Olimpicul la Astrofizică ce va studia originile Universului. ”Tot ce ne înconjoară este Fizică”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Roşca (19 ani), absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, este multiplu medaliat la olimpiadele naţionale de Matematică şi Fizică începând din clasa a VII-a, iar în acest an a fost răsplătit cu argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Beijing.

Absolvent al Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, Vlad Roşca este pasionat de Fizică, iar prin intermediul acesteia a descoperit Astronomia şi Astrofizica. Vlad este de loc din Slobozia, dar în clasa a VII-a a venit la Bucureşti pentru a participa la olimpiadele de Matematică şi a se pregăti mult mai bine la această materie şi nu numai.

Nu a fost deloc uşor să vină din provincie la un liceu din Capitală, dar s-a adaptat, iar ulterior performanţele sale la olimpiade l-au ajutat să se autofinanţeze şi chiar să îşi ajute material şi părinţii. În clasa a VIII-a, profesoara sa de Matematică din liceu i-a sugerat să meargă la pregătire la un profesor de  Fizică şi aşa a început aventura în lumea fascinantă a cunoaşterii naturii prin studierea proprietăţilor şi structurii materiei, a formelor sale de mişcare şi a transformărilor lor reciproce.

În clasa a VII-a obţinea medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică, pentru ca un an mai târziu să urce o treaptă a podiumului la aceeaşi competiţie, adjudecându-şi medalia de argint. În acelaşi an îşi dovedea valoarea şi la Olimpiada Naţională de Fizică, unde era răsplătit cu medalia de aur, competiţie la care ulterior a mai obţinut două medalii de argint. Vlad şi-a descoperit pasiunea pentru Astronomie, participând la activităţile unui club deschis în cadrul liceului pe acest vast domeniu, coordonat de către un elev de clasa a XII-a.

”Modul în care explica acel coleg din clasa a XII-a mi-a plăcut foarte mult. Am stat de vorbă apoi cu el şi aşa am devenit încet, încet atras de Astronomie”, ne dezvăluie olimpicul. În ultimii trei ani a obţinut două medalii de argint şi una de bronz la Olimpiada Naţională de Astronomie. Chiar şi cu aceste rezultate, participarea lui la faza internaţională a concursului din 2018 nu a venit automat, ci în urma unor noi serii de teste.

Fascinat de Cosmologie

Vlad s-a calificat în lotul lărgit al României, asta însemnând primii 15 clasaţi la Olimpiada Naţională de Astronomie, după anumite criterii de departajare. După o altă săptămână de pregătire şi patru examene extrem de dure, primii cinci clasaţi au mers la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică de la Beijing (China), iar printre ei s-a numărat şi Vlad.

Performanţa sa este cu atât mai meritorie, ţinând cont că s-a documentat singur despre materia de concurs, deoarece aceasta nu există în curriculumul şcolar. ”Am lucrat după cursuri de facultate din SUA şi Anglia, cum ar fi Harvard sau Princeton, dar şi după nişte culegeri de probleme de la olimpiadele din anii precedenţi”, ne dezvăluie Vlad. Nu a dezamăgit, chiar de la prima sa participare obţinând medalia de argint la o competiţie care este printre cele mai solicitante din lume.

Imagine indisponibilă

Îţi dai seama imediat cât este de pasionat despre tot ce este legat de fizică şi astrofizică după modul în care vorbeşte despre aceste discipline, a căror înţelegere nu este la îndemâna oricui. ”Astronomia se ocupă cu descoperirea stelelor şi documentarea lor, cu anumite proprietăţi ale sistemelor stelare. În schimb, Astrofizica se ocupă mai mult cu expasiunea Universului, cu studiul interior al stelelor, deci este mult mai profundă. Tocmai de aceea mi-ar plăcea să studiez mai mult Astrofizica decât Astronomia pentru că aş afla la un nivel mult mai profund ce stă la originea Universului”, ne mărturiseşte olimpicul.

Acest lucru este posibil datorită Fizicii, materia de care este pasionat, în special de partea sa teoretică, pentru că Vlad recunoaşte cu o notă de umor că nu ştie să facă experienţe în laborator prea bine. ”Când mă gândesc la Fizică, mă gândesc la orice. Practic, tot ce ne înconjoară este Fizică. Fizica înseamnă materie, mecanică, dar şi Astrofizică, Cosmologie, este un domeniu foarte vast”, ne introduce puţin olimpicul în lumea fascinantă a acestei materii, al cărei scop principal este de a înţelege cum se comportă Universul.

Imagine indisponibilă

Astrofizica este practic o ramură a astronomiei care se ocupă cu fizica universului, în special cu natura corpurilor cereşti, în loc să studieze poziţia sau mişcarea lor în spaţiu. Printre obiectele studiate se găsesc Soarele, alte stele, galaxiile, planetele extrasolare, mediul interstelar şi radiaţiile cosmice de fond. Emisiile acestora sunt examinate prin toate părţile spectrului electromagnetic şi printre proprietăţile examinate se află lumina, densitatea, temperatura şi compoziţia chimică.

Astrofizica este un domeniu foarte vast, iar cercetarea se face aplicând mai multe discipline ale fizicii, cum ar fi mecanica, electromagnetismul, termodinamica, mecanica cuantică, relativitatea, fizica nucleară si a particulelor, fizica atomică şi moleculară. Din tot ce înseamnă Astrofizica, Vlad este fascinat de Cosmologie, un domeniu care se ocupă cu studiul Universului şi expansiunea lui, cum s-a format el şi finalmente cum va dispărea.

Student în Statele Unite

Având deja o vastă experienţă în tot ceea ce înseamnă procesul de învăţare, olimpicul are câteva sugestii vizavi de actualul sistem de învăţământ, unde crede că este loc de mai bine. Vlad consideră că orele de curs ar trebui să fie mult mai interactive, iar dascălii ar trebui să se ajute mai mult şi de tehnologia existentă la ora actuală.

”Foarte multă materie şi foarte multe informaţii le poţi lua de pe internet. Trebuie să ne ajute să înţelegem toate aceste informaţii care ne sunt predate şi cu puţin practică. Dacă ar explica materia pe care o predau într-un fel propriu la clasă, cred că ar fi mult mai util decât să le dea elevilor să înveţe pe de rost din cărţi nişte texte sau nişte formule şi ar fi şi mult mai practic”, punctează olimpicul, care visează să devină cercetător fie într-un laborator, fie la un observator astronomic.

Imagine indisponibilă

În România, multe observatoare astronomice aparţin complexelor muzeale şi chiar dacă fac cercetare, aceasta este oarecum limitată de lipsa banilor, comparativ cu ceea ce se face de pildă în SUA sau în anumite ţări din Europa. Vlad îşi doreşte să studieze istoria Universului, mai ales cum a apărut acesta şi către ce se îndreaptă, fiind în prezent student la celebra UCLA (University of California, Los Angeles), la specializarea Astrofizică şi Cosmologie.  

Sufletul său rămâne însă alături de România. ”Este un viitor destul de îndepărtat, dar sper să acumulez experienţă unde voi ajunge să lucrez, iar după aceea sper să revin în ţară şi să reuşesc să fac ceva în domeniul astrofizicii şi la noi, dacă se vor schimba lucrurile până atunci”, încheie într-o notă optimistă olimpicul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite