Olimpicul care se visează inginer de Formula 1: „Este amuzant ce se întâmplă într-un laborator“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodor Dragoş Covalea (16 ani) este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi şi a obţinut medalia de aur, cea de bronz şi apoi medalia de argint la Olimpiada Naţională de Fizică în 2013, 2015 şi 2016.

Teodor Dragoş Covalea (16 ani), elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Galaţi, a fost atras de mic copil de natură şi de fizică, fiind mai curios din fire. La vârsta la care alţi copii sunt interesaţi de jocuri video, Teodor dorea să ştie de ce este atracţia gravitaţională mai puternică în anumite zone de pe Terra. 

„Ieşeam din abstractul matematicii sau din poeziile de la Română şi asta m-a atras la început. Am lucrat apoi constant şi aşa am ajuns la performanţă“, ne dezvăluie adolescentul cum a luat naştere pasiunea sa pentru fizică.  În clasa a IV-a participa deja la prima lui olimpiadă de fizică, pe care a reuşit să o câştige la nivel judeţean, calificându-se apoi la naţională, unde a obţinut locul şase. 

Rezultatul l-a motivat şi mai mult, pentru că atunci participase doar pentru a vedea dacă se descurcă. În clasa a VI-a, a obţinut medalia de aur la aceeaşi olimpiadă, dovedind că prima participare nu a fost o întâmplare. Dragoş este îndrăgostit în egală măsură şi de chimie, dar a cochetat şi cu matematica.

„Îmi place la fizică şi la chimie faptul că pot face experienţe. Este şi amuzant ceea ce se întâmplă într-un laborator“, ne descrie olimpicul o altă latură a celor două materii la care excelează. În clasa a VIII-a a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Fizică, iar în clasa a IX-a şi-a adjudecat medalia de argint, fiind deja calificat la faza naţională a concursului şi pentru clasa a X-a.

Ce ar face ca inginer pentru Ferrari

Teodor are două proiecţii despre viitorul său. Va urma ori Facultatea de Inginerie, ori Facultatea de Medicină. Dacă va merge la Facultatea de Inginerie, acest lucru se va datora pasiunii sale pentru motoarele de curse. 

„Mă gândesc câte aş putea face ca inginer la o companie ca Ferrari sau McLaren, la divizia de curse, deci la motosporturi. Am fost pasionat de mic de automobile“, ne dezvăluie Teodor. Munca de inginer pentru o echipă din Formula 1 este foarte interesantă, deoarece ea implică o mare responsabilitate şi foarte multe cunoştinţe tehnice. 

Pe lângă cunoştinţele de bază în inginerie, trebuie să fii familiarizat şi cu noţiuni precum motor, aerodinamică sau fiabilitate, pentru că doar despre asta va vorbi cu ceilalţi ingineri. Cum se întâmplă de atâtea ori în Formula 1, va exista un conflict între inginerii care vor dori să dezvolte mai mult partea aerodinamică a maşinilor de curse în detrimentul motoarelor, în timp ce colegii lor vor opta pentru creşterea puterii motorului.

image

În cazul în care va fi selectat într-una dintre echipele de ingineri de la Formula 1, Teodor ştie că primul lucru pe care va trebui să-l facă este să se consulte cu inginerii de curse despre modul cum se va comporta maşina de Formula 1 pe un anume circuit, în funcţie şi de stilul de pilotaj al pilotului. Se vor face astfel o serie de setări la monopost şi se va trece în etapa simulărilor atât în faza de calificări, cât şi a cursei propriu-zise. În funcţie de aceste simulări, se va stabili posibila performanţă a maşinii şi, în final, se va trasa strategia pentru cursă.

Dincolo de pasiunea pentru cursele de Formula 1, olimpicul vrea să facă parte dintr-o echipă care să dezvolte un nou tip de combustibil pentru maşini, mult mai puţin poluant, cum ar fi hidrogenul, sau să dezvolte maşinile electrice, astfel încât numărul acestora să crească şi toată lumea să îşi permită să le cumpere. Teodor crede că succesul în viaţă înseamnă să nu îţi fie teamă să greşeşti, pentru că doar aşa vei reuşi mereu să de autodepăşeşti.

Vrea să revoluţioneze radiografiile

Dacă va merge la Medicină, şi-a ales o specializare deloc uşoară, chirurgia ortopedică, prin prisma unei experienţe personale destul de traumatizante. „Am avut nişte fracturi şi am ajuns la spital. Poate părea ceva uşor, dar la aceste operaţii la oase trebuie să fii foarte meticulos“, ne explică adolescentul.

Recunoaşte că este atras şi de o carieră  în zona dezvoltării aparaturii medicale. Vrea să inventeze un dispozitiv care să reducă radiaţiile emise de aparatura medicală cu care se efectuează în prezent radiografiile. În plus, Teodor crede că unele dintre aceste dispozitive sunt foarte scumpe şi vrea să creeze un aparat cu costuri mai reduse, care ar însemna şi tarife mai accesibile pentru pacienţi.

„Avem o datorie faţă de ţara asta“

Ar vrea să profeseze în Bucureşti sau în Cluj-Napoca, pentru că Galaţiul nu îi oferă ceea ce are nevoie pe partea de socializare. Chiar dacă ştie că studiile în străinătate i-ar oferi mai multe oportunităţi, olimpicul nu este interesat de asta, decât dacă condiţiile oferite ar fi excepţionale, cum ar fi o bursă completă la o şcoală de prestigiu, dar chiar şi aşa, s-ar întoarce în ţară după absolvire. 

Consideră că şi în România sunt facultăţi bune pe specializările care îl interesează. „Avem o datorie faţă de ţara asta, mie mi-a dat bani, m-a ajutat să cresc, m-a protejat. Nu putem pleca toţi din ţară şi să o lăsăm pustiită. Poate putea să îmi ofere mai mult, dar asta este o altă discuţie. Simt că trebuie să dau şi eu ceva înapoi. E o datorie morală pe care cred că o am“, ne spune cu emoţie Teodor. 

Adolescentul crede că prin profesia de medic şi-ar lăsa amprenta asupra societăţii, iar salariul nu ar conta chiar atât de mult. Atât timp cât şi-ar permite să călătorească şi să ducă un trai civilizat, partea financiară nu ar fi o problemă.

Nu crede în schimbarea de dragul schimbării în învăţământ, pentru că asta nu ar face decât să înlocuiască o problemă cu altă problemă. De exemplu, scoaterea anumitor ore pentru a introduce altele, cum ar fi eliminarea muzicii şi a desenului pentru a mări numărul de ore de fizică şi matematică, nu ar fi neapărat benefică pentru elevi, pentru că mulţi dintre ei chiar au nevoie de aceste ore, crede tânărul. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite