Olimpicul care vrea să convingă tinerii prin exemplul propriu să nu mai părăsească ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Andrei Dima (15 ani), elev în clasa a X-a la Seminarul Teologic ”Sfântul Andrei” din Galaţi, a obţinut locul al treilea la Olimpiada Naţională de Religie din 2018, la specializarea Vechiul Testament, şi vrea ca după absolvire să urmeze Facultatea de Teologie din Bucureşti, iar apoi să se întoarcă în satul natal, Hanu Conachi, unde să devină preot.

Cătălin Andrei Dima (15 ani), elev în clasa a X-a la Seminarul Teologic ”Sfântul Andrei” din Galaţi, a mers de mic la biserică, fiind originar din comuna gălăţeană Hanu Conachi. A devenit fascinat de religie şi a venit la Seminar cu dorinţa declarată ca după absolvire să devină preot.

În acest an, a obţinut locul al treilea la Olimpiada Naţională de Religie din 2018, la specializarea Vechiul Testament. Rezultatul l-a motivat, iar în 2019 îşi doreşte să obţină un rezultat şi mai bun.

Vechiul Testament este prima parte a   Bibliei creştine. Conţine cărţile Bibliei ebraice, deşi într-o ordine diferită, la care anumite  biserici adaugă şi alte cărţi, cunoscute ca apocrife sau cărţi deuterocanonice, în funcţie de preferinţele fiecărei grupări teologale în parte. În funcţie de conţinutul canonic al Vechiului Testament, protestanţii au 39 de cărţi, pe când ortodocşii au 44 de cărţi biblice, chiar dacă e vorba de exercitarea aceloraşi învăţături, în cadrul aceleiaşi religii majore.

”Mă gândesc că am fost selectat pentru olimpiadă de profesorul care se ocupă de noi, domnul Gheorghe Butuc, pentru ambiţie şi dorinţa de cunoaştere. Prin participarea la olimpiadă am realizat că voi obţine multe cunoştinţe, care mă vor ajuta pe viitor în ce doresc să fac, în profesia de preot”, ne mărturiseşte tânărul, care crede că astfel va fi mai aproape de Dumnezeu, dar şi de oameni.

Crede că românii şi-au întors faţa în bună măsură de la credinţă şi doar cei mai în vârstă continuă pe acest drum, iar tehnologia a jucat un rol important în această stare de fapt. ”Depinde mult şi de familie, cum eşti format, pentru că dacă nu are cine să îţi insufle dragostea pentru credinţă, pentru Dumnezeu, e greu să o faci singur”, ţine să puncteze Cătălin.

Va urma Facultatea de Teologie la Bucureşti, iar după absolvire se va întoarce în satul natal pentru a deveni preot, sperând ca gestul său de a rămâne în România să fie un exemplu şi pentru alţi tineri care se gândesc în prezent să se realizeze profesional şi personal în afara graniţelor ţării.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite