„Nici măcar în mormânt nu poţi scăpa de hoţi în ţara asta!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţul (sau hoţii) a spart stalpii ornamentali ca să poată fura barele din inox Foto: GT
Hoţul (sau hoţii) a spart stalpii ornamentali ca să poată fura barele din inox Foto: GT

Afirmaţia îi aparţine văduvei unui bărbat răpus de cancer al cărui mormânt, din cimitirul comunei gălăţene Tuluceşti, a fost distrus de hoţii de fier vechi. În aceeaşi noapte, aceştia au devastat patru monumente funerare.

Hoţi de fier vechi, deocamdată rămaşi neidentificaţi de către autorităţi, au vandalizat patru monumente funerare din cimitirul comunei gălăţene Tuluceşti. Nu este prima oară şi se pare că nimeni şi nimic nu-i împiedică.

„Sâmbătă dimineaţă, m-au anunţat nişte vecine că monumentele din cimitir ale soţului şi socrului meu au fost sparte şi au dispărut barele din inox care erau prinse pe margine în nişte stâlpi de marmură. În afară de astea, au mai fost distruse la fel încă două morminte ale unor consăteni”, ne-a declarat Geta Tănase.

Femeia a povestit că soţul ei a murit, în urmă cu patru ani, învins de cancer.

„Tudorel avea 31 de ani . Am dat bani grei la doctori încercând să-l salvăm şi pe urmă, deşi nu mai aveam de unde, am mai cheltuit 20 de milioane (lei vechi n.red.) şi pe monument, pentru că am vrut ca soţul meu să aibă un mormânt aşa cum merită. Acum trebuie să cheltui alţi bani, ca să refac monumentul, şi să am grijă  să nu mai aibă nimic din metal pentru că nici în mormânt nu poţi scăpa de hoţi în ţara asta”, susţine văduva scandalizată de cele întâmplate.

Hoţul este un copil?

Geta Tănase a reclamat cele întâmplate la postul de poliţie din comună, dar, deocamdată, vinovatul pentru distrugerea celor patru morminte n-a fost descoperit.

„Poliţiştii m-au întrebat dacă am vreo bănuială şi le-am spus-o. Lângă monument era o urmă proaspătă de talpă de copil, pe care le-am arătat-o. Am fost cu ei (cu poliţiştii n.red.) la trei centre apropiate de colectare a fierului vechi, la noi în comună, la Vânători şi la ieşire, lângă Gârboavele, dar toţi patronii au declarat că nu primesc obiecte din inox. Oare?! Oricum, un copil nu poate deosebi o bară de inox, de o ţeavă zincată. Sunt sigură că este şi un adult implicat. Sincer, nu cred că se va găsi vinovatul pentru că şi astă vară s-a distrus un monument, tot pentru inox, şi nu există vreun vinovat” , a mai afirmat păgubaşa.

„Trebuie închise toate centrele de colectare!”

Femeia este pornită şi pe autorităţile administraţiei locale, care, în opinia sa, au lăsat cimitirul de izbelişte cu toate că încasează taxe de concesiune pentru locurile de veci şi impozite: „Cimitirul nu are gard în spate, nici vorbă de iluminat şi de paznic. Atunci de ce mai plătim!?”

Am încercat să aflăm răspuns la aceste întrebări perfect justificate de la Petrică Bratu, primarul comunei Tuluceşti.

„Este adevărat că n-avem nici pază, dar cimitirul este al parohiei. Nu pot angaja paznic pentru că, aşa cum ştiţi, angajările sunt blocate. Abia asigurăm pază la şcoli. Părerea mea este că trebuie închise toate centrele de colectare a aşa zisului fier vechi, altfel nu se va termina cu vandalismul ăsta. Am o staţie de irigaţii la Smărdan şi hoţii au venit cu un utilaj şi au furat o vană cu greutatea de 200 de kilograme. Am căutat-o la fier vechi, dar este de negasit, căci achizitorii lucrează la negru”, şi-a exprimat neputinţa primarul.

Prin urmare, despre mafia fierului vechi se vorbeşte cu resemnare, iar găsirea  barelor de inox de la nişte morminte dintr-o localitate rurală, şi cu atât mai mult a hoţului, pare imposibilă, câtă vreme sunt furate în voie şi valorificate ca materiale refolosibile... Căile Ferate Române .

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite