Galaţi

articolul anterior articolul urmator

„Performanţe” incredibile în serviciile medicale la domiciliu: echipe medicale ce acoperă 70 de kilometri într-un minut

1
7 Jan 2022 13:58:47
Autor: Cornelia Mazilu
sursa: Arhiva
sursa: Arhiva

Nereguli în serviciile medicale la domiciliu din judeţul Galaţi. Mai mulţi pacienţi au fost trataţi în acelaşi timp de asitenţii medicali, unii au raportat că au parcurs distanţă chiar de 70 km într-un minut sau că se aflau la muncă, când, de fapt, în realitate, se aflau în afara graniţelor ţării.

Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi a încheiat cu furnizorii de servicii medicale un număr de 12 contracte pentru activitatea de îngrijire la domiciliu.

 În luna decembrie, echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi au finalizat controale operative, dispuse de directorul general, la patru astfel de furnizori aflaţi în relaţie contractuală.

„Urmare a analizei documentare, pentru perioada de referinţă august-septembrie, s-au constatat situaţii în care furnizorii au raportat activitate suprapusa a asistenţilor medicali la mai multi pacienti, personalul a declarat că a prestat servicii la domiciliul pacienţilor, deşi era pontat la alţi angajatori, fie erau alternate serviciile acordate în municipiul Galaţi cu serviciile acordate în localităţi din mediul rural fară să existe timpi de deplasare”, au anunţat reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi 

În urma controlului, s-au aplicat sancţiuni în valoare de aproximativ 99.400 lei. De asemenea, a fost suspendat contractul unui furnizor ca urmare a suprapunerii programului de lucru al medicului cu programul de la alţi angajatori.

Pacienţi trataţi concomitent, echipe medicale care parcurg 70 de km într-un minut

Deoarece pe durata controlului s-au constatat abateri legale ce depăşesc aria de competenţe a CAS, au fost sesizate instituţiile abilitate.

„Am ales să ne orientăm atenţia din nou către această categorie de furnizori, acţiunea de control fiind practic o altă etapă a controlului din perioada iunie-iulie. Şi la momentul respectiv a fost vorba de o analiză documentară, motiv pentru care ne-am fi aşteptat să nu mai identificăm probleme ce sfidează orice logică firească. Este evident că un asistent medical nu putea să efectueze procedurile medicale pentru 3 pacienţi în acelaşi timp, nu putea să parcurgă o distanţă chiar şi de 70 km într-un minut, să ofere servicii atunci când îşi desfăşura activitatea la un alt angajator sau în intervalul de timp în care s-a aflat în afara graniţelor ţării.

Ulterior, finalizării acţiunii de control, un furnizor a solicitat încetarea relaţiilor contractuale, iar alţi doi au cerut suspendarea activităţii. 

„Aşa cum am declarat în repetate rânduri, în calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, nu sunt de acord să decontăm servicii ce sunt efectuate pe hârtie. În ceea ce priveşte instituţiile statului sunt de părere că acestea trebuie să coopereze, astfel încât legea să fie respectată iar acestea să genereze un climat de siguranţă pentru cetăţeni”, a declarat directorul general al CAS Galaţi, George Toderaşc.

Serviciile de îngrijiri la domiciliu sunt adresate persoanelor cu afecţiuni acute şi/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară în vederea asigurării îngrijirilor ambulatorii şi sunt efectuate numai la indicaţia medicilor. Prin acestea se urmăreşte îmbunătăţirea stării de bine a pacienţilor, din punct de vedere fizic şi psihic.

Vă recomandăm şi:

Medic despre alimentaţia în pandemie: „Nu există soluţii miraculoase, pastile şi alimente minune”
 
Avertismentul unui medic despre dependenţa de internet: Părinţii să apeleze la specialişti şi să nu facă experimente pe copii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Un cititor
7.01.2022, 14:31:08

Astfel de servicii de care beneficiaza romanii, sunt in toate domeniile. Totul se bazeaza pe minciuna. Nimic nu coincide cu realitatea.

Modifică Setările