Olimpicul la Religie care visează să devină profesor. „Cei din conducere care sunt condamnaţi nu sunt trimişi la închisoare degeaba“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Răileanu (17 ani), elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic din Galaţi, a obţinut o menţiune la Olimpiada Naţională de Religie din 2018, la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Cătălin Răileanu (17 ani), elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic din Galaţi, a avut de mic copil dorinţa de a urma Seminarul şi a deveni apoi preot, fiind de loc din localitatea gălăţeană Măcişeni. ”Venind la Seminar, s-a intensificat şi mai mult iubirea faţă de religie, faţă de cunoaşterea tainei lui Dumnezeu”, ne mărturiseşte adolescentul, care merge de când era de-o şchioapă la biserică.

Viaţa adolescentului a fost schimbată de profesorul care l-a pregătit pentru olimpiadă, Gheorghe Butuc, şi doreşte să facă acum acelaşi lucru cu generaţiile care vin din urmă, optând pentru o carieră în învăţământ, pe lângă cea de preot. A obţinut o menţiune în 2018 la Olimpiada Naţională de Religie, la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române, însă cu nota 9, şi vrea să îşi îmbunătăţească performanţa la competiţia de anul viitor, unde se va pregăti la Dogmatică.

”Am venit cu o construcţie proprie, pe lângă datele istorice, care nu suportau niciun fel de interpretare”, ne introduce puţin Cătălin în atmosfera de concurs. După absolvirea liceului, va urma Facultatea de Teologie la Bucureşti, cu intenţia declarată de a deveni preot, dar nu orice fel de preot.

”Voi lua lucrurile bune de la unul sau altul, dar îmi voi construi propria viziune asupra preoţiei. Mă gândesc şi îmi doresc să devin profesor la Seminar pentru că îmi plac copiii şi vreau să lucrez cu ei şi, de ce nu, să îi pregătesc pentru olimpiade şi alte concursuri”, ne destăinuie tânărul.

Un mesaj pentru români

Crede că lumea s-a îndepărtat în prezent de credinţă în special din cauza tehnologiei, care îi blochează pe oameni în lumea virtuală. ”Eu m-am regăsit venind la Seminar, pentru că eram axat prea mult pe ce se întâmplă în exterior. Pun mult la suflet la tot ce se spune, dar în timp am învăţat să mă echilibrez, să mă detaşez de toate aceste lucruri”, ne mărturiseşte olimpicul.

Cătălin crede că apropierea dascălilor de elevi trebuie să se facă într-o anumită limită, astfel încât şi unii şi ceilalţi să se respecte reciproc, iar adolescenţii să ajungă să descopere ce îi pasionează cu adevărat şi să poate alege astfel cu discernământ o carieră în acel domeniu.

Îşi doreşte ca românii să nu mai fie atât de divizaţi în anul Centenarului şi crede că cei care se află la conducerea ţării trebuie să facă mai multe lucruri în acest sens. ”Din ce am analizat şi eu, pot spune că cei din conducere care sunt condamnaţi nu sunt trimişi la închisoare degeaba”, conchide tânărul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite