Galaţi

articolul anterior articolul urmator

O spălătorie auto poluează cât combinatul

0
25 Nov 2009 10:41:37
Autor: adevarul
Această spălătorie auto se bate în amenzi cu Arcellor Mittal
Această spălătorie auto se bate în amenzi cu Arcellor Mittal

Comisarii Gărzii de Mediu l-au sancţionat pe administratorul acesteia cu 100.000 de lei, pe motiv că ţine uşile deschise

Amenzi la fel de mari abia dacă primeşte ArcelorMittal Galaţi, unul dintre cei mai mari poluatori din Europa.

Poziţia de lider naţional al poluării, pe care combinatul siderurgic gălăţean o are de ani buni, este în pericol. Apărătorii ecologiei au identificat o firmă cel puţin la fel de agresivă cu mediul înconjurător: spălătoria Pruty Group, de pe Bulevardul G. Coşbuc, în care încap maxim şase maşini!

Comisarii Gărzii de Mediu au fost sesizaţi de un vecin care locuieşte peste drum de societatea respectivă că nu se poate odihni din cauza zgomotului produs în ea.

Mai mult, omul spune că stropii de apă cu detergent din spălătorie reuşesc să se strecoare prin trafic, să traverseze cele patru benzi ale bulevardului şi să aterizeze în grădina lui, la 50 de metri distanţă.

Comisarii Gărzii de Mediu i-au cerut proprietarului spălătoriei să-şi desfăşoare activitatea cu uşile închise.

„Nu există lege să-mi impună acest lucru, nici măcar în autorizaţia pe care o am de la ei nu scrie aşa ceva. În doi ani de când funcţionez, mi-au făcut vreo 15 controale, dar asta e prima amendă", ne-a declarat Liviu Pruteanu, administratorul Pruty Group.

În plus, măsurătorile acustice dovedesc şi faptul că nu poluează fonic: nivelul de zgomot al traficului fiind de 75-86 dB, în timp ce spălătoria produce 67 dB, cu toate pompele pornite.

Supăraţi că îşi desfăşoară activitatea în continuare, „verzii" în uniforme au decis să-i dea o lecţie: „Amendă de 100.000 de lei pentru spălarea autovehiculelor cu uşile deschise", se arată în Procesul Verbal încheiat de Ion Avram, comisar la Garda de Mediu Galaţi.

Este suma cu care şi combinatul este amendat extrem de rar. De exemplu, anul trecut, Arcelor Mittal a primit 11 amenzi totalizând 300.000 de lei pentru diverse abateri, inclusiv poluarea aerului. „Nu mi se pare normal ca o spălătorie să fie amendată, cât combinatul, dar asta e legislaţia", recunoaşte Avram.


Combinatul, fruntaş la poluare în UE

ArcelorMittal Galaţi a ocupat poziţia 28 în topul celor mai mari 30 de poluatori din UE, în 2008. Statistica a fost realizată de Comisia Europeană şi a vizat nivelul emisiilor de dioxid de carbon. Anul trecut, combinatul siderurgic a emis 7,6 milioane de tone echivalent dioxid de carbon, faţă de 9,8 milioane de tone CO2, în 2007.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările