Mecanismul subtil care-i transformă pe unii şoferi în bombe cu ceas la volan. De ce sunt periculoşi autoexaltatul şi superaglomeratul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi şoferi devin irascibili la volan, iar pe acest fond se produc extrem de multe accidente de circulaţie. E suficient ca maşina din faţă să nu plece la timp de la semafor sau să meargă prea încet pentru ca şoferii nervoşi să izbucnească.

Agresivitatea la volan a şoferilor diferă în funcţie de gradul de emisivitate sau receptivitate la factorii exteriori pe care fiecare dintre ei îi are. Conform unor studii de specialitate, cei mai agresivi şoferi la volan sunt tinerii până în 30 de ani.

Legenda conform căreia şoferii devin agresivi la volan dacă conduc o maşină mai puternică se dovedeşte a fi adevărată. Un alt gen de şofer agresiv în trafic este justiţiarul, cel care acuză pe toată lumea că greşeşte, uitând că şi el o dă în bară uneori. ”Este interesant acest caz pentru că astfel de persoane, când se urcă la volan, îmbracă un nou corp psihic. E ca şi cum maşina devine extensia lor, iar comportamentul în trafic va fi unul violent”, explică psihologul Stelian Chivu.

Un alt gen de şofer este egoistul. ”Doar eu să fiu în faţă, doar timpul meu contează, restul pot să mai aştepte”, sunt câteva din ”principiile” după care se ghidează un astfel de şofer. O categorie atât de familiară şoferilor este şmecherul la volan. El încearcă permanent să arate că este cel mai tare, că are o maşină mai puternică, mai luxoasă decât a celorlalţi participanţi la trafic şi încearcă mereu să le scoată ochii celorlalţi cu asta.

Manifestarea agresivităţii la volan

O categorie interesantă de şofer este autoexaltatul. Acesta este atât de încărcat de energie, de exuberanţă, încât consideră şoseaua ca fiind numai a lui. Este plin de sine, se crede atotştiutor şi atotcunoscător.

Un alt gen de şofer la fel de periculos este superaglomeratul. Este acel tip de individ care în cazul unui ambuteiaj în trafic, când are maşini în faţă şi în spate, în stânga şi în dreapta, începe să acuze un anumit gen de claustrofobie şi va face orice ca să iasă dintr-o astfel de situaţie.

Teribilistul este o altă categorie de şofer atât de cunoscută nouă, fiind cel care intră pe contrasens, urcă pe bordură sau trece pe culoarea roşie a semaforului. Tot teribilistul te va claxona imediat ce s-a făcut verde la semafor, va merge bară la bară cu şoferul din faţa lui, deşi nu se grăbeşte undeva anume, totul pentru adrenalină, pentru senzaţia că poate face orice în trafic.

Manifestarea agresivităţii la volan se desfăşoară în două moduri. Este vorba de o manifestare interioară şi una exterioară. Manifestarea exterioară este vizibilă uşor, fiind cei care claxonează, dau flashuri cu farurile, lasă geamul, strigă la ceilalţi şoferi şi fac semne obscene.

Cum reacţionăm faţă de acest gen de şoferi

Acest gen de comportament este specific persoanelor slabe, pentru că, de multe ori, acestea apelează la astfel de gesturi, apoi apasă pedala de acceleraţie şi dispar în trafic. Nervozitatea interioară este mult mai periculoasă, deoarece şoferii din această categorie, chiar dacă au condus agresiv, impertinent, nu vor renunţa la acest comportament. Pur şi simplu, ei vor continua în această manieră până când vor produce accidente de circulaţie sau le va fi suspendat sau anulat permisul de conducere.

Un astfel de individ va fi impulsiv la volan, dar şi în viaţa de zi cu zi. El va avea serios de suferit mental, emoţional şi fizic. ”Ceea ce nu înţeleg aceste persoane este că stresul nu va dispărea dacă conduc maşina într-un mod agresiv. Stresul se va acumula şi se va manifesta în viaţa cotidană”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Există un lucru foarte clar: traficul va fi din ce în ce mai intens şi mai stresant. În acest context, se pune întrebarea firească cum va reacţiona un şofer normal când dă în trafic peste categoriile de indivizi amintite anterior?

Este de domeniul evidenţei că nu poţi răspunde cu aceeaşi monedă, pentru că urmăririle în trafic şi accidentele s-ar ţine lanţ dacă toţi am proceda aşa. O metodă dezarmantă pentru acest gen de şoferi este să îi saluţi şi să le zîmbeşti, dacă spre exemplu ţi-au tăiat faţa în trafic. Şi asta pentru că ei nu se aşteaptă la un astfel de gest, iar un potenţial conflict va fi dezamorsat din start. Evident, nu poţi face asta dacă te agresează fizic, situaţie în care e cazul să apelezi la autorităţi.

”Dacă cineva se grăbeşte, îl laşi să treacă, pentru că la următorul semafor vei vedea că eşti în spatele lui. Cedează cine este mai înţelept. În acest fel, îl salvez şi pe el şi mă salvez şi pe mine”, trage concluzia psihologul Stelian Chivu. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite