Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Olimpicul care visează să descopere leacul pentru cancer. ”Este satisfacţia că rezolvi o problemă complicată“

0
25 Aug 2019 14:36:31
Autor: Valentin Trufasu
Ştefan Mihnea Bîrliba Foto: Valentin Trufaşu
Ştefan Mihnea Bîrliba Foto: Valentin Trufaşu

Ştefan Mihnea Bîrliba (14 ani), elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional ”Vasile Alecsandri“, din Galaţi, reţine lecţiile din clasă şi îi plac experimentele la chimie. Este dublu medaliat la Olimpiada Naţională de Matematică şi vine cu soluţii pentru a repune ţara pe linia de plutire.

Mihnea este pasionat de Matematică de când era de-o şchioapă. Îşi aminteşte că atunci când avea doar patru ani a luat o carte cu exerciţii la Matematică şi a adus-o a doua zi cu toate rezolvările făcute. ”Sincer, nu pot să spun de ce îmi place aşa de mult Matematica. Dacă mă gândesc bine, este logica existentă în matematică şi satisfacţia că rezolvi o problemă complicată”, ne dezvăluie olimpicul.

Nu a fost niciodată un mare fan al temelor pe care le primeşte de la şcoală, poate pentru că de cele mai multe ori reţine lecţiile încă din clasă, un lucru pe care mulţi copii şi l-ar dori. În clasa a V-a obţinea medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Matematică, având participări şi la fazele judeţene ale olimpiadelor de fizică şi geografie.

La o vârstă la care alţi adolescenţi de vârsta lui au ca singure preocupări jocurile pe calculator, Mihnea se pregăteşte intens să participe la olimpiade şi, după cum ne-a mărturisit, nu se lasă deloc descurajat de o zi mai proastă pe care a avut-o la una dintre aceste competiţii, ba dimpotrivă, asta îl motivează şi mai mult să se autodepăşească. În acest an, a repetat performanţa la Olimpiada Naţională de Matematică, de unde a revenit cu medalia de bronz.

Pasionat la fel de mult şi de Fizică şi Chimie, materii pe care abia începe să le descopere, Ştefan doreşte ca după finalizarea studiilor să devină inginer sau chimist. ”Când eram mai mic, îmi amintesc că am participat la un experiment într-un laborator şi mi-a plăcut”, explică Mihnea pasiune pentru chimie.

Ce ar schimba în România

Nu ne ascunde că visează ca după absolvirea facultăţii să intre în cercetare şi să descopere un medicament care să vindece cancerul, dar şi alte boli incurabile. Crede că pentru fiecare elev este foarte important ca profesorii să fie înţelegători atunci când greşesc pentru că astfel îi motivează să se autodepăşească constant. Deşi are o fire competitivă şi participă la multe olimpiade, Mihnea ne mărturiseşte că îi plac la fel de mult şi ieşirile în natură, în special escaladele pe munţi.

Nu pierde nicio oportunitate de a merge în excursii şi tabere şi crede că adolescenţii de vârsta lui au nevoie constant de astfel de evadări în natură. Îşi doreşte să studieze în străinătate după absolvirea liceului şi nu ştie încă dacă va reveni în ţară pentru a profesa, deşi îşi doreşte acest lucru. Ceea ce va înclina balanţa la acel moment va fi nivelul de evoluţie al ţării, care să îi permită să îşi exploateze potenţialul la maxim şi să fie respectat pentru ceea ce face şi ceea ce este ca om.

Deşi are doar 14 ani, olimpicul vine cu soluţii pentru ca lucrurile să meargă mai bine în ţară. Crede că infrastructura trebuie să constituie o prioritate, ca şi educaţia şi sănătatea şi se pronunţă pentru implicarea civică a fiecărui român în schimbarea lucrurilor care nu merg bine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii