Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Pedeapsa ridicolă dată unui recidivist care a asmuţit un câine agresiv asupra unui poliţist, rănindu-l grav

8
25 May 2020 12:25:03
Autor: Valentin Trufasu
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat s-a distrat în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale din 2019 asmuţind un câine asupra persoanelor care mergeau să voteze la o şcoală. Poliţiştii au fost nevoiţi să folosească spray-urile lacrimogene împotriva animalului după ce individul a lăsat câinele liber, iar acesta l-a muşcat de mai multe ori pe unul dintre oamenii legii.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv, pe 6 aprilie, pe Pavel Paraschiv, un gălăţean de 50 de ani, la un an şi o lună de închisoare pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. Pedeapsa a fost contopită cu o altă sancţiune penală, de un an, o lună şi 10 zile de închisoare, pe care bărbatul o primise anterior şi care fusese suspendată sub supraveghere, urmând să execute acum 2 ani, 2  luni şi 10 zile de închisoare în regim de detenţie.

Individul a şocat comunitatea din localitatea gălăţeană Mihail Kogălniceanu după ce, pe 10.11.2019, a asmuţit un câine asupra unui poliţist, provocându-i multiple răni prin muşcare la piciorul stâng.

În ziua respectivă, poliţiştii fuseseră sesizaţi de către mai mulţi săteni cu privire la faptul că, în apropierea şcolii din localitate, clădire în care era în curs de desfăşurare primul tur al alegerilor prezidenţiale, Pavel Praschiv, care era beat, se manifesta agresiv verbal şi ”asmuţea asupra diverşilor trecători care se îndreptau spre unitatea de învăţământ cu intenţia de a participa la procesul de vot, un câine care îi aparţinea şi pe care, ţinându-l într-o lesă, fără a avea aplicată botniţă, îl îndemna, prin adresarea a diverse comenzi, să se manifeste agresiv”, se menţionează în rechizitoriu.

Zeci de persoane din localitate au fost nevoite să se refugieze în clădirea şcolii, de teamă să nu fie muşcate. Un agent de Poliţie din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală, însoţit de alţi câţiva colegi, s-a deplasat la locuinţa individului pentru a discuta cu acesta. În momentul în care au intrat în curte, bărbatul a provocat şi îndemnat câinele care îl însoţea, exprimând comanda ”ia-l”, să-l atace pe agentul de poliţie.

”Animalul respectiv a receptat comanda ca atare, procedând imediat la atacarea persoanei vătămate şi la aplicarea mai multor muşcături, în zona superioară a piciorului său stâng, provocându-i mai multe răni şi determinându-i retragerea imediată din zonă cu scopul de a primi primul ajutor medical necesar”, precizează procurorul de caz în rechizitoriu.

Poliţiştii care îl însoţeau au fost nevoiţi să folosească spray-urile lacrimogene împotriva animalului pentru a-l determina să se îndepărteze. Poliţistul rănit a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conform raportului de expertiză medico-legală, poliţistul prezenta „excoriaţii, plăgi contuze, echimoze care puteau fi produse prin comprimare/muşcare de un animal cu colţi, necesitând din punct de vedere medico-legal un număr de 5-6 zile de îngrijiri medicale”.

Individul a încercat iniţial să scape de răspunderea penală, susţinând că era băut şi nu îşi mai aminteşte nimic, dar în faţa instanţei a revenit, recunoscând ceea ce făcuse şi cerând judecarea procesului în procedura simplificată.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

mitrut
25.05.2020, 13:16:26

Da arme nu aveau? Pentru caine si stapan.

+1 (1 vot)
Ovidiu Olariu
25.05.2020, 14:11:59

Un politist este atacat brutal de un caine agresiv. Este clar ca proprietarul cainelui a asmutit intentionat animalul impotriva pollitistului. Reiese, de asemenea, din articol, cat se poate de clar, ca animalul "a receptat comanda ca atare, procedând imediat la atacarea persoanei vătămate". La fel de clar este cā animalul i-a provocat politistului "mai multe rani", care au necesitat spitalizare si "5-6 zile de ingrijiri medicale". Pentru oricine ar fi fost limpede ca a avut loc o agresiune premeditatā si foarte periculoasā impotriva politistului. Nu insa si pentru judecatori ! Ca de atatea alte ori, judecatorii au tratat cu o blandete exageratā agresorul si l-au condamnat numai la un an şi o lună de închisoare. Iar ca sentina sa fie insotita de un ridicol absolut, pedeapsa care i-a fost datā betivanului, care si-a asmutit cainele impotriva politistului, a fost nu pentru faptul ca i-a pus politistului viata in pericol, ci -asa, la marea indiferentzā, la marea supericialitate profesionalā si la marea scarbā !- pentru "ULTRAJ" ( ? !) şi pentru "TULBURAREA ORDINII (?) si LINISTII publice (?)" !

Ovidiu Olariu
25.05.2020, 14:12:41

Impresionati, probabil, profund, cā individul a susţinut că "era băut" şi ca "nu îşi mai aminteşte nimic (...)", judecatorii de la Curtea de Apel din Galati au luat o decizie in dorul lelii. Pana cand agresorii si ticalosii vor beneficia de clementā si de mangaiere duioasā pe crestet din partea judecatorilor ? Pana cand Romania va avea judecatori implicati mai profund in obtinerea unor avantaje materiale, a unor pensii speciale si intr-o masura mult mai micā, atunci cand este cazul si cand este necesar, de aplicarea corecta si durā a legii impotriva agresorilor si a raufacatorilor de tot felul ? Ma intreb ce altceva ar fi trebuit sa se intample ca judecatorii galateni sa retinā ca viata politistului a fost pusā in pericol si sa nu considere intamplarea ca un accident banal ?

GicaContra
25.05.2020, 14:37:39

Obligatoriu: 1. inasprirea pedepselor pentru stapanii de caini agresivi pentru cazurile de atac (intentionat sau neintentionat), cat si pentru plimabrea cainelui fara botnita si lesa. 2. de studiat daca nu cumva ar trebui sa interzicem detinerea unor astfel de rase. Sunt din ce in ce mai multe accidente care implica astfel de caini. De ce ar avea nevoie un om normal sa detina un astfel de animal?

Carmen Florea
25.05.2020, 13:42:20

... a socat ... Romania o tine in socuri 24 din 24, Romania socheaza planeta, mai ales, cu pedepse de rht. Cclarul a dat drumul unui LUP sa sfartece un om, ca in evul mediu cand sclavii erau aruncati in custile leilor si toti se distrau ... cu ochii dati peste cap de evlavie ... ... apoi sa-i plangi de mila cclarului, nu alta: 'am baut, nu-mi amintesc', aha, adica beau, omor, apoi sunt liber pt ca 'nu-mi amintesc'..., cred ca apucam si MOTIVUL asta la Rumania ...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (8)