Medici de familie implicaţi în mafia farmaceutică: au prescris la sute de pacienţi un medicament de care nu aveau nevoie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Galaţi va începe cercetarea judecătorească pe 27 septembrie în cazul a 22 de medici de familie, asistenţi şi farmacişti implicaţi într-o reţea infracţională ce viza distribuţia unui medicament pe cale să expire.

Totul a pornit în 2009, când compania de produse farmaceutice generice Labormed Pharma Group a achiziţionat de la compania farmaceutică Ozone Laboratories întregul portofoliu de produse, înglobând peste 400 de branduri, printre care se număra şi medicamentul Ceclozone.

Ancuţa Elena Ţupu şi Adrian Gabriel Chiriloiu, reprezentanţi ai Labormed Pharma Group la Galaţi, au primit dispoziţie de la conducerea companiei să ia măsuri urgente, indiferent de modalitatea adoptată, pentru a scăpa de stocul de Ceclozone, care expira în luna agust 2010. 

Ceclozone este un antibiotic folosit în tratamentul infecţiilor ORL (angine, otite medii, sinuzite), infecţii bronho-pulmonare (traheite, bronşite acute sau cronice acutizate), pneumonii, infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi (abcese, piodermite).

Cei doi s-au folosit de relaţiile pe care le aveau cu medici de familie şi farmacişti din Galaţi şi au creat o adevărată reţea infracţională, care avea drept unic scop vânzarea medicamentului amintit în cantităţi cât mai mari, spun procurorii. 

”Acţiunile celor doi inculpaţi s-au derulat simultan ori separat, materializate în special datorită cunoştinţelor anterioare ale inculpatului Ancuţa Elena Ţupu printre medici şi farmacişti, dar şi prin efortul conjugat ori separat al acestora de a transmite hotărârea lor infracţională prin determinarea şi altor subiecţi calificaţi la întocmirea şi emiterea reţetelor cu regim special, în lipsa beneficiarilor”, a declarat procurorul Ionel Gâlcă, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, care s-a ocupat de instrumentarea cazului.

Plângeri penale după eliberarea de reţete false

S-a ajuns la situaţia ca medicii de familie să elibereze sute de reţete false, în care era prescris medicamentul Ceclozone, fără consultarea reală a pacienţilor. 

Aceeaşi medici de familie eliberau totodată reţete după consultarea pacienţilor, cărora le era înmânat în cabinet medicamentul Ceclozone, făcându-se abstracţie de faptul că oamenii aveau nevoie şi de alte medicamente pentru afecţiunile de care sufereau. 

Reţetele false ajungeau la farmaciştii din reţeaua infracţională, care le înaintau spre decontare la CAS Galaţi. Au fost eliberate 359 de reţete false în intervalul decembrie 2009-august 2010, până când zeci de pacienţi au depus plângeri la Poliţie, după ce au descoperit că s-au eliberat reţete pe numele lor, deşi nu fuseseră consultaţi de medicii de familie.

Paravan legal pentru activitatea infracţională

Ancuţa Elena Ţupu a negat acuzaţiile aduse, susţinând că nu i-a instigat pe medici şi farmacişti să emită reţete fără consultarea pacienţilor şi să le trimită la plată la CAS Galaţi. 

Reprezentanta Labormed spune că s-au încheiat contracte de prestări servicii între medici şi companie, în baza cărora medicii de familie ar fi primit mostre gratuite de Ceclozone, iar în funcţie de numărul de pacienţi observaţi şi a mostrelor gratuite acordate, medicii ar fi încasat diferite sume de bani. 

Cu toate acestea, Ancuţa Elena Ţupu a acoperit prejudiciul stabilit în sarcina ei de procurori, respectiv 36.282 de lei. Procurorul Ionel Gâlcă ne-a declarat că respectivele contracte de prestări servicii erau doar un paravan, pentru a ascunde activitatea infracţională a reprezentanţilor Labormed, a medicilor de familie şi farmaciştilor implicaţi în această afacere ilegală cu medicamente. 

Prejudiciul produs Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi a fost estimat la 88.000 de lei, dar extrem de grav este că sănătatea a sute de pacienţi a fost pusă în pericol de medicii de familie puşi sub acuzare, care le-au prescris doar Ceclozone, deşi aceştia aveau nevoie şi de alte medicamente. 

Şi-au recunoscut vina, dar susţin că au încălcat legea pentru pacienţi

Medicii de familie au recunoscut implicarea în emiterea pe lângă lege a reţetelor cu regim special, dar au negat că ar fi implicaţi într-un grup infracţional organizat, aşa cum au stabilit anchetatorii, susţinând că au încălcat circuitul de eliberare al reţetelor pentru a veni în sprijinul pacienţilor.

Persoanele puse sub acuzare sunt Ancuţa Elena Ţupu, Adrian Gabriel Chiriloiu, Valeriu Romulus Hărăbor, Lucia Bălăuţă, Marta Lefter, Mariana Simion, Carmen Tănase, Gabriela Borbil, Lioara Zărnescu, Marilena Ion Ene, Nicoleta Anghel, Carmen Luciana Brăila, Zinica Popescu, Mihaela Petrescu, Violeta Mihalea, Daniela Lungu, Gabriela Geanina Ignat, Laura Magdalena Codreanu, Veronica Buric, Mirela Raban, Tudoriţa Budescu şi Nela Mardare. 

Cei 22 de medici de familie, asistenţi farmacişti şi farmacişti puşi sub acuzare pentru înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals în cel mai complex dosar instrumentat vreodată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi au fost condamnaţi iniţial la 28 de ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare şi au fost obligaţi să suporte cheltuielile de judecată, care se ridică la peste 30.000 de lei. 

Hotărârea Judecătoriei Galaţi, pronunţată pe 14 martie 2017, a fost atacată cu apel la instanţa superioară, Curtea de Apel Galaţi urmând să demareze cercetarea judecătorească în acest caz pe 27 septembrie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite