Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Pacient salvat de la moarte în urma tratamentului cu plasmă prelevată de la foşti bolnavi de Covid-19

0
23 May 2020 12:27:43
Autor: Costel Crangan
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Bărbatul tratat prin transfuzie de plasmă are 46 de ani şi se zbătea între viaţă şi moarte la Spitalul de Urgenţe din Galaţi. Starea lui este încă destul de gravă, însă medicii sunt optimişti după ce pacientul a fost testat negativ, de două ori la infecţia cu coronavirus.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Galaţi a fost înregistrat primul caz de pacient videcat de Covid-19 în urma tratamentului cu plasmă cu anticorpi extrasă din sângele donat de oameni care s-au videcat de chinuitoare boală.

Pacientul de doar 46 de ani era internat în stare critică la secţia ATI special înfiinţată la Spitalul Judeţean pentru bolnavii cu COVID 19, iar medicii era deja în impas deoarece nu răspundea la nicio schemă de tratament. Drept urmase, s-a încercat şi varianta tratamentului cu plasmă de la pacienţi videcaţi de Covid-19, iar rezultatul a fost promiţător.

Starea pacientul s-a îmbunătăţit (deşi starea lui rămâne destul de gravă) şi a fost testat de două ori consecutiv negativ la virusul SARS-CoV-2. El  este primul pacient COVID 19 din Galaţi care a scăpat de coronavirus după un astfel de tratament, iar medicii speră că-l vor pune pe picioare în câteva zile.

Acest suuces medical a fost posibil mai ales mulţumită celor care, după ce au scăpat de virus, au decis să doneze sânge. Vă reamintim că, săptămâna trecută, la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine s-au prezentat primii doi gălăţeni care s-au vindecat de COVID 19 şi care au donat plasmă: soţii George şi Monica Stoica. 

Ulterior, gestul celor doi a mobilizat şi a inspirat alţi zece gălăţeni care au venit de atunci şi, de asemenea, au donat plasmă îmbogăţită cu anticorpi. Procedura de prelevare a plasmei, plasmafereză, a fost realizată cu ajutorul unui aparat performant (40.000 de euro) primit, la începutul lunii mai, donaţie din partea firmei Besmax Pharma Distribution SRL de către Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi.

Centrul de Transfuzii le mulţumeşte tuturor gălăţenilor care au venit să doneze plasma şi îi încurajează şi pe alţi foşti pacienţi COVID 19 să facă acelaşi gest, tratamentul cu plasmă îmbogăţită cu anticorpi dovedindu-se eficace mai ales pentru acei bolnavi aflaţi în stare critică. Cu plasma donată de un fost bolnav COVID 19 se pot face trei transfuzii pentru tot atâţia pacienţi.

La Galaţi erau înregistrate, până vineri, 549 de cazuri de infectare cu coronavirus, iar 80 de oameni au murit. Dintre cei infectaţi, 292 au fost declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi din spitale. Numărul total de teste efectuate a ajuns la 5.150.

De joi până vineri, încă 80 de gălăţeni au părăsit centrele de carantină instituţionalizată, iar alţi 276 aşteaptă să finalizeze perioada de internare de 14 zile. În schimb, numărul gălăţenilor care trebuie să stea în izolare la domiciliu a crescut din nou foarte mult. În doar 24 de ore, 116 persoane au fost luate în evidenţă de DSP Galaţi, pentru a fi monitorizate în următoarele 14 zile, după ce s-au întors din străinătate. În prezent, în izolare la domiciliu se află 1.166 de gălăţeni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările