Măsuri de urgenţă la Galaţi după ce pesta porcină africană a fost confirmată într-o gospodărie din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă întrunit la Prefectură marţi dimineaţă a stabilit ca niciun animal viu sau mort să nu mai poată fi introdus ori scos din oraş fără un aviz special de la DSVSA. Acceaşi regulă este valabilă şi pentru carne şi preparate din carne.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marţi dimineaţă pentru a  aproba Planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în gospodăria situată la ieşirea din municipiul Galaţi, strada Toamnei, nr. 1.

„A fost stabilită astfel, zona de protecţie în jurul focarului, de minimum trei kilometri,  nord - până la Brateş, est - pe un meridian ce trece prin latura estică a Zonei Libere, sud - fluviul Dunărea, vest - până la strada Mihai Bravu”, a precizat Prefectura Galaţi.

Niciun animal domestic nu poate intra şi nu poate părăsi o exploataţie din acest areal fără autorizarea medicilor veterinari, iar autorităţile locale vor emite dispoziţii de înştiinţare şi informare a cetăţenilor privind măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii bolii.

Este, de asemenea, interzisă ieşirea din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi a altor obiecte şi deşeuri susceptibile de a transmite pesta porcină africană, iar orice persoană care intră sau iese din exploataţii trebuie să respecte măsurile de igienă stabilie.

Zonă de supraveghere în jurul focarului, de minimum 10 kilometri, cuprinde în acest caz municipiul Galaţi, sat Costi (comuna Vânători), I. C. Brătianu şi Grindu (judeţul Tulcea). În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite