Marele patriot Costache Negri, omagiat pe 21 mai la conacul de la Mânjina. Ce evenimente au pregătit organizatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa memorială Costache Negri FOTO Costel Crângan
Casa memorială Costache Negri FOTO Costel Crângan

Evenimentele vor avea loc în localitatea din judeţul Galaţi care poartă numele marelui patriot, la casa memorială, cu începere de la ora 11,00. Manifestarea culturală „Întâlnirile de la Mânjina” a devenit o tradiţie a breslei scriitorilor din sudul Moldovei.

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi în colaborare cu Primăria Comunei „Costache Negri”, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi şi Şcoala Gimnazială „Elena Negri” din Costache Negri vă invită marţi, 21 mai 2019, începând cu ora 11.00, la manifestarea culturală „Întâlnirile de la Mânjina”.

Evenimentul se va desfăşura la Casa Memorială „Costache Negri” (din comuna Costache Negri, judeţul Galaţi) şi, în spiritul tradiţionalelor întâlniri anuale, oaspeţii vor asista la o slujbă religioasă de pomenire, la o evocare a personalităţii lui Costache Negri, precum şi a semnificaţiei conacului de la Mânjina pentru istoria românilor.

Va urma un program artistic susţinut de elevii de la Şcoala Gimnazială „Elena Negri” din comuna Costache Negri, Fanfara „Valurile Dunării” a Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi, Ansamblul „Olympos” al Comunităţii Elene din Galaţi, Grupul Folcloric „Cuzanca” din comuna Cuza Vodăi, Grupul Folcloric „Răzăşii lui Ştefan” din comuna Piscu şi Ansamblul folcloric din comuna Pechea.

Costache Negri (n. 14 mai 1812, Iaşi, Principatul Moldovei - d. 28 septembrie 1876, Târgu Ocna, Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti) a fost un scriitor, om politic şi patriot român.

Prieten bun cu Alexandru Ioan Cuza, el a sprijinit toate acţiunile şi reformele domnitorului Unirii. Prin misiunile pe care le-a avut peste hotare, Costache Negri poate fi socotit primul diplomat al Principatelor Române. Complotul care a dus la detronarea lui Cuza l-a determinat, ca şi pe Vasile Alecsandri, să renunţe la viaţa politică. S-a retras la Târgu Ocna şi şi-a dedicat ultimii ani ai vieţii pasiunilor sale de-o viaţă: numismatica şi colecţionarea de tablouri. De asemenea, a întreţinut o bogată corespondenţă cu Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu.

Mihai Eminescu l-a definit pe Costache Negri ca fiind „unul din cei mai nobili bărbaţi ai românilor, care reprezintă nu numai cel mai curat patriotism şi caracterul cel mai dezinteresat, dar şi o capacitate extraordinară, căreia-i datorăm, în bună parte, toate actele mari săvârşite în istoria modernă a românilor”.

Pe casa lui Costache Negri, de la Galaţi se găseşte o placă comemorativă cu următorul text: „În această casă a locuit Costache Negri, pârcălab de Galaţi, militant pentru ideile Revoluţiei de la 1848 şi ale luptei pentru unire”.

În comuna Costache Negri din judeţul Galaţi, lângă consiliul local se găseşte Casa Memorială „Costache Negri”. Aceasta a fost deschisă la 2 iunie 1968, chiar în casa revoluţionarului moldovean, construită în stilul unei case ţărăneşti de tip evoluat, cu două cerdace pe stâlpi de lemn.

În faţa casei memoriale, la 19 mai 1973, a fost dezvelit bustul lui Costache Negri, realizat în piatră de Boris Leonovici.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite