Medic, despre zăpada colorată cu praf saharian: „Acest nisip, odată inhalat, poate provoca afecţiuni”. Nivelul de suspensii din aer s-a triplat în 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Imagine de arhivă/Click.ro
FOTO Imagine de arhivă/Click.ro

Cel mai expuşi la risc sunt, potrivit medicului de familie Valentin Boldea, oamenii cu afecţiuni respiratorii cronice, a căror stare s-ar putea agrava. În acelaşi timp, staţiile de măsurare a calităţii aerului din Galaţi au înregistrat o scădere abruptă a indicilor, de la excelent (miercuri) la mediu. Practic, cantitatea de suspensii din aer s-a triplat în numai 24 de ore, dar specialiştii de la Mediu spun că nu există niciun pericol.

Dincolo de spectacolul ce a umplut internetul de fotografii şi de comentarii, zăpada colorată în nuanţe de roz şi portocaliu, care a acoperit o mare parte din regiunile estice ale României poate fi un pericol pentru sănătate.

Medicii atrag atenţia asupra faptului că nuanţele colorate sunt date de particulele fine de nisip saharian, care s-au amestecat cu zăpada, iar prezenţa lor în aer poate provoca probleme oamenilor care siferă de boli respiratorii cronice, dar şi asupra celor sensibili la alergii.

„Acest nisip odată inhalat şi pătruns în căile respiratorii poate provoca afecţiuni respiratorii sau poate agrava afecţiunile respiratorii preexistente. Deasemenea pot apărea alergii mai ales crize ale astmului bronşic. De aceea este bine ca persoanele care se cunosc cu afecţiuni respiratorii, fie că vorbim de bronşite sau astm bronşic, să îşi ia măsuri de precauţie, să se protejeze cu o mască pentru a evita inhalarea particulelor de nisip “, a precizat dr. Valentin Boldea, medic de familie, fost director al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Galaţi.

Totuşi medicul spune că astfel de complicaţii pot apărea destul de rar la persoanele sănătoase, mai ales când este vorba de preluarea prafului de către zăpadă, însă că sunt destul de expuşi oamenii care deja suferă de boli cronice respiratorii.

Zăpadă în tente de roz şi portocaliu FOTO Costel Crângan

În acelaşi timp, staţiile de măsurare a calităţii aerului din Galaţi (datele sunt accesibile AICI) au indicat o scădere abruptă a indicilor, de la excelent (miercuri) la mediu (vineri). Practic, cantitatea de suspensii din aer s-a triplat în numai 24 de ore. Există depăşiri ale indicilor particulelor în suspensie (PM10), scăzând calitatea aerului la acest indice de la „excelent -1” (stabilit la până în 10 µg/m³ ) la “mediu-4” (31,22 µg/m³). 

zapada portocalie tulcea Sursa

Specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi spun însă că aceşti indicii nu trebuie să îngrijoreze populaţia, dat fiind că la precedentele evenimente de acest gen analizele de laborator nu au relevat concentranţii periculoase pentru oameni.  Aceştia au prelevat şi de această dată mai multe probe de zăpadă colorată pentru a analiza compoziţia şi a vedea dacă există metale în suspensie sau se detectează un PH negativ.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite