Olimpica la patru materii pasionată de robotică: „Vreau să fac un dispozitiv care să ajute persoanele oarbe să se orienteze mai bine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandra Bejan este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi şi a reuşit performanţa de a se califica într-un an la patru olimpiade naţionale: fizică, matematică, informatică şi chimie.

Alexandra Bejan, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, profilul Matematică-Informatică, este unul dintre cei mai promiţători olimpici din România. Prima olimpiadă la care a participat  a fost în clasa a V-a, la matematică, unde nu a obţinut niciun premiu, dar experienţa i-a folosit pentru numeroasele concursuri la care avea să participe în anii următori.

Tot în clasa a V-a a ratat la mustaţă participarea la Olimpiada Naţională de Informatică, clasându-se pe locul doi la judeţeană. În clasa a VI-a a ridicat ştacheta, participând la olimpiadele de română, matematică şi informatică, fără să aibă rezultate notabile. Ele au venit în clasa a VII-a, când a câştigat Olimpiada Judeţeană de Fizică şi s-a calificat la naţională, unde a obţinut medalia de argint.

Şi-a adjudecat în acelaşi an şi locul I la concursul naţional de Fizică „Evrika“, considerată una dintre cele mai prestigioase competiţii naţionale la această materie. Tot într-a VII-a a participat şi la concursul naţional „Raluca Rîpan“, care reprezintă practic Olimpiada Naţională de Chimie, unde participă doar elevii de clasa a VII-a. Alexandra a reuşit să se califice la naţională, unde a obţinut o menţiune, dar şi-a trecut în cont şi o nouă clasare pe podium la Olimpiada Judeţeană de Matematică, unde s-a clasat pe locul trei.

Eleva din Galaţi a avut timp să meargă în 2016 şi la Olimpiada Judeţeană de Robotică, unde s-a clasat a doua şi a reuşit calificarea la naţională. Nu a mai reuşit să ajungă şi la acest concurs pentru că s-a suprapus cu Olimpiada Naţională de Chimie. În clasa a VIII-a, a urmat un nou tur de forţă pentru Alexandra, care a trecut de etapa judeţeană la fizică, iar la naţională a câştigat medalia de bronz, calificându-se, din nou, la concursul naţional de Fizică „Evrika“.

A punctat şi la chimie şi informatică, calificându-se a doua la olimpiadele naţionale şi fiind nevoită, din nou, să renunţe la competiţia naţională la ultima materie amintită pentru că data concursului se suprapunea cu cea de la fizică. Participarea la Olimpiada Naţională de Fizică a însemnat o nouă clasare pe podium pentru Alexandra, care a câştigat medalia de bronz, iar la Olimpiada Naţională de Chimie a obţinut o menţiune.

Învăţa programe pe calculator la 5 ani

Alexandra Bejan s-a înscris şi la Ştiinţe pentru Juniori, etapa judeţeană, o competiţie care îmbină cunoştinţele din fizică, chimie şi biologie şi pe care a câştigat-o, urmând să participe în perioada următoare la concursul naţional. În cea mai mare parte a timpului, olimpica s-a pregătit singură, fiind ajutată şi de profesori la unele materii, astfel că rezultatele ei sunt cu atât mai meritorii.

Alexandra ne destăinuie că cele mai mari emoţii la o olimpiadă le are la partea practică, nu la teorie, deşi excelează pe această zonă în afara concursurilor. „Este nevoie şi de puţin noroc ca să îţi iasă exact ce vrei tu să faci, dar trebuie să ştii bine şi teoria“, punctează adolescenta. Crede că sistemul de învăţământ ar trebui să se axeze mai mult pe partea practică, pentru a-i scoate pe elevi din postura de roboţeii, care tocesc conştiincioşi materia pentru a obţine note bune.

image

Alexandra a pierdut şirul concursurilor câştigate FOTO Valentin Trufaşu

Pe de altă parte, olimpica crede că 60-70% din materia predată în gimnaziu şi liceu nu le foloseşte prea mult elevilor. Dintre toate materiile enumerate, Alexandra ne destăinuie că este îndrăgostită de fizică, chimie şi informatică. „La început, nu mi-a plăcut fizica. Nu prea înţelegeam fenomenele, dar tatăl meu m-a împins de la spate. M-a ajutat să înţeleg unele probleme, la fel şi unul dintre profesorii mei, domnul Atanasiu. Dumnealui m-a chemat şi am lucrat pentru olimpiadă“, ne explică Alexandra cum a început totul.

O surpriză plăcută pentru ea au fost rezultatele la Chimie. Olimpica ne spune cu modestie că erau mulţi alţi elevi la olimpiada naţională care ştiau mai multe lucruri decât ea, dar un factor determinant a fost competitivitatea în condiţii de concurs, unde Alexandra a fost mereu printre primii. Informatica i-a plăcut de când era mic copil, astfel că a început chiar de la vârsta de 5 ani să înveţe diverse programe pe calculator. Acum stăpâneşte bine câteva limbaje de programare.

Un inventator în devenire

Alexandra îşi lasă opţiunile deschise, fiind fascinată de corpul uman, motiv pentru care intenţionează ca după absolvirea liceului să urmeze Oxford sau Cambridge, ori o facultate din SUA şi să profeseze ca neurolog sau oftalmolog, însă nu exclude o colaborare şi în zona de cercetare medicală. „Mi se pare fascinant cum funcţionează muşchii oculari sau cristalinul care se bombează sau se aplatizează ca reacţie la modul în care acţionează aceşti muşchi. Dacă voi decide să merg pe cercetare, va fi tot pe zona de neurologie şi oftalmologie, dar vreau să se îmbine şi cu robotica“, ne explică tânăra motivele pentru care a ales să facă Medicina.

Alexandra crede că absolut tot ce ne înconjoară pe Pământ este, de fapt, energie, o concluzie susţinută şi ştiinţific de numeroase studii. Nu ţine cu tot dinadinsul să studieze în străinătate şi ne declară cu sinceritate că dacă lucrurile se vor mai schimba în sistemul de învăţământ românesc, va rămâne să studieze la o universitate din ţară. Este atrasă de robotică pentru că este o combinaţie între fizică şi informatică, dar şi pentru că i se pare interesant să creeze lucruri care le pot face oamenilor viaţa mai uşoară.

„Mă gândesc să realizez ceva pe zona medicinei, care să ajute oamenii cu deficienţe fizice. De pildă, un dispozitiv care să ajute persoanele oarbe să se orienteze mai bine în spaţiu sau un scaun cu rotile pentru cei cu deficienţe fizice, care să le faciliteze deplasarea“, ne exemplifică Alexandra câteva dintre lucrurile pe care ar vrea să le creeze în viitorul apropiat cu ajutorul roboticii.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite