Noile angoase ale omului modern. Ce este nomofobia şi cum estimează psihologii că va afecta omenirea în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul modern s-a pricopsit cu o noua angoasă, care de-abia a împlinit un deceniu: nomofobia sau frica de a nu avea acces la telefonul mobil. Specialiştii explică care sunt implicaţiile acestei dependenţe în viaţa noastră.

În zilele noastre, din ce în ce mai mulţi oameni nu-şi mai pot imagina viaţa fără anumite gadget-uri, iar psihologii sunt de părere că asistăm la un moment de cotitură în ceea ce priveşte „relaţia nesănătoasă” cu tehnologia.

De altfel, una dintre cele mai „proaspete” fobii intrate în dicţionarul medical – vorbim aici de nomofobie – este direct legată de  revoluţia tehnologică din ultimele două decenii, respectiv de inventarea telefonului inteligent.

Termenul de nomofobie („No mobilephone phobia”) a fost definit pentru prima oară acum doar un deceniu, în Marea Britanie, în urma publicării datelor unui sondaj realizat pe 2.000 de persoane.

În acest sondaj, 53% dintre britanici s-au declarat a fi anxioşi atunci când nu au telefonul mobil cu ei. Doi ani mai târziu (în 2010), alt studiu, realizat de data aceasta în Franţa, a scos la iveală faptul că 22% dintre francezi nu puteau rezista o mai mult de o zi fără telefonul mobil.

Potrivit psihologilor, nomofobia se manifestă prin nervozitate, nelinişte, stres, manifestările fiind provocate de lipsa telefonului sau de faptul ca acesta nu poate fi folosit (ese descărcat, nu are semnal, s-a blocat etc).

Cei mai mulţi dintre nomofobi justifică starea lor prin aceea că nu lipsa telefonului îi afectează, ci faptul că se află în imposibilitatea de a comunica cu prietenii sau cu rudele.

Interesant este că iniţial nomofobia s-a manifestat ca frică de a nu pierde telefonul mobil (similar fricii de a nu pierde portofelul sau cheile – o angoasă frecventă în secolul trecut), însă lucrurile au fost complicate şi de faptul că noile generaţii de telefoane mobile conţin foarte multe informaţii: adrese, fotografii, muzica preferată etc.

„Avem toată viaţa în telefonul mobil, de unde şi această teamă de a-l pierde”, spune Phil Marso, iniţiatorul, în 2001, al Zilei Mondiale fără mobil. „Oamenii, şi în special tinerii, trebuie să înveţe că viaţa nu le este pusă în pericol dacă nu sunt conectaţi tot timpul la telefonul mobil. Dimpotrivă, uneori poate însemna libertate şi relaxare”, mai spune acesta.

Psihologii spun, de asemenea, că pentru a nu cădea în excese şi dependenţă, trebuie să punem limite în utilizarea telefonului mobil. „Nu trebuie să devenim sclavul lui, este necesar să ne organizăm momente fără acest instrument”, este de părere psihologul Ciprian Radunov.

Potrivit specialiştilor, nomofobia este relativ uşor de tratat, succesul psihoterapiei fiind garantat în peste 90% dintre cazuri. Totuşi, psihologii spun că numărul de cazuri de dependenţă sau de teamă de a nu putea folosi telefonul mobil va creşte foarte mult în viitor, pe măsură ce smartphone-ul capătă noi atribuţii în organizarea vieţii personale, cum ar fi transformarea în monitor al stării de sănătate sau în instrument de plăţi.

Vă mai recomandăm şi:

„Ai mei au văzut că fac foarte urât, însă nu au înţeles ce am”. Ce este pediofobia, cum se manifestă şi cum se tratează 

Plângere penală împotriva Patriarhului Daniel pentru promovarea xenofobiei şi a rasismului prin intermediul Bibliei 

Efectele negative ale selfie-urilor şi ce spun ele despre noi. Un psiholog explică: „Uneori, poate fi un strigăt de ajutor“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite