Alegeri prezidenţiale 2014: Jurnalist român la Europa Liberă: „La Strasbourg, autorităţile române au lăsat nefolosit un sediu în care putea funcţiona perfect o secţie de votare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalista spune că a stat la coadă mai bine de patru ore. Foto: Arhiva personală
Jurnalista spune că a stat la coadă mai bine de patru ore. Foto: Arhiva personală

O spune Iolanda Bădiliţă, jurnalist din Galaţi care lucrează în prezent pentru Europa Liberă. Aceasta se declară uimită de faptul că autorităţile române au preferat să amenajeze secţia de votare de la Strasbourg în Consulatul României, care funcţionează într-un sediu destul de înghesuit, în loc să pună secţia de votare la sediul Reprezentanţei României la Consiliul Europei, care are un sediu mult mai mare.

Supărare mare pentru românii care votează la Strasbourg! Şi astăzi s-au format cozi imense la care s-au aşezat români care locuiesc în Strasbourg, dar şi în localităţi din Germania sau Franţa aflate chiar şi la 300 de kilometri distranţă. 

Iolanda Bădiliţă, jurnalist profesionist la Radio Europa Liberă, spune că a observat un lucru extrem de interesant.

„Deşi în Strasbourg sunt două sedii care aparţin statului român, şi mă refer la Consulatul României şi cel al Reprezentanţei României la Consiliul Europei, cei care au organizat alegerile au decis să amenajeze secţie de votare doar în primul sediu. Unul mic, în care încăpeau puţini votanţi. Se puteau face două secţii de votare fără costuri suplimentare. M-am aşezat la rând la ora 9.00 dimineaţă şi am reuşit să votez la ora 13.00. Nu mi se pare în regulă să ţii nefolosit un sediu mult mai mare, în care probabil că votul ar decurs mai repede”, spune Iolanda Bădiliţă.

Totul s-a întâmplat în frig, la maxim 9 grade Celsius şi cu multă ploaie. În condiţiile în care faţă de primul tur au fost aceleaşi condiţii organizatorice, dar de trei ori mai mulţi votanţi.

„Am un prieten care a venit tocmai de la Stuttgart să voteze aici. În primul tur a stat la coadă degeaba, pentru că nu a reuşit să voteze. A cheltuit bani şi timp pentru a veni de la 250 de kilometri, dar nu este sigur că va putea vota”, ne mai spune Iolanda Bădiliţă.

Concluzia jurnalistei este una clară: „Ministerul de Externe ne-a umilit sau a vrut să ne umilească şi să ne descurajeze să votăm ceea ce cu unii a şi reuşit, căci unii când au văzut coada au plecat. Concluzia mea este că Ministerul de Externe ne-a încălcat demnitatea umană şi a dat dovadă de neglijenţă în serviciu în această chestiune a organizării votului în diaspora”, a mai spus Iolanda Bădiliţă.

Jurnalista a văzut şi o parte pozitivă a lucrurilor. Oamenii care erau în comisiile de votare, şi care erau sub un stres vădit din cauza aglomeraţiei, îşi dădeau seama că de cât de repede se mişcă ei depinde votul, „Mi s-a părut că ei făceau tot ce le stătea în putinţă în condiţiile date, adică foarte multă lume şi doar o secţie de votare”, a concluzionat Iolanda Bădiliţă.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite