Muncă de coşmar, în caniculă: „Lucrăm la 80 de grade Celsius“, „Temperaturile le depăşesc pe cele solare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următoarele zile, canicula îşi va face din nou simţită prezenţa mai ales în sudul ţării, iar disconfortul termic se va accentua. Deşi medicii ne sfătuiesc să ne adăpostim, sunt şi oameni nevoiţi să lucreze la temperaturi foarte ridicate.

Prezenţa unui aparat de aer condiţionat într-un birou poate fi miraculoasă, mai ales în zilele în care temperaturile cresc foarte mult în termometre. Acest lucru nu funcţionează însă pentru câteva categorii de români, care sunt nevoiţi să muncească în caniculă. Printre aceştia se numără muncitorii, pompierii sau bucătarii care trebuie să suporte mereu căldura cuptoarelor. „Adevărul“ a discutat cu câţiva dintre românii cei mai afectaţi de căldură în timpul verii.

La fiecare val de caniculă, şantierele se transformă într-un adevărat iad. Muncitorii trebuie să îndure temperaturi extreme, dar legislaţiale vine în ajutor şi le poate scurta programul de lucru chiar şi până la jumătate dacă temperaturile nu scad sub 35 de grade Celsius.

„Când nu mai putem, ne retragem la umbră, mai schimbăm o cămaşă, mai dăm cu apă pe faţă. Trebuie să mergem în continuare, avem un termen de respectat. Dacă întârziem, vin penalităţi şi atunci nu ne mai luăm nici noi salariile. Îndurăm, în altă parte nu avem unde să mergem şi să muncim. În Italia, de exemplu, lucram la peste 45 de grade Celsius. Rezistăm făcând pauze mai multe decât de obicei, ne rotim între noi, colegii, ca să nu creăm evenimente. Avem înţelegerea şefilor noştri, care ne mai trimit să ne răcorim câte zece minute la umbră. Când simţim că cedăm, plecăm acasă la ora 14.00 şi revenim a doua zi dimineaţă“, a mărturisit un bărbatat din Galaţi, care lucrează în domeniul construcţiilor.


FOTO Oana Cernat

image

Unul dintre colegii săi a adăugat că munceşte de peste 30 de ani în construcţii, însă nimic nu este mai greu de suportat decât căldura. „Mai facem câte o pauză, mai bem o gură de apă, este greu, dar nu avem ce face. Ne mai arde soarele, mai luăm câte o pauză la umbră, asta este canicula. Este o meserie foarte grea, dar trebuie să muncească cineva şi în construcţii. În fiecare vară mi se pare că este tot mai cald, să vedem ce ne aşteaptă anul viitor“, a declarat Ion Iosip, lucrător pe un şantier în Galaţi.


FOTO Oana Cernat

image

„Până la ora 11 se mai poate lucra“

Nici pentru muncitorii care operează pe buldoexcavatoare nu e uşor: spun că în cabine, temperatura ajunge de multe ori şi la 40 de grade Celsius. Sunt însă şi cazuri fericite, în care aceste utilaje au fost dotate cu aparate de aer condiţionat.  „Eu am randament pentru că lucrez în condiţii mai bune dacă stau în interior, dar e greu când trebuie să ies afară“, a spus un şofer pe un utilaj dotat cu aer condiţionat.

Şi coordonatorii muncitorilor spun că, din când în când, dacă vor să continue lucrările trebuie să le dea „pauză de caniculă“ oamenilor. „Ţinem cont de faptul că trebuie să le asigurăm apă pe parcursul întregii zile. Până la ora 11.00 se mai poate lucra, dar apoi trebuie să o lăsăm mai încet. Au fost şi cazuri când muncitorii au fost moleşiţi de caniculă şi atunci i-am aşezat la umbră şi nu i-am mai lăsat să muncească până nu şi-au revenit“, a declarat Florin Săpu, şef lucrări pe un şantier din Galaţi.


FOTO Oana Cernat

image

„Temperaturi solare“

Popierii sunt o altă categorie de români nevoiţi să suporte canicula la lucru. „Într-adevăr, se lucrează în căldură foarte mare. Când mergem să stingem incendii, temperaturile le depăşesc pe cele solare. În această perioadă primim foarte multe solicitări de a interveni la incendiile de vegetaţie uscată. În astfel de situaţii, pompierii lucrează la temperaturi ce pot depăşi 60-80 de grade Celsius. Deşi folosesc echipamente speciale, sunt nevoiţi să se stropească unii pe alţii pentru a rezista în astfel de condiţii grele. Dar, indiferent de condiţii, salvatorii sunt mereu la datorie pentru semenii lor“, a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Deşi iarna sunt invidiaţi de mai toată lumea, covrigarii pot spune şi ei că în această perioadă trec prin foc zi de zi: nu e lucru uşor să modelezi şi să coci covrigi în toiul verii. „Avem cereri foarte mari de covrigi şi de aceea muncim la foc continuu, aerul condiţionat aproape că nici nu-l simţim. Ne este foarte cald, dar de atâţia ani putem spune că ne-am obişnuit“, a spus Mariana, covrigar la o simigerie din Galaţi.

La numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, cifrele celor răpuşi de caniculă, care solicită ajutorul Ambulanţei, cresc de la o zi la alta. Ca de fiecare dată, cele mai afectate persoane sunt cele vârstnice, care fie au leşinat din cauza căldurii, fie au suferit stopuri cardiace, hipertensiune sau accidente vasculare. Sunt însă şi cazuri în care cei doborâţi de căldură să fie românii care muncesc în caniculă.


Sfatul medicului

image

Dr. Mihai Polinschi FOTO Oana Cernat

Deoarece în perioadele caniculare se produc pierderi de săruri, este foarte probabil ca unele persoane care suferă de boli de care nu ştiu să aibă probleme medicale. Medici recomandă ca mai ales cei care lucrează în aer liber să fie foarte bine hidrataţi, să bea cel puţin doi-trei litri de lichide pe zi. Uneori, se pot consuma chiar şi şase litri de apă pe zi. Perioada de lucru în soare trebuie scăzută cu două ore din cele opt, uneori se reduce chiar şi până la jumătate. Se mai recomandă purtarea unor echipamente de protecţie, cum ar fi ochelarii de soare, pălăriile şi hainele uşoare, din fibre naturale, de culori deschise.

„Recomandăm ca populaţia care locuieşte în zonele caniculare să evite consumul de alcool, cafea şi alte substanţe energizante. În fiecare an avem şi accidente de înot sau înecaţi pentru că oamenii încearcă să se răcorească şi intră în ape uneori periculoase, cum sunt Dunărea, Siretul, Prutul. Asta înseamnă că, în momentul în care aceste persoane, încălzite fiind, intră în apa mai rece, suferă şocuri termice şi uneori ajung să se înece din cauza curenţilor repezi sau ai obstacolelor din apă. De asemenea, trebuie avută foarte mare atenţie atât cu efortul fizic, dar şi cu prânzurile, care trebuie să fie mai uşoare, fără grăsimi, dar cu legume şi fructe din belşug“, a explicat doctorul Mihai Polinschi, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite