Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Masacrul de la Galaţi: cum a condus Ion Antonescu trupele care au deschis focul asupra a 200 de ţărani răsculaţi în 1907

36
16 Jul 2015 06:15:28
Autor: Costel Crangan
Grafică înfăţişând atacul armatei române, la 1907, asupra satelor de răsculaţi. Sursa BVAU Galaţi
Grafică înfăţişând atacul armatei române, la 1907, asupra satelor de răsculaţi. Sursa BVAU Galaţi

36 Comentarii

Remus Octavian Mocanu
16.07.2015, 08:04:39

Cand am descris acum cativa ani elemente din povestea asta (si altele) pe wikipedia româna, rinocerii pe mâna carora a încaput proiectul mi-au sarit in cap cu acuza de comunism, desi citam numerosi istorici occidentali care spuneau toti acelasi lucru. Adevarul care deranjeaza ptr. unii strutzi nu mai are nici o valoare, se pare. Ion Antonescu a fost un mercenar al unui regim, si evident un criminal recidivist (ramânând insa in acelasi tmp si un mare patriot, in sensul mutilat al termenului din acea epoca; de altfel s-a dovedit pe aici ca mai exista si azi unii care ar fi gata sa-si lichideze concetatenii ptr. ca "asa au primit ordin", sau ptr. ca asa cred ei ca trebuie facuta politica si rezolvate crizele sociale), asa cum erau toti ofiterii români ai acelui timp, si nu membrii elitei unei armate aflata in slujba poporului si dedicata apararii de dusmani din exterior. Dar România nu era deloc o exceptie in epoca in estul Europei, in aceasta privinta, si in estul asta includ si Berlinul, si trebuie recunoscut ca doar cateva decenii inainte si armatele de la Paris si Londra au procedat in situatii mai mult sau mai putin similare la fel. Cât despre mistificarile comuniste ele nu pot apare decat ridicule ptr. oricine realizeaza ca in halul de primitivism si analfabetism in care se afla taranimea româna la acel moment, cu greu se putea vorbi despre o constiinta de clasa sau tendinta ideologica. Oamenii aia nu iesisera bine din sclavie ("neoiobagia" citata de toate sursele occidentale, ca fiind specifica exclusiv României in acea perioada)... Niste tarani ignoranti nu pot fi comunisti (si nici de vreo alta tendinta ideologica), asta nu înseamna ca nu erau totusi niste fiinte umane care realizau conditia crunta in care erau tinuti, si ca situatia nu-i revolta. Fapt ramâne ca PCR a fost aproape singurul partid care macar n-a bagat gunoiul sub pres, si a vorbit, fie si mistificand in propriul profit, despre tragedia 1907 (nu trebuie uitat ca regimul monarhic a distrus prompt toate documentele in legatura rascoala, ptr. a ascunde dimensiunea masacrului. De aceea nici macar azi nu poate fi cifrat precis numarul total de victime sau secventa exacta a evenimentelor. (istoricii occidentali si români care scriu in jurnalele academice occidentale estimeaza ca cel mai probabil e vorba despre 9-10 000 de victime printre tarani (si taranii n-au fost singurele victime, ptr. ca si acestia au agresat sau ucis la rândul lor administratori sau latifundiari, când au avut ocazia).

+2 (22 voturi)
A4
16.07.2015, 09:27:09

Remus Remus:) iara ai ridicat mingea la fileu (korekt scris de altfel)................ sa vezi acum "fanii cainelui rosu" cum o sa iti sara la gat :)

-2 (12 voturi)
Alfa Omega
16.07.2015, 12:20:30

Hai sa ignoram ca Antonescu era un executant (sublocotenent) si ca a primit ordinul sa apere un procuror trimis sa negocieze cu multimea furioasa (200 de oameni) si sa il invinovatim de intreaga inabusire a rascoalei din 1907 si de cauzele care au generat aceasta rascoala !

+2 (16 voturi)
Shell Koko
16.07.2015, 12:39:04

In timp ce Carol I ramane un "imaculat" conducator german ..imaculat in afara de cateva mii de tarani morti la 1907 (multi fiind cei care au luptat in Bulgaria la 1877 sub comanda si la chemarea lui !) si afacerea Stroussberg cu caile ferate romanesti... Sustinatori ai monarhiei romanesti ...nu va auzim bine ?

+1 (15 voturi)
Emil Valeriu Sapca
16.07.2015, 12:00:22

Comentariu considerat abuziv.