Pericolul  public ascuns într-o cişmea de la marginea şoselei. Anunţul făcut de autorităţile sanitare a provocat scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cişmea care există de mai bine de un secol la marginea DJ242, de unde sute de oameni luau zilnic apă rece şi bună, a devenit peste noapte un pericol după ce autorităţile sanitare au anunţat că este poluată cu bacterii coliforme, dar şi cu periculoasa Escherichia coli.

La marginea DJ242, care leagă oraşul Galaţi de Târgu Bujor (şi apoi de Bârlad), în imediata vecinătate a localităţii Umbrăreşti, există de mai bine de un secol o cişmea faimoasă. Sute de oameni opresc zilnic acolo pentru a bea apă rece şi bună, iar mulţi orăşeni care trec prin zonă îşi fac provizii pentru acasă, convinşi că nu există apă mai curată decât aceea.

Zilele trecute, însă, autorităţile sanitare au comunicat primăriilor din Târgu Bujor şi Fârţăneşti (cişmeaua se află la limita teritorială dintre acestea) că apa are probleme foarte mari, fiind improprie consumului uman.

Potrivit buletinului de analiză transmis de Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) a judeţului Galaţi, în izvor au fost descoperit bacterii coliforme şi Escherichia Coli. Se pare că apa este infestată cu materii fecale, sursa acestor nefiind deocamdată identificată.

E. coli este o bacterie lactozo-pozitivă (descompune lactoza), gram-negativă, oxidazo-negativă, ce apare la microscop sub formă de bastonaşe (este un bacil). El face parte din grupa enterobacteriilor care trăieşte ca epifit în tractusul digestiv. În unele cazuri de dezechilibrare a microflorei intestinale, aceste bacterii pot produce îmbolnăviri, printr-o înmulţire masivă sau apariţia unor tulpini toxicogene.

Bacteriile E. coli nu sunt întotdeauna limitate la intestin, şi abilitatea lor de a supravieţui pentru perioade scurte de timp în afara corpului ce le face un organism-indicator ideal pentru a testa probe de mediu de contaminare fecală.

Primarul de la Târgu Bujor a avertizat, printr-o postare pe Facebook, că apa nu este bună de băut, iar la cişmea a fost pus şi un afiş prin care oamenii sunt informaţi cu privire la situaţie.

Pe versantul din apropiere de cişmea se află case fără canalizare FOTO Google Earth

Imagine indisponibilă

Anunţul a stârnit numeroase controverse pe reţelele de socializare. Pe de o parte, foarte mulţi şi-au exprimat neîncrederea cu privire la analizele făcute în laboratorul DSP Galaţi, iar unii chiar au lansat ipoteza că la mijloc ar fi o „şmecherie” pusă la cale de un om de afaceri care vrea să facă în zonă o captare pentru a îmbutelia apă plată. Nicio autoritate nu a confirmat, însă, existenţa unei astfel de iniţiative de afacerii.

Pe de altă parte, a apărut şi teoria (foarte credibilă) conform căreia pânza freatică ar fi infestată de apele reziduale provenite de falsele fose septice din satul Umbrăreşti. În zonă există o „modă” ca oamenii să-şi facă băi şi toalete ca la oraş, dar, pentru că nu există canalizare în sat, cu scurgerea în fose din beton care nu au fund, apa murdară infiltrându-se astfel în sol şi nemaifiind nevoie de vidanjare.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite