Pesta porcină africană confirmată într-o localitate gălăţeană. Autorităţile au ucis preventiv mai multe animale, stabilind şi o zonă de protecţie în jurul focarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit astăzi şi a aprobat planul de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploataţia non-profesională a unui cetăţean din Bălăşeşti.

Autorităţile judeţene au decis uciderea preventivă a celor patru porci aflaţi în exploataţie (unul fiind deja mort), distrugerea cadavrelor şi ecarisarea teritoriului, precum şi aplicarea măsurilor de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

”S-au instaurat o zonă de protecţie în jurul focarului, de minim 3 kilometri, cuprinzând localităţile Bălăşeşti, Pupezeni şi Ciureştii Noi, precum şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecţie, pe raza localităţilor din judeţul Galaţi: Cerţeşti, Cotoroaia, Ciureşti, Bălăbăneşti, Cruceanu, Rădeşti, Zimbru, Lungeşti, Adam, Bursucani, Căuieşti, Ştieţeşti; din judeţul Vaslui: Criveşti, Tutova, Ciortolom, Bădeana, Griviţa, Trestiana, Odaia Bursucani, Brădeşti, Docani, Docăneasa, Gara Docăneasa, Pochidia, Borodeşti, Sălceni; fondurile de vânătoare 26 Adam, 27 Rădeşti, 24 Vizureni, 23 Ghidigeni, 28 Cerţeşti”, a declarat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt suspuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă care nu afectează oamenii, dar poate produce mari pagube economice.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite