Olimpicul specializat în desenarea tapiseriilor: „Mi-a fost frică întotdeauna de portrete“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tânărul pictor va crea personaje din filme şi desene animate  Foto: Teodor Buruiană
Tânărul pictor va crea personaje din filme şi desene animate  Foto: Teodor Buruiană

Teodor Buruiană, elev la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, în clasa a XII-a, este unul dintre puţinii adolescenţi din România care s-a specializat pe schiţarea şi desenarea tapiseriilor, o ţesătură decorativă din lână sau din mătase înfăţişând subiecte diverse sau teme alegorice.

Teodor Buruiană (18 ani), elev la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin“ din Galaţi, s-a specializat pe o zonă a artelor de care puţini ştiu că există: tapiseria. Tânărul a obţinut medalia de bronz la Olimpiada Naţională de Arte Plastice din acest an, secţia Tapiserie, o muncă deloc uşoară, ţinând cont că a trebuit să deseneze o multitudine de ţesături decorative din lână sau din mătase înfăţişând subiecte diverse sau teme alegorice.

„Necesită multă precizie, mult calcul şi atenţie când lucrezi. Este interesantă ca abordare. Vorbim de lucrări de mari dimensiuni la secţia de tapiserie, iar eu am avut de îmbinat elementele arhitecturale şi cele umane într-o lucrare modernă de tapiserie la olimpiadă“, spune Teodor Buruiană, explicând în ce a constat proiectul său la Olimpiada de Arte Plastice din acest an. 

Adolescentul a schiţat mai întâi lucrarea de tapiserie, realizând apoi o pictură pe baza ei, o abordare cu siguranţă diferită faţă de celelalte probe ale concursului. Adolescentul şi-a descoperit pasiunea pentru desen şi în special pentru pictură în clasa a V-a, când a fost la prima lui oră de desen. Profesoara lui de atunci, Arcuş Bristena, i-a îndrumat paşii spre liceul de arte, realizând potenţialul micuţului artist. „Am început cu desene mici din desene animate, în special supereroi“, povesteşte adolescentul începuturile sale în artă şi, în special, pe domeniul în care vrea să activeze.

Olimpicul nu a ezitat să se aventureze şi în zone ale picturii care necesită ani de muncă şi studiu, cum ar fi pictarea de icoane. Nu vorbim de cele religioase, ci de o variantă mai modernă a acestui gen de pictură, aşa cum se vede ea prin ochii unui copil. A punctat la mai multe concursuri de profil, inclusiv la cele de pictură pe lemn, dar pasiunea sa rămâne pictura clasică. Talentul său este evident, Teodor având deja la activ câteva expoziţii de profil, iar lucrările sale pot fi admirate chiar în amfiteatrul liceului unde învaţă. Olimpicul are însă o mică temere: „Mi-a fost frică întotdeauna de portrete. Nu am studiat foarte mult pe această parte, dar anul acesta a fost olimpiada şi am fost nevoit să recuperez timpul pierdut. Am făcut foarte multe portrete, unele chiar în patru ore“.

„Simţi unde trebuie să ajungă culoarea“

Anul viitor va participa la olimpiada de pictură, pe care intenţionează să o câştige, însă după absolvirea liceului va pleca să studieze în străinătate, cel mai probabil în Olanda sau Austria, pentru a se specializa pe arta digitală. „Sunt pasionat de ceea ce fac, dar doresc şi ca partea financiară să fie acoperită. Acesta este motivul pentru care fac acest pas. Vreau să fiu apreciat pentru ceea ce fac pentru că îmi dau interesul pentru artă“, ne explică Teodor Buruiană.

Pe viitor intenţionează să creeze personaje din desene animate, dar şi pentru piesele de teatru şi film, folosindu-se de tehnica digitală, un alt domeniu în care excelează. „Este foarte multă muncă în animaţie, ca să desenezi un personaj într-o sută de poziţii, astfel încât să se vadă cum se mişcă acesta, dar merită“, concluzionează adolescentul. Banii care i-a primit pentru locul ocupat la olimpiada din acest an îi va investi într-un laptop şi o tabletă cu placă grafică performantă pentru a putea exersa şi mai bine crearea de personaje pentru desene animate şi nu numai.

teodor buruiana 2

Tânărul artist nu va renunţa niciodată la pictura clasică şi chiar şi-a propus ca în acest an să aibă o nouă expoziţie de pictură. La vârsta la care alţi adolescenţi se gândesc doar cum să se distreze, Teodor primeşte comenzi pentru diverse lucrări de artă. Cea mai recentă vizează realizarea unei catedrale din Tulcea, o lucrare care va necesita multă muncă şi migală, dar care va fi o carte de vizită pentru ceea ce vrea să facă pe viitor. 

„După olimpiada din acest an s-au schimbat multe în bine pentru mine. Cel mai important este că munca mea a devenit cunoscută şi acum am posibilitatea să demonstrez ceea ce ştiu să fac. Există un avantaj mare când munceşti mult. Lucrurile vin acum de la sine, nu mai stai să te gândeşti unde pui culoarea aia, ci simţi unde trebuie să ajungă“, mărturiseşte tânărul.

Respiraţia, esenţială pentru pictură

Deşi s-ar crede că arta înseamnă în primul rând talent, ea reprezintă în egală măsură şi tehnică. În pictură este importantă măiestria mâinii, dar şi respiraţia, secrete pe care Teodor le-a învăţat de la profesorii săi. Când desenează, el a învăţat să ţină spatele drept, la 90 de grade, iar după ce inspiră, se opreşte şi măsoară din privire ceea ce va creiona pe hârtie, pentru a stabili proporţiile.

teodor buruiana 10

Respiraţia este un alt element important pentru că dacă îi tremură mâna, îşi va pierde atenţia, iar desenul sau pictura lui va fi departe de ceea ce ar fi vrut să ilustreze. La toate acestea se adaugă starea pe care o are tânărul artist când pictează. O lucrare care nu transmite privitorului o emoţie, nu reprezintă cu adevărat o operă de artă. Tot ceea face curge ca o poveste, iar olimpicul transmite privitorilor emoţiile care îl încearcă când îşi realizează lucrările.  

Este membru al unui ansamblu de dansuri populare

Pe lângă talentul său pentru schiţe, desen şi pictură, Teodor mai are o pasiune de care este foarte mândru. Tânărul este originar din judeţul Tulcea şi face parte dintr-un ansamblu de dansuri populare din comuna Luncaviţa, încă de la vârsta de 10 ani. „La noi, în Dobrogea, sunt mai multe etnii, şi bulgari, şi turci, şi machidoni, şi ruşi. Am învăţat dansuri populare specifice fiecărei etnii. Am deprins dansuri bulgăreşti, iar acum lucrăm la dansurile ruseşti“, spune Teodor. Astfel, în fiecare weekend, el exersează dansuri cu colegii din ansamblu, punându-le apoi în scenă la diverse festivaluri de dans popular din ţară.  

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite