Medicina manuală practicată de o familie cu tradiţie. Terapeut: „Suntem făcuţi să ne mişcăm, articulaţiile sunt concepute pentru mobilitate“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Măcreanu FOTO: Arhivă Personală
Alexandru Măcreanu FOTO: Arhivă Personală

Osteopatul Alexandru Măcreanu subliniază că, pe lângă problemele oaselor, osteopatia poate fi utilizată cu succes într-o gamă largă de patologii: de la disfuncţii ale aparatului digestiv, urinar şi urogenital, până la probleme cardiace, respiratorii, sinuzite şi migrene.

Provenind dintr-o familie cu tradiţie în tratarea afecţiunilor osoase, Alexandru Măcreanu este unul dintre cei mai apreciaţi osteopaţi din Galaţi şi Brăila. Pe contul său de YouTube, Osteo Măcreanu, se găsesc filmuleţe despre cum să îţi întreţii sănătatea.

Alexandru Măcreanu (30 de ani) face parte din prima generaţie de absolvenţi ai Şcolii de Osteopatie din România şi este unul dintre cei mai apreciaţi osteopaţi din Brăila. Într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, specialistul a explicat care sunt afecţiunile în care osteo-
patia poate avea rezultate bune, când este recomandată, dar şi în ce constă o şedinţă. De asemenea, a atras atenţia că în perioda pandemiei a crescut numărul copiilor şi tinerilor care se prezintă la cabinet acuzând dureri de spate, ca urmare a statului prelungit în faţa calculatorului şi a lipsei de activitate fizică.
 

„Weekend Adevărul“: Cum aţi ales să vă specializaţi în osteopatie?
Alexandru Măcreanu:
Consider un avantaj faptul că părinţii mei activează în domeniul terapeutic încă din perioada copilăriei mele. Am avut suficiente momente în care am putut observa satisfacţia pe care le-o oferea fiecare reuşită terapeutică. Acest lucru m-a făcut să-mi doresc să devin terapeut. Pregătirea pentru această meserie am început-o încă de la vârsta de 15 ani, iar la 18 ani am finalizat primul curs de terapie manuală. Apoi, cei şase ani din cadrul şcolii de osteopatie am avut plăcerea să-i parcurg fiind coleg de bancă cu tatăl meu.

Prin ce se deosebeşte osteopatul de maseur?
Masajul este un cumul de tehnici, aplicabile manual, ce au rolul de a relaxa, tonifia sau destinde ţesuturile moi ale organismului. Este o modalitate foarte bună de prevenţie şi de întreţinere a organismului. De altfel, eu le recomand persoanelor care vin la cabinet câte o şedinţă de masaj pe săptămână. Osteopatia are o denumire generică şi, într-adevăr, te duce cu gândul la structura osoasă, numai că abordarea acestei ramuri terapeutice este una holistică, având scopul redobândirii echilibrului întregului organism. Un osteopat va aborda organismul din punct de vedere structural, visceral, fascial şi miotensiv, astfel stimulând în totalitate procesele de refacere a organismului. Osteopatia reprezintă medicină manuală. Spun acest lucru deoarece osteopatul trebuie să cunoască foarte bine anatomia corpului, biomecanica şi fiziopatologia. Nicio şedinţă nu seamănă cu alta, pentru că nici nu putem găsi două persoane cu aceleaşi condiţii de funcţionare. Osteopatul va testa foarte mult complexele organismului, va stabili care sunt axele funcţionale adaptate şi în funcţie de rezultate va alege tehnicitatea necesară. În urma şedinţei de osteopatie, organismul trebuie să primească toate informaţiile necesare pentru redobândirea unui echilibru funcţional.

Organismul dictează abordarea osteopatică
Ce presupune un tratament osteopatic?
O şedinţă de osteopatie începe cu anamneza sau discuţia cu pacientul, pentru a afla detalii cu privire la durerile persoanei şi istoricul medical. De asemenea, istoricul chirurgical este foarte important pentru un osteopat. La fel ca orice altă ramură terapeutică, osteopatia are contraindicaţii. Trebuie să aflu de la început dacă există condiţii din istoricul medical care m-ar împiedica să intervin. Structura unei şedinţe de osteopatie este bazată foarte mult pe testare. Primul lucru pe care îl fac este să aplic teste asupra mobilităţilor articulare, să compar partea sănătoasă cu cea care generează durerile. Se efectuează şi teste asupra ţesuturilor moi, pentru a găsi diferenţe de densitate tisulară. Toate acestea mă ajută să-mi fac o imagine clară asupra modalităţii organismului de a compensa problemele pe care le are.După fiecare tehnică sau cumul de proceduri aplicate voi retesta organismul, pentru că doar aşa mă pot convinge că ceea ce fac este corect. Răspunsul apare imediat din partea organismului, iar testele reprezintă modalitatea mea de a întreba ţesuturile. Eu am o expresie pe care o folosesc foarte des în cadrul şedinţelor: „Eu n-am cum să ştiu ce este mai bine pentru organismul persoanei din faţa mea, dar cu siguranţă ţesuturile vor şti“. Aici intervine ştiinţa şi pregătirea unui osteopat, în capacitatea de a desluşi semnalele pe care le transmite corpul. Sistemul persoanei de pe masă dictează şedinţa, nu eu.

Cât durează o şedinţă?
Durata unei şedinţe e greu de anticipat. Dacă în cadrul unei şedinţe de masaj pot spune clar că va dura 50-60 de minute, aici nu se aplică acest lucru. Am şedinţe de câte o oră, la fel cum am şedinţe şi de 30 de minute. Diferenţa o face modul de răspuns al organismului pacientului. Îmi place să folosesc o analogie: dacă avem toate ingredientele unei ciorbe şi le punem în ordinea corectă, nu mai trebuie decât să aşteptăm să se fiarbă; dar dacă pe toată durata fierberii, din dorinţa de a depune mai mult efort, amestecăm încontinuu, vom descoperi că la final nu ne vom mai bucura
de acelaşi rezultat.
 

Creşte numărul copiilor cu dureri de spate
În ce patologii este necesară osteopatia?
Faptul că osteopatia conţine o varietate mare de tehnici face ca lista patologiilor să fie lungă. E benefică pentru orice afecţiune structurală – de la luxaţii şi entorse, până la afecţiunile coloanei vertebrale, protruzii şi hernii de disc. Contraindicate sunt fracturile recente de orice fel – în aceste cazuri intervenţia osteopatului se justifică după perioada de osificare. Tehnicile de testare osteopatice au rolul de a semnala orice posibilă fisură sau fractură, fapt ce duce la ghidarea către cadrul medical specializat. E indicată şi în patologii din sfera viscerală – orice disfuncţie a aparatului digestiv, urinar sau urogenital –, în patologii cardiace sau respiratorii, pentru că tehnicitatea osteopatică ajută organismul să gestioneze şi să faciliteze recuperarea acolo unde este cazul. Afecţiunile endocrine fac parte din lista patologiilor în cadrul cărora se poate interveni osteopatic. Disfuncţiile craniene, cum sunt sinuzita, cefaleea, migrenele, afecţiunile urechii şi deficitul de oxigenare cerebrală pot fi abordate osteopatic. Şedinţa osteopatică nu poate însă interveni peste nicio concluzie medicală, cu atât mai mult asupra oricărui tratament.

Ce aţi observat la pacienţii dumneavoastră de când a început pandemia?

În toată această perioadă am putut observa la cabinet cele mai multe modificări îngrijorătoare cu privire la organismele tinere. Au fost mai mulţi copii care au ajuns la mine din cauza durerilor de spate provocate de statul prelungit pe scaun, în faţa calculatorului. Pot spune că acelaşi lucru se resimte şi în cazul persoanelor adulte.

Osteopatia, inamicul stresului
Cât de importantă este mişcarea?
Mişcarea este esenţială! Suntem făcuţi să ne mişcăm, articulaţiile noastre sunt în aşa fel concepute încât au nevoie de mobilitate pentru a se putea întreţine. Consider că nu avem nicio scuză pentru care să nu facem mişcare. Pentru a putea oferi ajutor, mai ales în această perioadă, am creat o platformă unde încarc constant protocoale de exerciţii pe care oricine le poate face acasă. În acest fel mă bucur că pot oferi un sprijin unui
număr mai mare de persoane, nu doar celor pe care le întâlnesc la cabinet.

Stresul poate fi eliminat cu ajutorul osteopatiei?
Cu siguranţă! Există o latură a osteopatiei ce se axează strict pe aceste condiţii. Biodinamica
are rolul de a echilibra sistemele fasciale profunde, fapt ce duce la descărcarea somato-emoţională.
 

Vă recomandăm şi: 

Un campion la sporturi extreme din Timişoara îi învaţă pe elevi cum să se relaxeze după cursurile online

OMS, îngrijorată de boala care s-a dezvoltat pe lângă COVID-19: Creşte riscul decesului cu până la 18%

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite