Liga Studenţilor din Galaţi acuză jocuri de interese la alegerea noului rector al universităţii: „Modul de organizare a acestor alegeri este profund haotic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii susţin că Universitatea „Dunărea de Jos”, prin deciziile luate, limitează dreptul studenţilor de a participa în mod liber şi direct în procesul de alegere a rectorului pentru mandatul 2020-2024.

Prin hotărârea Senatului Universităţii ”Dunărea de Jos” nr.100/16.09.2019, prin care a fost adoptat calendarul alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere la nivelul facultăţilor şi a Universităţii, dizolvarea vechiului senat se realizează în data de 13 decembrie, iar constituirea noului Senat îşi produce efectele din data de 16 decembrie. Conform metodologie în vigoare studenţii-senatori îşi vor pierde calitatea  în data de 13 decembrie, pierzându-şi automat şi dreptul de a vota în turul al doilea de scrutin.

”Astfel, studenţii nu vor fi doar limitaţi în posibilitatea de a participa la procesul electoral, ci li se va interzice total participarea la alegeri, aspect ce este inadmisibil în cadrul unei instituţii de învăţământ superior, contrar constituţiei, legii, uzanţelor naţionale şi internaţionale”, ţine să scoată în evidenţă Sergiu Bodlev, preşedintele Ligii Studenţilor Galaţi.

(http://www.ugal.ro/informatii/informatii-publice/hotarari/hotarari-senat/84-hotarari-senat-2019/6867-hotarare-de-senat-nr-100-16-septembrie-2019).

Studenţii gălăţeni spun că referendumul privind modalitatea de alegere a rectorului s-a desfăşurat cu respectarea normelor legale, prin urmare, Universitatea acceptă rigorile legii, însă doar în anumite cazuri. ”Considerăm că modul de organizare a acestor alegeri este profund haotic şi direcţionat către satisfacerea intereselor unor indivizi care se declară candidaţi la alegerile rectorului”, susţine Sergiu Bodlev.

Un exemplu în acest sens reprezintă metodologia de alegeri pentru funcţiile de conducere în mandatul 2020-2024, care prin esenţă nu este o metodologie distinctă, ci o serie de „cerinţe de fond, principii şi dispoziţii de fond” din Metodologia din 2015, fapt ce rezultă din articolul unic din Hotărârea de Senat nr. 105/16.09.2019. (http://ugal.ro/informatii/informatii-publice/hotarari/hotarari-senat/84-hotarari-senat-2019/6870-hotarare-de-senat-nr-105-16-septembrie-2019)

Liga Studenţilor din Galaţi consideră ca este obligatorie respectarea Metodologiei-cadru pentru alegeri şi susţine derularea unui proces electoral transparent şi echitabil pentru toţi candidaţii.

               

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite