Lacul din Parcul Viva şi-a primit înapoi peştii. Apa este acum filtrată de echipamente de 20.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit directorului Gospodărie Urbană SRL (societatea publică ce are în administrare zonele verzi şi luciurile de apă din oraş), în lac vor fi însă mai puţini peşti decât au fost înainte de demararea lucrărilor. Motivul este acela că lacul nu poate suporta o populaţie  piscicolă aşa de mare pe cât se credea.

Lacul din Parcul Viva (zona Falezei Superioare) li-a primit înapoi peştii. Societatea publică Gospodărire Urbană SRL (care are în grijă, printre altele, spaţiile verzi şi luciurile de apă din oraş) a anunţat că lucrarea de decolmatare a lacului şi de instalare a sistemului de filtrare a apei a fost finalizată. „Aproximativ 1.000 de peşti au revenit în lac, într-un mediu prielnic şi prietenos”, a declarat Bogdan Ardean, directorul societăţii.

Vă reamintim că în luna august a acestui an, Primăria municipiului Galaţi a semnat cu firma Merco Instal Construct SRL un contract pentru achiziţionarea şi montarea unor echipamente de întreţinere a iazului cu o suprafaţă de 612 mp şi un volum de aproximativ 600 mc. 

Era vorba despre echipamente de filtrare şi pompare, sterilizare cu lămpi UV-C şi un aspirator de nămol. Conform Primăriei, sistemul care trebuia montat era special pentru menţinerea unui mediu propice peştilor din iaz. Valoarea contractului era de 96.390 de lei cu TVA, iar firma avea la dispoziţie 60 de zile pentru realizarea lucrărilor.

Bogdan Ardean a explicat şi de ce nu au ajuns în iaz toţi cei peste 5.000 de peşti (este vorba de exemplare dintr-o specie de crap japonez auriu - Koi - extrem de prolifici) care au fost scoşi. „Apa nu poate suporta o populaţie piscicolă atât de numeroasă”, a explicat acesta.

Restul de peşti au rămas în custodia Muzeului de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi (cel care a dat o mână ajutor la operaţiune). Au fost trataţi şi îngrijiţi, iar gălăţenii doritori pot solicita exemplare pentru populare, pe care le pot obţine gratuit.

Potrivit managerului de la Gospodărire Urbană, mulţi dintre peşti erau bolnavi din cauză că gălăţenii au aruncat în apa iazului nu doar mizerii, ci şi alte specii de peşti: „Am găsit foarte mult crap indigen, caras, peşti comuni! Am găsit inclusiv un somotel de vreo trei kilograme. Sperăm ca pe viitor să nu se mai întâmple astfel de lucruri, iar oamenii să nu mai arunce nici gunoaie în lac”, a mai spus Bogdan Ardean.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite