Pesta porcină africană a lovit până şi în curtea veterinarului. Încă două focare de boală în judeţul Galaţi. S-a ajuns la 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Sunt deja 10 focare noi în judeţ, apărute în nici 30 de zile. Ultimele două cazuri de îmbolnăvire au fost descoperite în localitatea Oancea. Unul dintre focare este la o micro-fermă care aparţine medicului veterinar din localitate. În judeţul Galaţi mai există alte cinci suspiciuni de pestă porcină africană, în localităţi din nordul judeţului.

Două noi focare de pestă porcină africană (PPA) au fost confirmate la Oancea, în judeţul Galaţi. Boala a fost semnalată în două gospodării ale populaţiei din intravilanul localităţii, iar analizele de laborator au arătat prezenţa periculosului virus, care dă o rată a mortalităţii de 100% la porcii infectaţi.

În total, 29 de porci au fost sacrificaţi la Oancea, iar 18 dintre aceştia aparţin chiar medicului veterinar din localitate, care spune că a respectat toate regulile de prevenţie. Cazul de la Oancea, unde regulile de protecţie au fost respectate, confirmă faptul că virusul PPA nu se răspândeşte neapărat prin contact direct între porci, ci vectori pot fi şi insectele sau păsările insectivore.

De altfel, autorităţile judeţene, întrunite în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pe 1 august, au decis ca gospodăriile din zonă să fie plasate în carantină. Deja urmează să se ia măsuri drastice în tot judeţul, pentru prevenire, având în vedere că molima se răspândeşte agresiv.

Este de spus că mai există încă cinci suspiciuni de pestă porcină în judeţ. Toate sunt în localităţi din nordul judeţului.

Trebuie spus că pesta porcină africană (PPA) nu trebuie confundată cu pesta clasică. Dacă boala care mai făcea probleme şi în trecut are vaccin şi se poate trata decent, PPA este cauzată de o mutaţie relativ nouă a virusului, care a pornit din Africa acum trei decenii şi a înaintat constant către Europa. Nu există vaccin şi nici tratament pentru PPA, iar mortalitatea este de 100%.

De altfel, PPA se răspândeşte cu repeziciune în judeţul Galaţi, în ultimele 30 de zile fiind confirmate 10 noi focare de boală. Precedentele cazuri au fost în localităţile Braniştea, Şendreni, Schela, Slobozia-Corni, Traian Sat, Independenţa, Frumuşiţa şi Şerbeştii Vechi. În total au fost ucişi deja aproape 200 de porci.

Situaţia este mult mai gravă în judeţul Brăila, unde peste 4.000 de porci au fost ucişi în ultima lună.

Autorităţile locale fac apel la crescătorii de porci să respecte regulile sanitar- veterinare de creştere a porcilor, să crească animalele doar în gospodării şi nu în libertate şi, în cazul în care achiziţionează porci vii (deşi târgurile şi oboarele de animale vii sunt închise în toată ţara în această perioadă), să solicite buletinul de sănătate al animalului şi să informeze medicul veterinar din localitate despre acest lucru, urmând ca apoi să  ţină în permanenţă legătura cu veterinarul, raportând orice semn de îmbolnăvire a animalelor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite