Galaţi

articolul anterior articolul urmator

„Opriţi măcelul copacilor!” Dezbatere publică pe tema cantităţii şi calităţii spaţiului verde din Galaţi

0
6 Feb 2018 11:19:28
Autor: Costel Crangan
Imagine de la dezbaterea de mediu organizată la Galaţi FOTO Asociaţia Curăţăm Galaţiul
Imagine de la dezbaterea de mediu organizată la Galaţi FOTO Asociaţia Curăţăm Galaţiul

Chiar dacă nu s-a ajuns la nişte concluzii ferme, întâlnirea dintre o parte a societăţii civile gălăţene şi o parte a administraţiei oraşului a lăsat loc promisiunilor că lucrurile se vor face mai bine, mai transparent, mai eficient. Promisiunile nu costă nimic.

La sfârşitul săptămânii trecute, comunitatea „Curăţăm Galaţiul”, în colaborare cu „Radarul Copacilor - Galaţi”, a organizat „prima dezbatere publică din Galaţi pe tema cantităţii şi a calităţii spaţiului verde din oraş”. Cel puţin aşa a fost prezentată de organizatori, probabil din motive de PR, dat fiind că astfel de dezbateri au mai fost în oraşul dunărean, e drept, cu alţi „actori” decât cei de la menţionată.

Dincolo de controversele legate de „paternitatea” acestui gen de dezbatere publică (eveniment de salutat, în esenţă), trebuie spus că la dezbaterea din 3 februarie 2018 au participat peste 30 de invitaţi, reprezentanţi ai unor ONG-uri, reprezentanţi ai autorităţilor, jurnalişti, politicieni, consilieri locali din Primărie, formatori de opinie, profesori universitari şi membri ai „Curăţam Galaţiul”.

„Timp de trei ore s-a dialogat, s-au pus întrebări, s-a făcut schimb de idei şi s-au căutat soluţii pentru ameliorarea situaţiei spaţiilor verzi din Galaţi”, spun organizatorii, care punctează că marea temă a fost, este şi rămâne, ciuntirea sălbatică a copacilor de pe domeniul public al Galaţiului.

„În urma îngrijorării şi chiar a nemulţumirii exprimate de unii gălăţeni pe marginea acestui subiect, discuţia s-a concentrat în special pe aspecte referitoare la volumul tăierilor de copaci din spaţiul public şi la modul suspect de toaletare al acestora. Deşi s-au primit asigurări din partea autorităţilor că toate lucrările sunt executate pe baza expertizei silvice de specialitate, au ramas destule semne de întrebare cu privire la abordarea punctuala a anumitor lucrări, cel puţin în cazul toaletării unor copaci retezaţi de la mijloc şi lăsaţi fără crengi”, ne-a transmis organizatorii evenimentului.

Se pare, de asemenea, că „discuţia a adus la suprafaţă carenţe ale procesului de consultare a cetăţenilor, necesitatea transparentizării procesului decizional al administraţiei locale, dar şi necesitatea unei mai mari implicări a cetăţenilor în treburile cetăţii”.

Primăria Galaţi a fost reprezentată la întâlnire de Bogdan Ardean, directorul general de la Gospodărire Urbană, Bogdan Ardean,  precum şi de Sandu Emanoil Alexe. Cât îl priveşte pe acesta din urmă, nu ne-am lămurit în ce calitate a reprezintat administraţia publică, dat fiind că, până nu demult, era directorul unei firme care se ocupă cu colectarea şi reciclarea deşeurilor.

Una peste alta, organizatorii întâlnirii spun că reprezentanţii Primăriei Galaţi „şi-au exprimat deschiderea la dialog şi la colaborare în activităţi de volutariat pentru creşterea capitalului verde din Galaţi”. Minunat!

Cât priveşte „cantitatea şi calitatea spaţiului verde” din Galaţi, precum şi grija autorităţilor faţă de asta, din articolele de mai jos se poate contura o imagine relevantă. 

VIDEO Dorel de la Spaţii Verzi udă bălăriile din oraş cu furtunul, ca să crească buruiana mare. „Păi, dacă m-a pus şeful, ce să fac?“

Scandal legat de concesionarea parcurilor publice către firme private: „Oraşul va deveni un imens bâlci!”

Teii ciuntiţi din Galaţi se usucă, în ciuda asigurărilor date de specialişti că „totul s-a făcut ştiinţific”

FOTO Şerpărie în centrul Galaţiului. Spaţiul verde din apropierea Şcolii 28 este acoperit cu ruine şi cu bălării cât omul

FOTO Inovaţie cu parfum de mahala sud-americană: garaje cu etaj, făcute din resturi din demolări, fără autorizaţie

Cum a ajuns cea mai mare fabrică de componente hidraulice din Moldova o ruină care otrăveşte totul în jur FOTO 

FOTO Galaţiul se prăbuşeşte în Dunăre cu 12 centimetri pe an. Un cutremur poate provoca o catastrofă

VIDEO Focar de infecţie în Parcul Cloşca. Şobolanii se plimbă nestingheriţi printre copiii care se joacă

Risipă de bani publici la Galaţi. Peste 10 milioane de euro, tocate pe studii de fezabilitate absolut inutile 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările