UPDATE Un fost consilier local din Galaţi, doi avocaţi şi un executor judecătoresc, acuzaţi de deturnarea de licitaţii publice, au fost lăsaţi în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul consilier local Gheorghe Radu Foto: www.viata-libera.ro
Fostul consilier local Gheorghe Radu Foto: www.viata-libera.ro

10 persoane sunt anchetate sub suspiciunea că au deturnat mai multe licitaţii publice, obţinând informaţii prealabile cu privire la bunurile imobile supuse unor executări silite, ce erau urmate de încheierea unor înţelegeri care le permitea adjudecarea imobilelor la preţuri derizorii. Şase suspecţi au fost reţinuţi iniţial de procurori.

UPDATE Ora 23,45

Cele şase persoane reţinute iniţial pentru 24 de ore de procurorii DIICOT Structura Centrală  pe bază de ordonanţă sub acuzaţia de deturnare de licitaţii publice au fost plasate sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile de Secţia a 2 Penală a Curţii de Apel Bucureşti, începând de pe 13 februarie până pe 12 aprilie. Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ştirea iniţială

Din cele 11 persoane duse miercuri, 12 februarie, la sediul DIICOT – Structura Centrală pentru a fi audiate, şase au fost reţinute pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. Este vorba de omul de afaceri Gheorghe Radu, cunoscut drept "Gelu Ţăranu", fost consilier local la Galaţi, avocatul gălăţean Adrian Cătălin Hrişcă, executorul judecătoresc Adrian Marius Negreanu, omul de afaceri olandez David Johan Bies, avocatul Mihai Cosmin Baicu şi Radu Bugică.

Aceştia sunt acuzaţi de procurorii DIICOT că au constituit un grup infracţional organizat cu scopul deturnării unor licitaţii publice, prejudiciul fiind estimat de anchetatori la 3 milioane de euro şi 153.000 de lei.

DIICOT Structura Centrală a organizat miercuri, 12 februarie, mai multe percheziţii în Galaţi, Brăila, Bucureşti şi Ilfov împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Ilfov. Descinderile au urmărit destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 10 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, instigare la deturnarea licitaţiilor publice, complicitate la deturnarea licitaţiilor publice, instigare la abuz în serviciu şi abuz în serviciu.

”În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că, începând cu anul 2018, doi  suspecţi, persoane potente financiar, au constituit alături de alte 8 persoane un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de deturnare a licitaţiilor publice prin obţinerea informaţiilor prealabile cu privire la bunurile imobile supuse executării silite, urmată de realizarea unor înţelegeri prealabile în vederea asigurării adjudecării bunurilor imobile la preţuri derizorii”, au precizat procurorii DIICOT.

Anchetatorii au mai stabilit că bunurile imobile ce fac obiectul deturnării licitaţiilor publice au constituit garanţii imobiliare în favoarea unei instituţii bancare, mai exact au servit drept garanţii acordării unor contracte de credit bancar în anii 2008 – 2009.

Aceste contracte de credit au fost acordate preponderent de către aceeaşi unitate bancară unor diferite persoane fizice sau juridice, termenul de restituire fiind unul foarte scurt, respectiv aproximativ un an, iar valoarea acestor credite fiind una foarte mare.

”Din modalitatea de acordare a acestor credite, a perioadei de acordare, a cuantumului acestora, a scopului perceperii acestor împrumuturi – restituirea foarte redusă a creditului bancar sau nerestituirea acestuia în integralitate, a valorii reale a bunurilor imobiliare aduse drept garanţii se constată că încă de la momentul aducerii în garanţie a bunurilor imobile ce fac obiectul prezentei cauze s-a urmărit executarea silită a acestora”, susţin procurorii DIICOT.

Pentru realizarea obiectivelor grupului infracţional organizat, respectiv acela de obţinere a dreptului de proprietate asupra unor bunuri imobile supuse executării silite la preţuri derizorii, ”a fost necesară încă de la momentul constituirii grupului infracţional organizat atragerea în cadrul acestuia a unui funcţionar public, care să poată crea cadrul aparent legal în vederea adjudecării bunurilor imobile de către membri acestui grup, respectiv a unui executor judecătoresc, în portofoliul căruia se aflau în instrumentare dosarele de executare silită ce fac obiectul prezentei cauze”.

Astfel, prin înţelegeri prealabile, membrii grupării l-au determinat pe executorul judecătoresc să desfăşoare licitaţiile publice, cunoscând că între licitatori există înţelegeri prealabile în vederea adjudecării bunurilor imobile ce făceau obiectul executării silite la preţuri derizorii (aprox. 8 % - 9 % din valoarea de evaluare).  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite