Magistraţii Curţii de Apel Galaţi susţin memorandul iniţiat de asociaţiile profesionale. Încrederea în justiţie a scăzut într-un singur an cu 13%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii cer restabilirea independenţei sistemului judiciar Foto: Adevărul
Judecătorii cer restabilirea independenţei sistemului judiciar Foto: Adevărul

Printr-o hotărâre adoptată pe 8 septembrie 2016 de Adunarea Generală a Judecătorilor, magistraţii Curţii de Apel Galaţi s-au raliat demersurilor efectuate de asociaţiile profesionale ale judecătorilor în vederea aplicării regulilor de salarizare conform O.U.G. nr. 20/2016, în forma în vigoare înainte de modificarea adusă prin O.U.G. nr. 43/2016.

Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi şi-au însuşit pe 8 septembrie memorandumul întocmit de Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România, care vizează implementarea unor măsuri privind independenţa sistemului judiciar.

Totodată, s-a stabilit susţinerea memoriului adresat Avocatului Poporului prin care se solicită sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea O.U.G. nr. 43/2016. Judecătorii nu ezită să spună pe faţă problemele extrem de grave cu care se confruntă sistemul judiciar în momentul de faţă şi care au făcut ca doar în ultimul an încrederea în justiţie să scadă cu 13%.

Astfel, nici până astăzi nu s-a rezolvat problema promovării într-un mod transparent în funcţiile de conducere şi la Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, dar şi cea a numirilor politice în funcţiile de conducere în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sistemul de justiţie este subfinanţat, iar magistraţii aflaţi în poziţii similare sunt salarizaţi inechitabil şi discriminatoriu. Zeci de mii de litigii au fost generate de un cadru legislativ incoerent (salarizare ori taxa auto/timbru de mediu),  ce au implicat atât un efort extraordinar pentru instanţe, cât şi costuri financiare semnificative pentru stat şi cetăţeni.

Instanţele de fond sunt supraaglomerate, în condiţiile în care, la un program de 8 ore pe zi, un judecător de fond ar trebui să aloce un timp mediu de soluţionare pe dosar de mai puţin de 2 ore, durată absolut imposibilă.

De asemenea, în rândul magistraţilor s-a instaurat temerea legată  de Inspecţia Judiciară prin modul arbitrar şi abuziv în care au fost cercetaţi magistraţii cu privire la soluţiile pronunţate.

O altă problemă gravă este mutarea actului de judecată din instanţe în spaţiul public prin expunerea mediatică excesivă a persoanelor arestate preventiv, a scurgerilor de informaţii repetate de la parchete, neurmate de anchete serioase şi prin informarea incompletă a publicului în anchetele penale, fiind omise soluţiile favorabile persoanelor acuzate.

Nu de puţine ori a fost călcat în picioare dreptul la apărare, inclusiv din perspectiva recunoaşterii confidenţialităţii client-avocat. Adunările Generale ale Judecătorilor şi procurorilor din România au adoptat în intervalul 5 septembrie-12 septembrie 2016 un memorandum, prin care au cerut implementarea a 17 măsuri menite să restabilească indepedenţa sistemului judiciar.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite