Medierea juridică stârneşte nemulţumiri în rândul avocaţilor. Judecătorii se bucură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Mediatorilor Juridici, Ecaterina Pricope, crede că mediatorii vor degreva instanţele de multe procese
Preşedintele Mediatorilor Juridici, Ecaterina Pricope, crede că mediatorii vor degreva instanţele de multe procese

Medierea juridică a împărţit avocaţii, unii privindu-i pe mediatori ca pe rivalii care încearcă să le fure clienţii.Judecătorii gălăţeni s-au pronunţat însă în favoarea procedurii întrucât ar degreva instanţele de mii de procese inutile.

Instanţele gălăţene ocupă primele locuri la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul proceselor penale, civile şi comerciale.

Încărcatura de dosare pe judecător depăşeşte în unele cazuri şi de 50 de ori media europeană. Multe dintre dosarele care ajung pe masa judecătorilor de pe raza Curţii de Apel Galaţi frizează ridicolul.

Vorbim de mii de dosare al căror obiect sunt certurile între fraţi sau vecinii de scară, loviri sau vătămări corporale minore, procese între foşti soţi şi lista exemplelor poate continua.

În acest context, a avut loc ieri în Galaţi o dezbatere organizată de Asociaţia Mediatorilor Juridici pe marginea rolului medierii în justiţie, dar şi în rezolvarea problemelor sociale.

Cei mai fericiţi sunt, de departe, judecătorii gălăţeni, care consideră că medierea îi va scuti de procesele inutile.

Important este ca această procedură să aibă loc înainte ca procesul să ajungă pe rolul instanţei. Medierea va asigura o soluţionare mai rapidă a a litigiilor, dar judecătorul nu poate recomanda nici un mediator. Cu siguranţă, vor fi discuţii între mediatorii juridici şi avocaţi", a declarat Romeo Jirlăianu, judecător la Curtea de Apel Galaţi.

„Mediatorii juridici nu judecă şi nu dau soluţii"

Cei mai dezavantajaţi de medierea juridică se consideră avocaţii. Avocatul Zina Lăcătuş, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Juridici proveniţi din cadrul Baroului, a precizat că unii colegi de breaslă au şi propus modificări ale legii care să nu le afecteze clientela.

Dincolo de controversele pe care le stârneşte, medierea juridică va avea un impact major asupra dosarelor care ajung pe rolul instanţelor.

Mediatorii juridici nu judecă şi nu dau soluţii. Procesul se poate întrerupe maximum trei luni la cererea unei dintre părţi sau a ambelor părţi", a declarat Ecaterina Pricope, preşedintele Asociaţiei Mediatorilor Juridici din Galaţi.

Magistraţii de la Judecătoria Galaţi sunt de departe cei mai câştigaţi de noua reglementare şi nu ezită să o recunoască.

Am fost bucuroasă când am aflat că procedura concilierii se aplică şi în litigiile comerciale. Noi avem extrem de multe procese pe rol şi de aceea consider că se poate recurge la mediere şi când sunt litigiile pe rol", a declarat judecătoarea Diana Oancea, preşedintele Judecătoriei Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite