Pensionar de lux, numit subprefect de Galaţi. A ieşit din Poliţie la 47 de ani, iar o vreme a fost instructor auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Hristache FOTO Facebook/arhiva personală
Eugen Hristache FOTO Facebook/arhiva personală

Eugen Hristache a beneficiat la pensionare de prevederea potrivit căreia pensia cuvenită era egală cu 65% din ultimul salariu brut încasat. Noul subprefect nu îndeplineşte condiţiile legale de ocupare a postului deoarece nu are absolvite cursurile de înalt funcţionar public.

Judeţul Galaţi are, de câteva zile, doi subprefecţi, după ce pe postul rămas liber prin demiterea lui Mihai Manoliu (ALDE) a fost numit Eugen Hristache (52 ani), care beneficiază de susţinerea politică a PNL. Până să devină subprefect de Galaţi, Hristache era instructor auto, meserie de care s-a apucat în 2017, după ce pe 30 decembrie 2016 ieşise la pensie din Poliţie.

Mai exact, Eugen Hristache a fost, până la amintita dată, şeful Biroului Înmatriculări Auto şi Evidenţă a Autovehiculelor din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (instituţie subordonată Prefecturii Galaţi).

El a ieşit la pensie pe baza unor portiţe legale care au funcţionat o scurtă vreme (celebrele derogări din vremea generalului Tobă) şi care au permis câtorva mii de poliţişti cu funcţii să se pensioneze la vârste „fragede” (spre exemplu noul subprefect avea în acel moment doar 47 de ani) şi să beneficieze de 65% din ultimul salariu brut încasat. Hristache avea în momentul pensionării o vechime de 26 de ani în Poliţie, după o carieră care a debutat în 1990, ca subofiţer la Serviciul Rutier.

În calitate de şef al amintitului birou şi având gradul de comisar şef, Eugen Hristache avea un salariu de bază brut, la 30 decembrie 2016, de 11.000 de lei, ceea ce înseamnă că pensia lunară încasată de tânărul pensionar a fost din start de circa 7.000 de lei, la care s-au adăugat indexările ulterioare.

Momentan, veniturile exacte ale noului subprefect nu sunt cunoscute deoarece Prefectura Galaţi nu a postat încă pe site-ul propriu, conform legii, declaraţia de avere a noului angajat. Tot potrivit legii, el va avea dreptul să încaseze, în acelaşi timp, şi pensia specială, dar şi leafa de subprefect, care este de circa 8.000 de lei net. În total, peste 15.000 lei lunar, fără a socoti aici celelalte bonusuri (vechime, indemnizaţie de hrană, sporul de dispozitiv samd).

Un alt aspect important este că numirea lui Eugen Hristache pe post are caracter temporar. Este un vorba de un subterfugiu la limita legii, pentru evitarea prevederilor Noului Cod Administrativ, care stabileşte că prefecţii şi subprefecţii trebuie să aibă absolvite cursurile de înalt funcţionar public. Atestat pe care Eugen Hristache nu îl deţine.

Interesant este şi că numirea noului subprefect contravine flagrant principiilor enunţate de PNL înaintea de preluarea guvernării, mai exact că nu va mai permite ca pensionarii „speciali” din sectorul bugetar să mai fie angajaţi în sistemul public. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite