Melodiile preferate pot scăpa de durere pacienţii operaţi. „Muzica este un instrument puternic. Ea pătrunde adânc în creier şi în suflet”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schubert, Adele sau Eminem, oricare ar fi preferinţele tale, muzica te poate ajuta să te refaci după o intervenţie chirurgicală. Este concluzia unui studiu realizat de medici din Marea Britanie, care cred că pacienţilor ar trebui să li se permită să aleagă genul de muzică pe care ar dori să o asculte.

În fiecare an au loc milioane de intervenţii chirurgicale în întreaga lume, iar perioada de refacere în urma unor astfel de operaţii nu este deloc una uşoară. În încercarea de a reduce suferinţa pacienţilor, mai mulţi medici britanici au încercat să afle cum îi pot ajuta pe aceştia, iar muzica a fost răspunsul.

„Muzica este o intervenţie non-invazivă, sigură şi ieftină şi ar trebui să fie disponibilă pentru toţi pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale. Acestora trebuie să li se permită să aleagă genul pe care doresc să îl asculte pentru a uşura şi micşora timpul de refacere”, a explicat dr. Catherine Meads, de la Universitatea Brunel din Marea Britanie.

Există însă o problemă de care medicii trebuie să ţină cont. „Trebuie să avem grijă ca muzica să nu împiedice echipa medicală în comunicarea cu pacientul”, a precizat. dr. Meads.

În cercetarea realizată de aceasta, echipa medicală a analizat aproximativ 7.000 de pacienţi şi astfel s-a ajuns la concluzia că bolnavii care au ascultat muzică înainte, în timpul sau după intervenţia chirurgicală au avut un nivel mai scăzut al anxietăţii şi durerile au fost suportabile. Astfel, nevoia de a cere calmante a fost mai mică.

„Ascultarea muzicii a fost benefică, pacienţii au avut rezultate mai bune şi dureri mai mici, mai ales dacă au ales singuri ce să asculte. Chiar şi sub anestezie generală muzica are efecte, nu doar în cazul pacienţilor care sunt conştienţi în timpul unei operaţii”, au arătat medicii britanici care au participat la aceste cercetări.

Şi experţii din Statele Unite ale Americii au confirmat aceste rezultate. „Muzica este un instrument puternic, cu rădăcini adânci în fiecare cultură şi civilizaţie. Aceasta pătrunde adânc în creierul uman şi în suflet”, a explicat dr. Ron Marino, medic pediatru la Spitalul Universitar Winthrop din Mineola, New York.

„Acest studiu demonstrează că există şi metode netradiţionale, non-farmacologice de a ajuta pacienţii să lupte cu anxietatea. Muzica poate avea un impact pozitiv asupra experienţei unui pacient cu spitalul”, a spus Curtis Reisinger, psiholog la Spitalul Zucker Hillside în Glen Oaks, New York.

Ascultarea muzicii în timp ce pacientul se află într-un mediu stresant, precum sala de operaţii, „îi permite acestuia să îşi mute atenţia de la durerea fizică sau stres psihologic pe experienţa audio”, a explicat Curtis Reisinger.

„Desigur, nu trebuie niciodată să presupunem că muzica va da rezultate în cazul tuturor pacienţilor. Unii pot dori linişte, sau alte tipuri de distragere a atenţiei, cum ar fi emisiunile de la televizor sau doar sunetele din mediul lor”, a conchis Curtis Reisinger.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite