O nouă serie de exerciţii de protecţie civilă în judeţul Galaţi. Este urmărită funcţionarea sirenelor în cazul unor dezastre naturale şi atacuri aeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în prima miercuri a fiecărei luni continuă verificarea mecanismului de înştiinţare a autorităţilor privind iminenţa producerii unor dezastre sau conflicte armate şi verificarea capacităţii de reacţie a autorităţilor privind acţionarea mijloacelor de avertizare şi alarmare a populaţiei.

Exerciţiile lunare de înştiinţare, avertizare şi alarmare vizează îmbunătăţirea pregătirii autorităţilor şi a populaţiei pentru a reacţiona rapid şi corect în cazul producerii unor situaţii de protecţie civilă (de exemplu, inundaţii – când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care pot pune în pericol viaţa persoanelor, conflicte armate care implică atacuri aeriene).                                                    

”Populaţia nu trebuie să intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor”, a declarat locotenent colonelul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. 

În cadrul exerciţiului, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul judeţului Galaţi, dar şi cât de bine sunt auzite sirenele de către populaţie.  

Reamintim principalele semnale care trebuie cunoscute de către populaţie: alarmă la dezastre – 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele, prealarmare aeriană – 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele, alarmă aeriană – 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele şi încetarea alarmei – un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute.

În conformitate cu aceste semnificaţii, într-o situaţie reală, autorităţile responsabile şi populaţia trebuie să adopte măsurile de protecţie specifice.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite