Pedepse minore pentru membrii unei grupări infracţionale care şantaja şi ameninţa şomeri ca să contracteze credite bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii au condamnat 15 persoane la pedepse cuprinse între 3 şi 5 ani de închisoare pentru înşelăciune, şantaj, ameninţare, tâlhărie şi fals în înscrisuri, în timp ce faţă de alte nouă s-a dispus încetarea procesului penal. O parte dintre martorii audiaţi au refuzat ani de zile să depună mărturie de teama represaliilor.

Judecătoria Galaţi i-a condamnat, pe 12 iunie, la pedepse cuprinse între 3 şi 5 ani de închisoare pe o parte dintre membrii unei grupări infracţionale specializate în înşelăciuni bancare, în timp ce faţă de ceilalţi s-a dispus încetarea procesului penal. Decizia instanţei nu este definitivă.

Escrocii au  păgubit mai multe bănci gălăţene cu aproape 200.000 de lei, procesul fiind unul dintre cele longevive dosare de acest gen aflat pe rolul instanţelor din România, în condiţiile în care a ajuns în 2013 pe masa judecătorilor. Pe lista acuzaţiilor aduse grupării infracţionale se numără înşelăciunea, şantajul, ameninţarea, tâlhăria şi falsul în înscrisuri.

Patru persoane au ajuns iniţial după gratii, fiind vorba de Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş. Poliţiştii au descoperit că cei patru făceau parte dintr-un grup infracţional, care a comis mai multe infracţiuni de înşelăciune, şantaj, ameninţare, tâlhărie, fals în înscrisuri în dauna mai multor persoane fizice şi bănci. 

În urma verificărilor s-a stabilit că grupul amintit a înfiinţat în perioada 2006-2009 mai multe societăţi comerciale. Apoi, cu ajutorul altor persoane, a racolat şomeri interesaţi de obţinerea unor credite bancare.Le-au făcut acte false, ca angajaţi la societăţile lor comerciale, cu venituri legale. O parte dintre membrii grupării îi forţau pe unii dintre cei racolaţi, ameninţându-i şi şantajându-i pentru a-i determina să meargă la bancă, să semneze contractele şi să ridice banii. 

Instituţiile bancare ţepuite de gruparea infracţională sunt  Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Ţiriac, Raiffeisen Bank, pe listă regăsindu-se şi  SC Colectare Recuperare Creanţe SRL şi SC Eos Ksi România, acestea constituindu-se părţi civile în proces, în încercarea de a recupera măcar o parte din prejudiciu. Ani de zile, martorii la înşelăciuni, persoane fără ocupaţie, s-au temut să depună mărturie pentru a nu avea de suferit. 

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite