Galaţi

articolul anterior articolul urmator

Pesta porcină africană, focarul 13 în judeţul Galaţi. Sute de porci au fost ucişi miercuri dimineaţă la Negrileşti

0
7 Aug 2019 10:07:17
Autor: Costel Crangan
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

După ce molima a fost confirmată, autorităţile au decis eutanasierea preventivă a tuturor animalelor din localitate. Miercuri dimineaţă, medicii veterinari însoţiţi de jandarmi, poliţişti şi militari au descins în 143 de gospodării şi au ucis 464 de porci.

Focar nou de pestă porcină africană în judeţul Galaţi, în satul Negrileşti. Este al 13-lea din ultima lună şi este pentru a treia oară când se recurge la lichidarea tuturor porcilor din localitatea unde s-a descoperit focarul.

Măsura a fost dispusă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, care a aprobat marţi după-amiază „planul de măsuri la confirmare ca urmare a apariţiei focarului de pestă porcină africană”, pe fondul riscului iminent ca molima să se răspândească şi în localităţile învecinate.

S-a decis astfel uciderea preventivă a suinelor din această localitate; interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a produselor din carne de porc, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte susceptibile de a transmite boala; interzicerea ieşirii animalelor din specia suine din exploataţiile suspecte, iar pentru celelalte specii doar cu acordul DSVSA; instituirea unei zone de control temporar în jurul exploataţiei, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar etc.

Operaţiunea a început miercuri dimineaţă. În Baza Naţională de Date, la Negrileşti sunt înregistrate 143 de curţi cu un efectiv de 464 de porci.

Reamintim că pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social şi economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală, iar rata de mortalitate a animalelor este de 100%.. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările