Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Mărturia tulburătoare a românului absolvent de Drept închis pe nedrept în Austria. „Am fost ridicat de parcă eram cel mai periculos infractor“

31
22 May 2019 06:39:04
Autor: Valentin Trufasu
Închisoarea din Austria unde a fost închis tânărul de 30 de ani Foto: www.gazetaromaneasca.com
Închisoarea din Austria unde a fost închis tânărul de 30 de ani Foto: www.gazetaromaneasca.com

Un român a petrecut 122 de zile într-o închisoare din Graz (Austria), deşi era complet nevinovat. Autorităţile judiciare austriece au ignorat luni de zile martorii şi probele aduse de român care îi demonstrau nevinovăţia, dar şi faptul că abia se putea deplasa, deoarece suferise o intervenţie chirurgicală la un călcâi.

Andrei B. (30 de ani), din Tecuci, absolvent de Drept, a petrecut 122 de zile într-o închisoare din Graz (Austria), până când autorităţile austriece au stabilit că, de fapt, este complet nevinovat. Andrei B. a fost arestat în casa părinţilor săi din România, în aprilie 2018, în baza unui mandat european de arestare emis de un procuror din Graz.

Bărbatul a fost acuzat că a făcut parte dintr-o bandă care a dat mai multe spargeri pe teritoriul austriac. Românul şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia şi a adus martori care au declarat că în perioada în care au fost comise spargerile el era în România, la serviciu, dar, cu toate acestea, a stat închis 122 de zile în închisoarea Graz–Jakomini.

Andrei a fost arestat în urma unei confuzii, după ce a fost identificat într-o fotografie de către un hoţ, membru al unei bande care spărgea maşini în Austria. Ulterior, hoţul a recunoscut că se înşelase în privinţa lui Andrei, însă declaraţia lui nu a mai fost luată în considerare la acel moment.

A crezut că este vorba despre o greşeală

Totul a început în dimineaţa zilei de 18 aprilie 2018, când tânărul de 30 de ani s-a trezit la poarta părinţilor săi din Tecuci unde locuieşte cu aproximativ 20 de jandarmi, poliţişti români şi austrieci.

”Iniţial, am crezut că e vorba de o greşeală, cum s-a  mai întâmplat. În loc să meargă la vecinul, vin la mine. Numai că în cazul ăsta nu era vorba de nicio greşeală. Pe mandat era numele meu. M-au întrebat din prima: «spune-ne unde sunt lucrurile furate?». Le-am spus că nu ştiu nimic de niciun furt. Mi-am spus că asta e, mă duc cu ei, dau o declaraţie, lămuresc lucrurile şi în câteva ore termin. De unde, toată treaba asta a durat 122 de zile, nu mi-am închipuit niciodată că se va ajunge la aşa ceva”, ne-a declarat Andrei.

Poliţiştii au percheziţionat toată casa, dar nu au găsit niciunul dintre bunurile pe care tânărul de 30 de ani era suspectat că le-ar fi furat în Austria. Anchetatorilor nu li s-a părut ciudat nici faptul că Andrei nu mai intrase pe teritoriul austriac din 2012, în condiţiile în care faptele de care era acuzat fuseseră comise în 2017.

”Pe tatăl meu l-au bruscat, i-au pus cătuşele”

”Nu au ţinut cont de nimic. Au intrat în forţă, au crezut că o să opunem rezistenţă, pe tatăl meu l-au bruscat, i-au pus cătuşele. Cu siguranţă poliţiştii au verificat înainte unde se duc, ştiau că nu o să fie probleme, dar totuşi au acţionat aşa”, îşi aminteşte tânărul clipele de groază prin care a trecut.

A fost dus în arestul IPJ Tulcea, pentru că la Galaţi nu mai erau locuri, iar după o săptămână Curtea de Apel Galaţi a decis să îl extrădeze în Austria, deşi tânărul le-a explicat judecătorilor că la mijloc este o confuzie.

”Totul a fost prea brusc. Am fost ridicat de parcă eram unul dintre cei mai periculoşi infractori. Le-am cerut să mă lase să probez că nu sunt vinovat de acuzaţiile care mi se aduc, dar nu au vrut să audă nimic. Le-am cerut să mă plaseze în arest la domiciliu, ca să văd şi eu concret ce acuzaţii mi se aduc şi să pot demonstra că nu am legătură cu nimic din toatea astea, dar nici nu au stat să se uite”, susţine Andrei, care a fost trimis la scurt timp în Austria.

Abuzul la care a fost supus tânărul din România a continuat în Austria, unde poliţiştii au descoperit la o lună după încarcerarea lui Andrei că declaraţia dată de hoţul interogat iniţial nu reflecta realitatea, dar nu au retras acuzaţiile. Avocatul românului, Klaus Ainedter,  a declarat că ”poliţia ştia cel puţin din luna mai 2018 că telefonul mobil i-a fost atribuit în mod incorect“.

Avocatul Klaus Ainedter FOTO www.gazetaromaneasca.com     

Instanţele de judecată din Austria au prelungit de mai multe ori arestarea lui Andrei, cu toate că acesta a adus probe noi la fiecare termen de judecată care îi dovedeau nevinovăţia. ”Asta m-a dărâmat, vă spun sincer, faptul că îţi aduc probe, dovezi, dar nu sunt luate în considerare”, ne mărturiseşte tânărul.

Balanţa a fost înclinată de cinci prieteni apropiaţi ai românului, care au venit în Austria şi au dovedit cu probe că în zilele când se presupunea că Andrei ar fi comis furturile, acesta se afla, de fapt, cu ei sau în legătură directă cu aceştia prin telefon sau alte mijloace de comunicare.

Mai mult, suferise o intervenţie chirurgicală la un picior, din cauza căreia îi era greu să se deplaseze. Toate acestea s-au coroborat şi cu faptul că hoţul care îl indicase iniţial ca fiind unul dintre partenerii săi de fărădelegi a revenit asupra declaraţiei, spunând că s-a înşelat ”pentru că nu avea ochelarii la el şi nu văzuse bine poza”.

„Vreau să le dau o lecţie pentru că şi-au bătut joc de mine“

Pe 16 august 2018,  românul a fost eliberat din arest, iar pe 29 august a fost achitat definitiv de toate acuzaţiile aduse, printre acestea numărându-se furtul de maşini, sustragerea  şi distrugerea de documente. Avocatul Klaus Ainedter cere acum daune de 88.872 de euro care să compenseze erorile de investigare, taxele legale şi pierderea de venituri, dar şi.suferinţele şi umilinţa prin care a trecut clientul său.

Viaţa lui Andrei s-a schimbat după cele întâmplate.Tecuci este un oraş mic şi chiar dacă a fost achitat de toate acuzaţiile aduse, sunt mult concitadini care îl privesc ciudat, considerând că austriecii nu aveau cum să îl acuze pe nedrept. ”Vreau să le dau o lecţie pentru că şi-au bătut joc de mine şi de familia mea. Când au venit la Tecuci, în casă erau părinţii mei, bunica mea, puteau să li se întâmple ceva atunci de la acel şoc. Chiar şi aşa, ce s-a întâmplat poată avea repercusiuni în timp pe care nu le putem realiza acum. Pentru ce toată nebunia asta?”, se întreabă retoric Andrei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

cristina panait
22.05.2019, 07:52:53

Cred ca si statul roman trebuia sa faca verificari inainte sa-l extradeze. Asa iti protejezi cetatenii?!

+27 (27 voturi)
Sorin Barbul
22.05.2019, 07:57:36

Cred că suma pe care o cere de la statul austriac e mult prea mică.

+24 (24 voturi)
Markus Roman
22.05.2019, 08:07:41

Romanul - acuzatul de serviciu in Europa. Eu cunosc un caz cu o ruda mai indepartata de-a mea, care a patit-o la fel, complet nevinovat, in Spania. Baiatul este sofer pe tir. Intr-o parcare din Spania de langa un motel-restaurant s-a trezit sculat din somn din cabina, ptr ca la tirul parcat langa masina lui fusese fortzata usa si se furase din cabina ce s-o fi furat. S-a trezit luat pe sus de politia spaniola, dus la sediu si inculpat ptr furt. Urma sa se prezinte in fatza unei instantze peste cateva zile. N-a mai stat pe ganduri,stiind rezultatul dinainte, s-a suit imediat in tir de cum s-a vazut afara si a iesit din Spania. Acum merge cu tirul oriunde prin Europa, cu exceptia Spaniei.

+3 (11 voturi)
nicu icu
22.05.2019, 08:35:35

Incredibil !!!! Statul roman nu a facut nici cea mai mica investigatie sa vada daca tipul a fost in tara sau nu in acea perioada. Multi incapabili in functii de decizii !

+16 (16 voturi)
_ Alex
22.05.2019, 08:36:35

Poate sa ceara plata tuturor cheltuielilor, inclusiv ale prietenilor care s-au deplasat in Austria, plata salariului mediu din Austria pt zilele de incarcerare, precum si daune morale si va castiga sigur.

+14 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (31)