aceste salarii compensatorii, dar pe acelaşi palier cu cheltuielile curente, de unde are de încasat şi CET”, a declarat Corina Curutz.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite