Medici de familie, despre testele de salivă făcute acasă: „Românul este învăţat să-şi fure singur căciula”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Test saliva , sursa: Pixibay
Test saliva , sursa: Pixibay

Testele de salivă care urmează să fie introduse în şcoli sunt criticate de medicii de familie. Ei  spun că nu sunt eficiente şi, de cele mai multe ori, nu detectează infecţia. Nici varianta efectuării acasă a testelor nu este agreată de medici

Dr. Valentin Boldea, medic de familie în Galaţi, susţine că testele de salivă nu au fost aprobate de organismele europene. „Ele există, dar fără să fie o standardizare a folosirii lor. Ideea de screening de testare în masă este o idee foarte bună , pentru că poţi să descoperi cazurile asimptomatice, ştim că cei mai mulţi dintre copii sunt asimptomatici la COVID-19. Totuşi, atâta timp cât nu sunt autorizate, nu ştim cât de eficiente sunt”, susţine dr. Boldea.

Acesta nu vede cu ochi buni varianta ca testele de salivă să fie făcute acasă. „Românul este învăţat să-şi fure singur căciula”, afirmă medicul. 

„Se discută ca aceste teste de salivă să fie făcute acasă de către părinte, însă ştim că românul este învăţat să-şi fure singur căciula. S-ar putea ca un părinte mai puţin responsabil să testeze un alt copil sau un alt membru al familiei şi să prezinte un test care nu reflectă realitatea. Nu s-a stabilit modalitatea de a verifica dacă testul a fost făcut în mod corespunzător. Părerea mea este că aceste teste ar trebui realizate în mod unitar, de personal medical. Se vorbeşte despre această variantă deoarece nu există personal specializat în şcoli”, spune dr. Valentin Boldea.

Despre ineficienţa testelor de salivă atrage atenţia şi dr. Egri Eduard, medic de familie din Sibiu. El relatează despre cazul unui copil cu simptome uşoare de COVID, printre care şi pierderea mirosului. A fost testat salivar de două ori, în zile diferite, iar rezultatul: negativ. 

„Acum stau şi mă întreb care este sensibilitatea şi specificitatea mult prea lăudatelor şi aşteptatelor teste salivare în jurul cărora s-a făcut atâta tam-tam.  (…). Nu ştiu ce fel de teste s-au achiziţionat pentru testarea în şcoli, abia aştept specificaţiile, dar dacă au o sensibilitate mică riscul este ca elevul să meargă liniştit şi infectat la şcoală cu testul negativ în buzunar”, susţine medicul de familie.

Medicii consideră că cea mai bună metodă de limitare a răspândirii virusului o reprezintă vaccinarea anti-COVID.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Propunerea controversată a unui pneumolog pentru tranşarea crizei COVID:„Sănătate cu forţa nu se poate”

Medic: OMS a intrat în panică, văzând cerbicia dacilor liberi, de la vlădică la opincă. Clocim o tulpină autohtonă

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite