O localitate cu atestare documentară de trei secole va avea biserică pentru prima dată în istoria ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian, a pus pus piatra de temelie a lăcaşului de cult din satul Şerbeştii Vechi, judeţul Galaţi, care va fi construit din contribuţiile financiare şi cu munca voluntară a localnicilor.

Atestată documentar acum trei secole (la anul 1725), dar cu o vechime demonstrată arheologic de peste un mileniu, localitatea Şerbeşti Vechi din judeţul Galaţi va avea pentru prima dată în istoria ei o biserică.

Decizia ridicării lăcaşului de cult care să deservească cei aproape 900 de locuitori ai aşezării a fost luată în urma unei adunări populare care s-a soldat cu un memoriu către autorităţi (pentru a emite autorizaţiile necesare) şi către Arhiepiscopia Dunării de Jos (pentru ca aceasta să arondeze un preot şi cele trebuincioase slujirii).

„Ne dorim de foarte mulţi ani să avem un loc de închinare. În vremea comunistă nu ni s-a permis nici măcar să ridicăm o troiţă, iar după aceea am tot sperat că va veni de undeva ajutorul şi pentru noi”, se afirmă în memoriu.

Strădaniilor localnicilor - care se angajează să asigure finanţarea lăcaşului de cult şi să muncească fără plată la ridicarea lui - au găsit răspuns favorabil de la cei la care s-a apelat.

 Astfel, după ce Primăria Şendreni (de care ţine satul) a avizat proiectul, zilele trecute Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a mers în sat pentru a pune piatra de temelie a bisericii ce va avea hramul Sfântul Antonie cel Mare şi Sfântul Sfinţit Mucenic Lucian.

Imagine indisponibilă

La eveniment au fost prezenţi preoţi din parohiile învecinate, autorităţi locale şi numeroşi credincioşi, între care şi mulţi copii, atât din satul Şerbeştii Vechi, cât şi din comuna Şendreni, unii dintre ei îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

După punerea pietrei de temelie şi fixarea Sfintei Cruci în locul unde se va ridica Sfânta Masa, credincioşii au fost binecuvântaţi de către ierarhul Dunării de Jos, fiind stropiţi cu agheasmă.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa curată pe care a avut-o Sfântul Antonie cel Mare, cel care va fi unul dintre ocrotitorii bisericii din această localitate, evidenţiind importanţa împlinirii în viaţa noastră a îndemnurilor bune şi foarte necesare lăsate de acest sfânt pentru o bună vieţuire atât pentru cei adulţi, cât şi pentru copii.

Imagine indisponibilă

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a explicat sensurile duhovniceşti ale sfinţirii locului unde se va înălţa o nouă biserică, în care locuitorii cu suflet mare din acest mic sat se vor putea ruga Milostivului Dumnezeu şi îi vor pomeni pe cei trecuţi la cele veşnice.

Totodată, Arhipăstorul Dunării de Jos a arătat că în zgomotul şi în viteza cu care ne deplasăm zilnic la diferite activităţi, este nevoie şi de o oază de pace, de linişte, de binecuvântare şi de reaşezare a noastră pe făgaşul normal al vieţii, în care să fim în comuniune cu Dumnezeu şi cu Sfinţii Lui, pentru o viaţă frumoasă trăită în armonie şi în înţelegere unii cu alţii.

„La răscrucea dintre calea Siretului care curge domol spre Dunăre şi la accesul din Moldova spre Dunăre şi de la Dunăre spre Moldova, s-a aşezat pentru cătunul Şerbeştii Vechi, un sătuc ce nu avea biserică, o corabie plutitoare pe uscat pentru cei câteodată încercaţi de revărsările de ape. Această bisericuţă va fi un memorial şi pentru cei ce în viteza de fiecare zi se vor opri o clipă pentru a se reculege, a se gândi mai mult şi a înţelege că biserica este permanent locul păcii, al liniştii, al solidarităţii şi locul unde învăţăm să fim unul lângă altul şi să trăim mai mult unul pentru altul, căci biserica şi pentru sătucul acesta, în anul închinat satului românesc, este tot un spital spiritual, social şi uman ocrotit de Sfântul Antonie cel Mare şi Sfântul Sfinţit Mucenic Lucian”, a spus Părintele Arhiepiscop.

Imagine indisponibilă

La final, ierarhul a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra poporului dreptcredincios din satele de la Dunăre şi s-a rugat pentru odihna sufletelor celor adormiţi, aflaţi în inimile şi pe pomelnicele celor prezenţi. La plecare, toţi credincioşii prezenţi au primit iconiţe din partea ierarhului locului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite