Patru cunoscuţi artişti propun publicului din Galaţi o întâlnire inedită cu „Candela de veghe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia este găzduită de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos FOTO C.C.
Colecţia este găzduită de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos FOTO C.C.

Expoziţia este găzduită până pe 15 martie 2019 de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Lucrările aparţin artiştilor Valeriu Stoica, Maria Iacob, Nicolae Nestor şi Elena Borundel.

Din 15 februarie 2019, este deschisă publicului, la Galaţi, în sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, expoziţiei temporară „Candela de veghe”. 

Evenimentul organizat de Muzeul eparhial în colaborare cu artiştii plastici Valeriu Stoica, Maria Iacob, Nicolae Nestor şi Elena Borundel, continuă seria manifestărilor culturale organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul dedicat satului românesc.

La vernisajul expoziţiei a participat şi ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, dar şi membrii Consiliului Eparhial, după ce aceştia au fost convocaţi în şedinţă de lucru la Centrul eparhial, precum şi oameni de cultură, cadre didactice, elevi seminarişti, preoţi şi credincioşi din eparhie.

Programul a fost deschis cu o prezentare a expoziţiei şi a continuat cu un concert de imnuri creştine interpretate de solista de muzică populară Ioana Marin şi un recitalul de poezie creştină, în prezentarea artiştilor lirici Daniela Micu, Florentina Loredana Dalia, Gherghe Dobre şi Florin Ciocea.

În cuvântul adresat celor prezenţi la eveniment, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre importanţa icoanei în viaţa creştinului şi despre privilegiul de a avea la Galaţi astfel de creaţiicare ne aduc lumină, bucurie şi frumuseţe şi ne deschid perspectiva unor alte manifestări culturale de acest fel în urbea de la Dunăre.

Expoziţia face parte din proiectul ”Candela de veghe” iniţiat de pictorul Valeriu Stoica în anul 2014, cu prilejul Tricentenarului Sfinţilor Martiri Brâncoveni la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti.

Colecţia prezentată la Galaţi cuprinde icoane vechi şi noi, iconostasuri portative şi peisaje cu diverse edificii, între care şi locaşuri de cult şi aceasta se constituie într-un periplu în zona de spiritualitate din această parte a ţării.  

Expoziţia va rămâne deschisă publicului în această instituţie de cultură gălăţeană în perioada 15 februarie – 15 martie 2019.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite